Манна крупа – пшениця особливого помелу, відома нам з дитинства. Манка – затребуваний продукт на кухні. З неї готують молочні каші, використовують для сирних запіканок, оладок і печива. За допомогою цієї крупи загущають супи, соуси, муси і суфле. Манку додають у м’ясний і рибний фарш, використовують як панірування. Ну і звичайно ж, манна крупа є основою відомого пирога – лепешняку. У цій випічці передусім вас підкорить простота приготування тіста — все змішав і готово.
Що стосується випічки – тут все дуже просто. Дотримуйтесь температурний режим і рекомендований час приготування і все обійдеться без сюрпризів. В результаті нескладних дій ви отримаєте випічку, яку не соромно подати гостям до святкового столу. Чудовий пиріг з незвичайною крупитчатой структурою, трохи вологий, м’який з хрусткою скоринкою. І невеликий приємний бонус – випічка довго не черствіє.
Маннік на кефірі дуже смачний і повітряний в духовці
Манна крупа розрізняється по сортах пшениці з якої вона виготовлена. Для пирога рекомендую використовувати манку з твердих сортів пшениці. В магазині вона маркується як категорія т або називається манка семолина.
Для тіста знадобиться кефір жирністю 3,2%. Рослинна олія в рецепті можна замінити на вершковий аналог, попередньо розтоплений. Додатково в тісто допускається додавати шматочки фруктів, ягоди, цукати, подрібнені горіхи і кожен раз отримує новий смак з одного і того ж базового рецепту. Для аромату використовуйте цедру цитрусових, м’ятний цукор, ваніль або корицю. А якщо ви додасте пару ложок какао, у вас вийде шоколадний пиріг. Прикрасити манник можна глазур’ю, кондитерської посипкою, цукрова пудра або шоколадною стружкою.
Час приготування – 40 хвилин, час очікування 1,5 години.
Форма для випічки може бути з металу або силікону. Металеву форму перед випічкою слід змастити маслом і посипати манкою.
Інгредієнти:
- 1 стакан – 200 мл
- кефір – 1 склянка;
- цукор – 160 г
- манка -1,5 склянки;
- яйця – 3 шт.;
- рослинне масло – 2 ст. л.
- абрикоси – 5 штук
- ванілін – на кінчику ножа
- розпушувач – 1 ч. л.
- сіль – щіпка.
Приготування
В миску для замішування тіста викладемо цукор і яйця кімнатної температури.
Збиваємо масу занурювальним блендером до розчинення цукру. Наллємо теплий кефір і введемо рослинне масло.
Додамо манку, ваніль, розпушувач і сіль. Перемішати суміш блендером до однорідності. Залишимо тісто під рушником при кімнатній температурі на 1,5 години. За цей час манка набубнявіє.
Кілька абрикос відкладемо для прикраси, решту очистимо від кісточок і дрібно наріжемо. Викладемо в тісто, перемішати до однорідного розподілу. Тісто готове.
Підготуємо форму. У мене вона з силікону. Сполоснем в холодній воді і залишити вологою. Виливаємо тісто, розподіляємо по формі.
Випікаємо манник в духовці 190 градусів до сухої сірники, протягом хвилин 30 хвилин. Ні в якому разі не відкриваємо духовку перші 20 хвилин. Пиріг може осісти. Випічку остудити у формі.
Акуратно перекласти маннік на тарілку для подачі, прикрасити абрикосами і цукровою пудрою.
Пишний маннік на кефірі в духовці
Ніжний повітряний манник сподобається навіть примхливою в їжі привередам. Адже у нього апетитний вигляд і чудовий смак. У пирога дрібно пориста повітряна структура і середньо солодкий смак з ароматом абрикосів. А рум’яна хрустка скориночка і ніжна м’якоть нікого не залишить байдужим.
Випічку можна подати з гарячим чаєм або ягідним компотом. Якщо подати ще гарячим, дуже смачно виходить з холодним молоком. Обов’язково спробуйте. Приємного апетиту!
Пишний маннік на кефірі в духовці з манкою і борошном розсипчастий
Ингредиенты:
- 1 склянка манної крупи
- 1 склянку просіяного борошна
- 50 грам вершкового масла
- 2 яйця
- 1 склянка кефіру
- 1 склянка цукру
- 75 грам сухофруктів
- 1 чайна ложка розпушувача
- 1 чайна ложка ванільного цукру
- щіпка солі
- 1 склянку теплого молока
Приготування:
Манну крупу, борошно, розпушувач, ванілін, сіль перемішати в мисці.
Яйця в окремій мисці збити міксером з цукром.
Додати розтоплене вершкове масло і кефір, змішати ще раз міксером
Додати суху борошняну суміш невеликими порціями, замісити тісто.
Засипати сухофрукти, перемішати (можна додати горіхи, курагу – на ваш розсуд)
Змастити форму розтопленим вершковим маслом, залити в неї тісто
Розігріти духовку на 180 град. Випікати 40 – 50 хвилин.
У форму з випеченим манником залити тепле молоко, воно повинно відразу вбратися, залишити остигати.
Дістати з форми, зверху посипати цукровою пудрою.
Шоколадний пишний маннік на кефірі з манкою і борошном
Ингредиенты:
- 1 скл. Кефіру
- 1 скл. Манки
- 20 грам Какао порошку
- 1 скл. Цукру
- 1 скл. Борошна
- Сіль – щіпка
- 0,25 скл. Рослинного масла
- 1 Яйце
- 1 чайн. лож. Розпушувача
- 20 грам Цукрової пудри
Приготування:
- Манку залити кефіром на 20-25 хвилин.
- Цукор розтерти з яйцями. Додати манку з кефіром, перемішати.
- Окремо просіяти борошно, всипати розпушувач, сіль, перемішати.
- Борошняну суміш всипати в тісто. Ретельно розмішати.
- Замісити тісто, розділити на дві частини.
- В одну частину додати какао порошок.
- Форму для випічки змастити маслом, присипати борошном.
- Викласти спочатку шар білого тіста.
- Зверху шоколадне тісто.
- Розігріти духовку до 180 градусів, випікати манник 40 хвилин.
- Готовий манник трохи остудити, вийняти з форми.
- Посипати цукровою пудрою.