Компот на зиму з полуниці і черешні — рецепт без стерилізації

Сьогодні мова піде про заготовках. Хочу поділитися кількома домашніми рецептами приготування компотів. Якщо ви ніколи не пробували поєднання полуниці і черешні, обов’язково приготуйте компот асорті. Ці дві ягоди достигають одночасно. Черешня – солодка ягода, вона додасть напою мигдальний смак, адже очищати від кісточок ми її не будемо. А полуниця дасть компоту яскравий колір, аромат і легку кислинку.

Всі запахи літа зібрані в одній банці дуже порадують вас у вогкий осінній день або довгими зимовими вечорами. Компот можна подати до обіду або вечері, використовувати його для просочення бісквітів. З компоту виходить смачне і корисне желе для діток. Ягоди теж знадобляться. Полуницю можна додавати в ранкову кашу, смузі або сир. Черешня – відмінна прикраса пирогів і алкогольних коктейлів.

Для смачного компоту краще всього вибрати стиглі цілі ягоди, які нещодавно були зібрані. Визначити це легко – гілочки і чашолистки повинні бути зеленими, не пожухлими. Кількість цукру можна варіювати за смаком або замінити цукор на мед. Компот готується класичним способом без стерилізації методом двох заливок.

Спочатку ягоди в банку прогріваються в окропі, настій повторно кип’ятити. Після ягоди заливаються сиропом і заготівля герметично закривається. Для додання деяких відтінків смаків за бажанням у напій можна додати трохи кардамону, сухої м’яти, цедри лимона або листя базиліка.

Компот на зиму з полуниці і черешні без стерилізації

Рецепт дано з розрахунку приготування компоту у двох банках об’ємом 1 літр. Для закачування краще використовувати тару з закручуються кришками. Перед приготуванням банки для консервації слід вимити содою або миючим засобом, прополоскати в холодній воді. Простерилізувати тару можна на плиті, в духовці, в пароварці, в мультиварці або мікрохвильовій печі. Як правильно це зробити можете прочитати ТУТ.

Ми використовуємо мікрохвильовку. На дно чистої банки наливаємо 70 мл води і прогріваємо банки протягом 5 хвилин. Якщо ваша тара не стає по висоті в піч, її можна покласти на бік і стерилізувати (вода не виливається). Кришки краще скласти в каструлю, залити водою і кип’ятити протягом 3 хвилин з моменту закипання.

Інгредієнти на дві 1 літрові банки:

  • полуниця – 300 г
  • черешня – 300 г
  • цукор – 2-3 ст. л.
  • лимонна кислота – ¾ ч. л.
  • цедра лимона – 1 ч. л.

Як приготувати компот на зиму:

Черешню переберемо, видалити хвостики. Ягоди акуратно викладемо на друшляк, промиємо, залишимо надлишки вологи. Банки простерилизуем зручним способом. Черешню розділимо на 2 частини і викладемо на дно підготовлених банок.

Полуницю оглянемо, видалимо м’яті і зіпсовані екземпляри. Викладемо полуницю у велику миску з холодною водою, залишимо на кілька хвилин. Промиємо, акуратно перемішуючи рукою. Складемо полуницю в друшляк, ще раз промиємо в проточній воді і тільки потім видалити чашолистки, щоб полуниця не набирала воду. Викладемо полуницю поверх черешні.

Закип’ятимо воду. Заготівлю заллємо окропом доверху, не щільно закриємо кришками. Укутаем в товсте махровий рушник, залишимо на 15 хвилин.

В каструлю для варіння сиропу викладемо цукор, лимонну кислоту і цедру лимона.

З допомогою кришки з отворами зливаємо настій з банок в каструлю. Кип’ятимо сироп близько 2 хвилин з моменту закипання.

Заливаємо ягоди солодким сиропом, щільно закриваємо кришками. Перевіряємо заготовки на герметичність. Для цього акуратно підхопимо банку рушником, нахилимо і переконаємося, що з-під кришки не виділяється сироп. Банки з компотом укутаем, залишимо на 12 годин до повного охолодження.

Компот на зиму з полуниці і черешні

Зберігати його можна в прохолодному, темному місці або навіть при кімнатній температурі протягом 1 року.

У компоту яскравий колір кисло солодкий смак і приголомшливий аромат. В зимові дні він буде випито з великим задоволення. Ягоди можна додатково використовувати для десертів або солодкої випічки.

Рецепт компоту на 3-х літрову банку з полуниці і черешні з м’ятою

Два види улюблених ягід – полуниця і черешня, ідеально поєднуються. Зробити такий компот не складно.

Для нього потрібні:

  • 300 гр. черешні (червона)
  • 2 листочки м’яти
  • півтори склянки цукру
  • 300 гр. полуниці
  • 2,5 літра води
  • 1 ч. лож. лимонної кислоти

Приготування:

1. Черешні та полуницю очистити від хвостиків, добре промити.

2. Розкласти ягоди в пропорції 1:1 в простерилізовані банки. Додати по 2 листочки м’яти.

3. Залити крутим окропом, залишити на 15 хвилин, накривши кришкою.

4. Воду злити в каструлю, додати цукор, перемішати до повного розчинення і закип’ятити.

5. Гарячим сиропом залити знову в банки.

6. Насипати лимонну кислоту. Закрити кришкою, укутати до повного охолодження.

довго Зберігається, але, як правило, з’їдається швидко.

Компот на зиму з черешні та полуниці на 3 літрову банку з м’ятою і лимоном

Поєднання цих смаків і ароматів дають ідеальний варіант для приготування компоту на зиму.

Інгредієнти на дві 3-х літрові банки:

  • 5 літрів води
  • 2 склянки цукру
  • 600 гр. черешні
  • 400 гр. полуниці
  • 2 гілочки м’яти
  • 6-8 скибочок лимона

Як приготувати компот:

1. Приготувати сироп. В каструлі, В 5 літрах води розвести цукор (400-600 гр.) На сильному вогні довести до кипіння.

2. Розкласти по стерилізованим банкам за 3-4 скибочки лимона, 300 грам черешні, 200 грам полуниці, по гілочці м’яти.

3. Залити сироп під саме горлечко, закатати кришками.

4. Закатані банки встановити на кришки, які щільно укутати і залишити до повного охолодження (1-2 доби)

можна Зберігати в прохолодному місці, так і при кімнатній температурі.

Подивитеся ще три прості рецепти, які використовували для заготівок. Готуються практично однаково, але от смак у них відрізняється.

Простий рецепт компоту з полуниці і черешні без стерилізації

В цьому рецепті кількість ягоди не встановлено, все на ваш смак. Якщо ви любите в компоті багато ягід, кладіть її більше, але не більш 2/3 об’єму. Тоді цукру можна взяти трохи менше.

Інгредієнти на 3-х літрову банку:

  • Цукор — 150 грамм
  • Клубника
  • Черешня

Приготовление:

Крок 1. Ягоду добре промити. Черешню очистити від черешків, полуницю від хвостиків.

Крок 2. Розкласти ягоди 1:1 в простерилізовані банки.

Крок 3. Залити банку крутим окропом до самого верху. Накрити кришкою, укутати, залишити на 20 хвилин

Крок 4. Висипати цукор у каструлю, злити в неї воду з банки з ягодами.

Крок 5. Поставити на вогонь, довести сироп до кипіння.

Крок 6. Сироп залити в ягоду, закатати кришкою.

Крок 7. Банку перевернути, щільно укутати, залишити до повного охолодження.

Смачний і ароматний компот готовий. Приємного апетиту!