Хліб в духовці в домашніх умовах — простий рецепт з дріжджами

Добрий день, друзі! Сьогоднішній рецепт я виношував досить довго, точніше вивіряв компоненти, граммовку, смакота і ось коли все ідеально вийшло, вирішив з вами поділитися способом приготування домашнього хліб в духовці. А заодно і рецептом універсального дріжджового тіста, яке підходить, в тому числі і для моєї «ромашки» – так я називаю свій фірмовий хлібець.

Для приготування тіста знадобляться звичайні продукти, але з нього потім можна готувати практично всі вироби з дріжджового тіста. З ним дуже приємно працювати, його можна навіть морозити і воно не втратить своїх якостей і властивостей.

Раніше розповідав рецепт домашнього хліба з тіста на сухих дріжджах — «Найлегший рецепт домашнього хліба на сухих дріжджах» подивіться теж цікавий варіант прекрасною випічки.

Як спекти в духовці хліб в домашніх умовах з сирими дріжджами

Я роблю таке тісто на свіжих дріжджах, тому рекомендую і вам в цьому рецепті використовувати не сухі, а живі дріжджі. Отже, ось що нам знадобиться для приготування чудового тіста і хліба з нього.


На 100 гр. хліба: Калорії — 259.4 ккал. Білки — 8.9 гр. Жири — 3.5 гр. Вуглеводи — 48.0 гр. Дані розраховані автоматично, тому можуть відрізнятися.

Інгредієнти

  • борошно – 800 гр. (плюс 7 ст. л. в опару);
  • молоко – 0,5 л;
  • яйця – 2 шт.;
  • дріжджі (свіжі) – 25 г;
  • сметана – 2 ст. л.;
  • цукор – 2 ч. л.;
  • сіль – 1 ч. л. (з гіркою)
  • насіння кунжуту для посипання

Всі продукти мають бути кімнатної температури, тому вийміть з холодильника заздалегідь дріжджі, яйця і сметану, ну а молоко в будь-якому випадку доведеться підігрівати.

Як спекти домашній хліб

Крок 1. В сотейнику на середньому вогні розігрійте молоко. Воно повинно бути теплим, приблизно на 30 градусів. Якщо немає спеціального приладу, занурте палець – здасться гарячим, дайте охолонути. Справа в тому, що дріжджі «спрацюють» тільки в теплому, а в гарячому – «запаряться» і не дадуть результату.

Крок 2. Розкришите дріжджі в невелику миску.

Крок 3. Додайте їх в тепле молоко, потім 7 столових ложок борошна і цукор.

Крок 4. Розмішайте все до однорідного стану. Можна це робити ложкою, рукою, але краще віночком – так всі інгредієнти втручаються досить швидко і якісно – борошно не залишає грудочок. Опара по консистенції нагадує рідку сметану.

Крок 5. злегка Присипте опару борошном.

Крок 6. Накрийте кришкою і дайте піднятися «шапочці». За часом це займає від 10 до 20 хвилин, залежно від якості дріжджів.

Крок 7. Поки піднімається опара, візьміть 800 грам борошна.

Крок 8. Просійте борошно в миску, в якій будете замішувати дріжджове тісто. Воно повинно бути досить об’ємним, щоб дріжджовий основі було куди рости.

Крок 9. Тим часом зверніть увагу на опару: навіть через кришку видно, вона піднялася.

Крок 10. Зніміть кришку і дайте їй ще трохи підрости, так сказати нахапатися повітря.

Крок 11. Коли опара захоче вискочити з сотейника – в цей момент допоможіть їй це зробити, але тільки в миску з борошном. Додайте туди ж яйце, сметану і сіль.

Крок 12. Починайте замішувати руками тісто.

Крок 13. Можете замісити в комбайні, міксером – як завгодно, але все-таки в цьому випадку я рекомендую руками. Не перевантажуйте себе сильно – тісто має зібратися лише у такий ось клубок.

Крок 14. Тепер припылите робочу поверхню борошном.

Крок 15. Викладіть тісто на поверхню.

Крок 16. І ось тут потрібно вже його вимішувати довше, хоча б 3-5 хвилин.

Крок 17. Пограйте з тестом, пришлепывая його, поки не зберете ось такий кулю.

Крок 18. Змастіть миску олією.

Крок 19. Покладіть грудку і пальцями проткніть, створюючи умови для збагачення тіста киснем.

Крок 20. Накрийте миску кришкою, укутайте рушником і дайте постояти приблизно 1 годину.

Крок 21. Подивіться, як тісто піднялося.

Крок 22. Знову викладіть тісто на поверхню і обімніть руками.

Крок 23. Змастіть миску ще раз маслом і поставте тісто ще раз на підйом приблизно на 40-45 хвилин. Після другого підйому воно буде «дихати», пузиритися.

Крок 24. Викладіть тісто на стіл і відокремте 6 шматочків.

Крок 25. Кожен шматочок приблизно на 180 грамів.

Крок 26. Скатайте такі колобки.

27 Крок. З колобочков сформуйте у листі ромашку, попередньо змастивши його олією.

28 Крок. У мене деко на 24 див. Ви можете взяти будь-якого розміру. А можете формувати батон. Але мені здається, що так зручніше всього випікати хліб, відривати потім по пампушке.

Крок 29. Дайте підійти «ромашці» протягом 20-25 хвилин, накривши полотеньчиком. За цей час розігрійте духовку до 180 градусів.

Крок 30. Підійшли пампушки змастіть яйцем і посипати кунжутом.

Крок 31. В такому вигляді надсилайте випікатися в духовку на 40 хвилин.

Крок 32. Після цього відкрийте духовку і перевірте, як випікається хлібець.

Крок 33. Зовні здається, що хліб готовий. Але я накриваю його листом пергаменту, знижую градуси зі 180 до 160 і тримаю «ромашку» ще в духовці хвилин 10-15.

Крок 34. Ви орієнтуйтеся по своїй духовці, але я даю додатковий час – так я точно впевнений, що м’якоть добре пропечеться, і з’явиться хрустка апетитна скоринка (не тільки зверху, але і з боків).

Ну, а залишок тесту я заморожую, упакувавши в целофановий пакет.

Зберігається таке тісто в морозилці дуже довго.

Ось як воно виглядає з морозилки – як камінь.

Я його порційно заморожую і вуаля – вранці біляші або пиріжки! З вечора розморожую в холодильнику, і ось як воно виглядає потім… як свіже!

З нього можна робити також ватрушки, піцу або смажити шанежки і так далі. Але найголовніше, що з такої порції можна спекти хліб і ще заморозити. До речі, із замороженого наступного разу у мене вийде такий же хліб.

Кращий домашній хліб, спечений у духовці

Крок 35. Дайте «ромашці» охолонути і за необхідності відривайте за пампушке.

Крок 36. Наріжте свіжий хлібець на шматочки і насолоджуйтеся результатами своєї праці – воно того варте, друзі!

Хліб вийшов м’яким, з хрусткою, розсипчастою скоринкою, повітряним і дуже ароматним м’якушем. Такого ви не спробуєте ніде, тільки якщо спечете самі.

Гарячим дуже добре йде з холодним молоком — справжній десерт, А якщо намазати вершковим маслом або варенням — це смакота, справжній Смак!

Це надзвичайно смачний хліб, який підходить і для бутербродів до чаю або кави, і до борщу, і до склянці молока.

Тісто універсальний — підходить для всього… перевірено! Залишається перевірити і вам. І, повірте, друзі, воно того варте! Я вже і не думаю про покупному хлібі – смачніше все одно не знайти.