Рецепт пишного лепешняку на кефірі в духовці з манкою

Манна крупа – пшениця особливого помелу, відома нам з дитинства. Манка – затребуваний продукт на кухні. З неї готують молочні каші, використовують для сирних запіканок, оладок і печива. За допомогою цієї крупи загущають супи, соуси, муси і суфле. Манку додають у м’ясний і рибний фарш, використовують як панірування. Ну і звичайно ж, манна крупа є основою відомого пирога – лепешняку. У цій випічці передусім вас підкорить простота приготування тіста — все змішав і готово.

Що стосується випічки – тут все дуже просто. Дотримуйтесь температурний режим і рекомендований час приготування і все обійдеться без сюрпризів. В результаті нескладних дій ви отримаєте випічку, яку не соромно подати гостям до святкового столу. Чудовий пиріг з незвичайною крупитчатой структурою, трохи вологий, м’який з хрусткою скоринкою. І невеликий приємний бонус – випічка довго не черствіє.

Маннік на кефірі дуже смачний і повітряний в духовці

Манна крупа розрізняється по сортах пшениці з якої вона виготовлена. Для пирога рекомендую використовувати манку з твердих сортів пшениці. В магазині вона маркується як категорія т або називається манка семолина.

Для тіста знадобиться кефір жирністю 3,2%. Рослинна олія в рецепті можна замінити на вершковий аналог, попередньо розтоплений. Додатково в тісто допускається додавати шматочки фруктів, ягоди, цукати, подрібнені горіхи і кожен раз отримує новий смак з одного і того ж базового рецепту. Для аромату використовуйте цедру цитрусових, м’ятний цукор, ваніль або корицю. А якщо ви додасте пару ложок какао, у вас вийде шоколадний пиріг. Прикрасити манник можна глазур’ю, кондитерської посипкою, цукрова пудра або шоколадною стружкою.

Час приготування – 40 хвилин, час очікування 1,5 години.

Форма для випічки може бути з металу або силікону. Металеву форму перед випічкою слід змастити маслом і посипати манкою.

Інгредієнти:

  • 1 стакан – 200 мл
  • кефір – 1 склянка;
  • цукор – 160 г
  • манка -1,5 склянки;
  • яйця – 3 шт.;
  • рослинне масло – 2 ст. л.
  • абрикоси – 5 штук
  • ванілін – на кінчику ножа
  • розпушувач – 1 ч. л.
  • сіль – щіпка.

Приготування

В миску для замішування тіста викладемо цукор і яйця кімнатної температури.

Збиваємо масу занурювальним блендером до розчинення цукру. Наллємо теплий кефір і введемо рослинне масло.

Додамо манку, ваніль, розпушувач і сіль. Перемішати суміш блендером до однорідності. Залишимо тісто під рушником при кімнатній температурі на 1,5 години. За цей час манка набубнявіє.

Кілька абрикос відкладемо для прикраси, решту очистимо від кісточок і дрібно наріжемо. Викладемо в тісто, перемішати до однорідного розподілу. Тісто готове.

Підготуємо форму. У мене вона з силікону. Сполоснем в холодній воді і залишити вологою. Виливаємо тісто, розподіляємо по формі.

Випікаємо манник в духовці 190 градусів до сухої сірники, протягом хвилин 30 хвилин. Ні в якому разі не відкриваємо духовку перші 20 хвилин. Пиріг може осісти. Випічку остудити у формі.

Акуратно перекласти маннік на тарілку для подачі, прикрасити абрикосами і цукровою пудрою.

Пишний маннік на кефірі в духовці

Ніжний повітряний манник сподобається навіть примхливою в їжі привередам. Адже у нього апетитний вигляд і чудовий смак. У пирога дрібно пориста повітряна структура і середньо солодкий смак з ароматом абрикосів. А рум’яна хрустка скориночка і ніжна м’якоть нікого не залишить байдужим.

Випічку можна подати з гарячим чаєм або ягідним компотом. Якщо подати ще гарячим, дуже смачно виходить з холодним молоком. Обов’язково спробуйте. Приємного апетиту!

Пишний маннік на кефірі в духовці з манкою і борошном розсипчастий

Ингредиенты:

  • 1 склянка манної крупи
  • 1 склянку просіяного борошна
  • 50 грам вершкового масла
  • 2 яйця
  • 1 склянка кефіру
  • 1 склянка цукру
  • 75 грам сухофруктів
  • 1 чайна ложка розпушувача
  • 1 чайна ложка ванільного цукру
  • щіпка солі
  • 1 склянку теплого молока

Приготування:

Манну крупу, борошно, розпушувач, ванілін, сіль перемішати в мисці.

Яйця в окремій мисці збити міксером з цукром.

Додати розтоплене вершкове масло і кефір, змішати ще раз міксером

Додати суху борошняну суміш невеликими порціями, замісити тісто.

Засипати сухофрукти, перемішати (можна додати горіхи, курагу – на ваш розсуд)

Змастити форму розтопленим вершковим маслом, залити в неї тісто

Розігріти духовку на 180 град. Випікати 40 – 50 хвилин.

У форму з випеченим манником залити тепле молоко, воно повинно відразу вбратися, залишити остигати.

Дістати з форми, зверху посипати цукровою пудрою.

Шоколадний пишний маннік на кефірі з манкою і борошном

Ингредиенты:

  • 1 скл. Кефіру
  • 1 скл. Манки
  • 20 грам Какао порошку
  • 1 скл. Цукру
  • 1 скл. Борошна
  • Сіль – щіпка
  • 0,25 скл. Рослинного масла
  • 1 Яйце
  • 1 чайн. лож. Розпушувача
  • 20 грам Цукрової пудри

Приготування:

  • Манку залити кефіром на 20-25 хвилин.
  • Цукор розтерти з яйцями. Додати манку з кефіром, перемішати.
  • Окремо просіяти борошно, всипати розпушувач, сіль, перемішати.
  • Борошняну суміш всипати в тісто. Ретельно розмішати.
  • Замісити тісто, розділити на дві частини.
  • В одну частину додати какао порошок.
  • Форму для випічки змастити маслом, присипати борошном.
  • Викласти спочатку шар білого тіста.
  • Зверху шоколадне тісто.
  • Розігріти духовку до 180 градусів, випікати манник 40 хвилин.
  • Готовий манник трохи остудити, вийняти з форми.
  • Посипати цукровою пудрою.