Яловичина не найпростіше м’ясо для приготування. Дуже часто малодосвідчені господині готують його неправильно і виходить дуже жорсткою, сухий або позбавленою смаку. Успіх рецепта починається з вибору якісного шматочки яловичини. В ідеалі краще м’ясо вважається у тварини віком півтора років.
якісної сирої яловичини дуже приємний солодкуватий запах і пружна м’якоть. При натисканні на м’ясній шматочок пальцем утворюється невелика ямка, яка відразу відновлюється. При виборі м’яса огляньте зріз, він повинен бути блискучим, без подсохших країв.
Кожна частина тушки призначена для певних страв. Ми вирішили приготувати тушковану з овочами яловичину в каструлі. Для цієї страви підійде лопатка, шия, грудинка, огузок (стегно) або бескостный кострець.
Яловичина тушкована з овочами в каструлі — найсмачніший рецепт
Для приготування тушкованої з овочами яловичини ідеально підійде товстостінна каструля з антипригарним властивостями і щільною кришкою.
У випадку якщо ви використовуєте емальований посуд, обсмажте м’ясо на сковороді і перекласти в каструлю.
Інгредієнти:
- яловичина – 550 г
- картопля – 2-3 шт.
- морква – 1 шт.
- солодкий перець – 1 шт.
- помідор – 1 шт.
- томатна паста – 1,5 – 2 ст. л.
- цибуля – 1 шт.
- часник – 2 зубчики
- цвітна капуста – 150 г
- хмелі-сунелі – 1 ч. л.
- мускатний горіх – 0,5 ч. л.
- пластівці червоного гіркого перцю – 0,3 ч. л.
- гранульований часник – 0,5 ч. л.
- лавровий лист – 1 шт.
- рослинна олія – 2 ст. л.
- масло – 1 ч. л.
- сіль, перець.
Приготовление
Спочатку м’ясо обсмажується, як би запечатується на суміші вершкового і рослинного масла.
Крок 1. Чисте м’ясо зачистимо від пліви і наріжемо невеликими шматочками.
Крок 2. В каструлі розігріємо рослинне і вершкове масло. Обсмажимо шматочки яловичини до появи скоринки.
Далі до нього додається будь-який овочевий набір, підібраний по сезону або у відповідності з вашими вподобаннями. Обов’язкові компоненти – ріпчаста цибулю і моркву.
Крок 3. Додамо терту моркву і нарізану півкільцями цибулю. Продовжимо готувати протягом 3 хвилин помішуючи. Накриємо каструлю кришкою, вогонь убавим до мінімуму. Будемо мучити м’ясо протягом 30 хвилин. Яловичина дасть достатню кількість соку.
Для ситності в страву можна ввести картоплю або квасоля. Для додаткового смаку гарні будуть кольорова капуста, кабачки, баклажани, свіжі гриби, солодкий, гіркий перець і помідори.
Крок 4. Картоплю очистимо від шкірки і наріжемо брусочками. Цвітну капусту розберемо на суцвіття.
Крок 5. Викладемо підготовлені овочі в каструлю.
Крок 6. Додамо гарячої води або бульйону так, щоб вона повністю покрила овочі. Доведемо вміст каструлі до кипіння, накриємо кришкою і будемо гасити на повільному вогні ще 20 хвилин.
Страва гаситься в заливці або в соусах. Для заливки можна використовувати бульйон (м’ясний, грибний або овочевий), сметану, вершки, томат. Дуже смачно вийде, якщо яловичина з овочами буде приготована в соєвому, часниковому або винному соусі.
Крок 7. Солодкий перець очистимо й наріжемо смужками. Помідори, часник і гіркий перець подрібнити довільно.
Крок 8. Викладемо компоненти в каструлю.
Крок 9. Додамо томатну пасту, спеції, сіль і перець. Будемо готувати страву протягом 7 хвилин на самому повільному вогні. Вимкнемо вогонь, каструлю залишимо на плиті ще 10-15 хвилин.
Без спецій не обійдеться. Використовуйте чабер, орегано, естрагон або паприку.
М’яка і смачна тушкована яловичина
Готову страву викладемо на тарілку для подачі, прикрасимо свіжою зеленню, доповнимо овочами і свіжим хлібом.
Яловичина з овочами виходить дуже соковита, вона просто тане у роті. У страви приголомшливий аромат, який збирає родину за столом без запрошення.
І ще три цікаві рецепти приготування тушкованої яловичини
Яловичина з овочами, приготована в каструлі, м’яка і смачна
Час на підготовку: 10 хвилин. Час приготування: 15 хвилин. Загальний час: 25 хвилин
Інгредієнти на 4 порції
- 500 гр. яловичини, нарізаної тонкими скибочками
- 1 червоний перець, нарізаний кубиками
- 200 гр. грибів, нарізаних слайсами (печериці)
- 3оо гр. середніх суцвіть броколі
- 1 морква, нарізана чверть гуртками
- 2 столові ложки рослинного масла
- 3 столові ложки вершкового масла
- 3 подрібнених зубчики часнику
- 1 столова ложка подрібненого імбиру
- 3 столові ложки коричневого цукру
- 1/3 склянки соєвого соусу
- 1/2 склянки яловичого бульйону
- 2 ч. л. кукурудзяного крахмала
- Соль
- Перец
Приготовление
1. Яловичину ріжемо невеликими тонкими смужками.
2. У каструлі з товстим дном розігріваємо 1 столову ложку рослинного масла, закладаємо м’ясо і обсмажуємо на сильному вогні. Зменшуємо вогонь до середнього і готуємо під кришкою до повної готовності. Додаємо сіль і перець.
3. Виймаємо м’ясо з каструлі на тарілку, накриваємо кришкою, щоб не охололо.
4. У каструлю наливаємо і нагріваємо ще 1 столову ложку олії, кладемо нарізану перець, гриби, брокколі, розібрану на суцвіття і моркву. Готуємо під кришкою до м’якості овочів.
5. Додаємо до овочів вершкове масло, часник і імбир, викладаємо яловичину і перемішуємо.
6. В окремій мисці змішуємо коричневий цукор, яловичий бульйон, соєвий соус і кукурудзяний крохмаль. Вливаємо зроблений соус в каструлю і варимо з кришкою на середньому вогні, періодично перемішуючи, поки соус не загусне.
Можна подавати на стіл. Насолоджуйтесь, друзі.
Калорійність: 463 ккал. Вуглеводи: 18 гр. Білки: 28 гр. Жири: 32 гр. Розрахунки проведені автоматично, тому можуть трохи відрізнятися.
Тушковане м’ясо яловичини з овочами, приготоване в каструлі на плиті
Ніжна, м’яка, соковита і ароматна яловичина тушкована з овочами! Швидко, просто, дуже смачно і ситно! Дуже люблю такі страви – все склав в каструлю і нехай собі готується без моєї участі!
М’ясо та картоплю тане в роті, а бульйон, який утворюється в процесі тушкування овочів і м’яса, чудово доповнює смак страви і робить його дуже ситним.
Інгредієнти
- Яловичина – 800 гр.
- Картопля – 800 гр.
- Цибуля – 3 шт. (300-400 гр.)
- Помідори – 500 гр. (можна свіжі або консервовані у власному соку)
- Болгарський перець – 400 гр. (2 шт.)
- Часник – 5 зубчиків
- Хмелі-сунелі – 0,5 ч. л.
- Зелень – невеликий пучок
- Чорний мелений перець, сіль – за смаком
- Пиво світле – 200 мл
- Рослинна олія 1-2 ст. л
Як приготувати
Використовувати каструлю з товстим дном або сотейник.
1. М’ясо нарізати на великі порцинные шматочки. Обсмажити в каструлі в розпеченому маслі до рум’яної скоринки.
2. Цибулю нарізати півкільцями, болгарський перець – соломкою. Якщо помідори дрібні, то їх можна залишити цілими, великі нарізати на половинки або четвертинки. Часник розчавити і крупно порубати. Картопля – великими шматочками.
3. Обсмажене м’ясо посолити, поперчити за смаком, додати хмелі-сунелі. Перемішати. Викласти цибулю, зелень, помідори, часник, болгарський перець, картопля. Шари за смаком солимо і перчимо.
4. Вилити склянку світлого пива. Накрити кришкою, дати закипіти, зменшити вогонь і тушкувати близько 1,5 годин.
Тушкована яловичина з овочами готова! Можна подавати як самостійне блюдо!
Приємного апетиту!
Як приготувати м’яку і смачну яловичину з овочами в мультиварці
Час підготовки : 10 хвилин. Час приготування: 8 годин. Загальний час: 8 годин 10 хвилин.
Кількість порцій: 5
Інгредієнти:
- 2 великих моркви
- 4-5 великих картоплин
- 1 велика цибулина
- 2 склянки яловичого бульйону
- 1 склянку води
- 0,9-1 кг яловичини
- чайна ложка сушеного орегано
- чайна ложка часниковою солі
- столова ложка сухої приправи для реберець
Як приготувати
1. Яловичину нарізати середніми кубиками. Посипати орегано, часниковою сіллю і приправою для реберець. Перемішати і перекласти в каструлю мультиварки. Нарізати моркву, картоплю і цибулю, додати поверх м’яса. Потім налити бульйон і воду. Добре перемішати і закрити кришкою.
2. Підключити мультиварку і включити на найнижчий рівень. Яловичина повинна готуватися близько 7-8 годин.
3. Через 8 годин тушковане м’ясо має бути дуже м’яким. Якщо страва виходить дуже рідкий, відкрийте кришку мультиварки ненадовго.
Час приготування залежить від марки вашого мультиварці, тому періодично перевіряйте готовність.