Сьогодні мова піде про заготовках. Хочу поділитися кількома домашніми рецептами приготування компотів. Якщо ви ніколи не пробували поєднання полуниці і черешні, обов’язково приготуйте компот асорті. Ці дві ягоди достигають одночасно. Черешня – солодка ягода, вона додасть напою мигдальний смак, адже очищати від кісточок ми її не будемо. А полуниця дасть компоту яскравий колір, аромат і легку кислинку.
Всі запахи літа зібрані в одній банці дуже порадують вас у вогкий осінній день або довгими зимовими вечорами. Компот можна подати до обіду або вечері, використовувати його для просочення бісквітів. З компоту виходить смачне і корисне желе для діток. Ягоди теж знадобляться. Полуницю можна додавати в ранкову кашу, смузі або сир. Черешня – відмінна прикраса пирогів і алкогольних коктейлів.
Для смачного компоту краще всього вибрати стиглі цілі ягоди, які нещодавно були зібрані. Визначити це легко – гілочки і чашолистки повинні бути зеленими, не пожухлими. Кількість цукру можна варіювати за смаком або замінити цукор на мед. Компот готується класичним способом без стерилізації методом двох заливок.
Спочатку ягоди в банку прогріваються в окропі, настій повторно кип’ятити. Після ягоди заливаються сиропом і заготівля герметично закривається. Для додання деяких відтінків смаків за бажанням у напій можна додати трохи кардамону, сухої м’яти, цедри лимона або листя базиліка.
Компот на зиму з полуниці і черешні без стерилізації
Рецепт дано з розрахунку приготування компоту у двох банках об’ємом 1 літр. Для закачування краще використовувати тару з закручуються кришками. Перед приготуванням банки для консервації слід вимити содою або миючим засобом, прополоскати в холодній воді. Простерилізувати тару можна на плиті, в духовці, в пароварці, в мультиварці або мікрохвильовій печі. Як правильно це зробити можете прочитати ТУТ.
Ми використовуємо мікрохвильовку. На дно чистої банки наливаємо 70 мл води і прогріваємо банки протягом 5 хвилин. Якщо ваша тара не стає по висоті в піч, її можна покласти на бік і стерилізувати (вода не виливається). Кришки краще скласти в каструлю, залити водою і кип’ятити протягом 3 хвилин з моменту закипання.
Інгредієнти на дві 1 літрові банки:
- полуниця – 300 г
- черешня – 300 г
- цукор – 2-3 ст. л.
- лимонна кислота – ¾ ч. л.
- цедра лимона – 1 ч. л.
Як приготувати компот на зиму:
Черешню переберемо, видалити хвостики. Ягоди акуратно викладемо на друшляк, промиємо, залишимо надлишки вологи. Банки простерилизуем зручним способом. Черешню розділимо на 2 частини і викладемо на дно підготовлених банок.
Полуницю оглянемо, видалимо м’яті і зіпсовані екземпляри. Викладемо полуницю у велику миску з холодною водою, залишимо на кілька хвилин. Промиємо, акуратно перемішуючи рукою. Складемо полуницю в друшляк, ще раз промиємо в проточній воді і тільки потім видалити чашолистки, щоб полуниця не набирала воду. Викладемо полуницю поверх черешні.
Закип’ятимо воду. Заготівлю заллємо окропом доверху, не щільно закриємо кришками. Укутаем в товсте махровий рушник, залишимо на 15 хвилин.
В каструлю для варіння сиропу викладемо цукор, лимонну кислоту і цедру лимона.
З допомогою кришки з отворами зливаємо настій з банок в каструлю. Кип’ятимо сироп близько 2 хвилин з моменту закипання.
Заливаємо ягоди солодким сиропом, щільно закриваємо кришками. Перевіряємо заготовки на герметичність. Для цього акуратно підхопимо банку рушником, нахилимо і переконаємося, що з-під кришки не виділяється сироп. Банки з компотом укутаем, залишимо на 12 годин до повного охолодження.
Компот на зиму з полуниці і черешні
Зберігати його можна в прохолодному, темному місці або навіть при кімнатній температурі протягом 1 року.
У компоту яскравий колір кисло солодкий смак і приголомшливий аромат. В зимові дні він буде випито з великим задоволення. Ягоди можна додатково використовувати для десертів або солодкої випічки.
Рецепт компоту на 3-х літрову банку з полуниці і черешні з м’ятою
Два види улюблених ягід – полуниця і черешня, ідеально поєднуються. Зробити такий компот не складно.
Для нього потрібні:
- 300 гр. черешні (червона)
- 2 листочки м’яти
- півтори склянки цукру
- 300 гр. полуниці
- 2,5 літра води
- 1 ч. лож. лимонної кислоти
Приготування:
1. Черешні та полуницю очистити від хвостиків, добре промити.
2. Розкласти ягоди в пропорції 1:1 в простерилізовані банки. Додати по 2 листочки м’яти.
3. Залити крутим окропом, залишити на 15 хвилин, накривши кришкою.
4. Воду злити в каструлю, додати цукор, перемішати до повного розчинення і закип’ятити.
5. Гарячим сиропом залити знову в банки.
6. Насипати лимонну кислоту. Закрити кришкою, укутати до повного охолодження.
довго Зберігається, але, як правило, з’їдається швидко.
Компот на зиму з черешні та полуниці на 3 літрову банку з м’ятою і лимоном
Поєднання цих смаків і ароматів дають ідеальний варіант для приготування компоту на зиму.
Інгредієнти на дві 3-х літрові банки:
- 5 літрів води
- 2 склянки цукру
- 600 гр. черешні
- 400 гр. полуниці
- 2 гілочки м’яти
- 6-8 скибочок лимона
Як приготувати компот:
1. Приготувати сироп. В каструлі, В 5 літрах води розвести цукор (400-600 гр.) На сильному вогні довести до кипіння.
2. Розкласти по стерилізованим банкам за 3-4 скибочки лимона, 300 грам черешні, 200 грам полуниці, по гілочці м’яти.
3. Залити сироп під саме горлечко, закатати кришками.
4. Закатані банки встановити на кришки, які щільно укутати і залишити до повного охолодження (1-2 доби)
можна Зберігати в прохолодному місці, так і при кімнатній температурі.
Подивитеся ще три прості рецепти, які використовували для заготівок. Готуються практично однаково, але от смак у них відрізняється.
Простий рецепт компоту з полуниці і черешні без стерилізації
В цьому рецепті кількість ягоди не встановлено, все на ваш смак. Якщо ви любите в компоті багато ягід, кладіть її більше, але не більш 2/3 об’єму. Тоді цукру можна взяти трохи менше.
Інгредієнти на 3-х літрову банку:
- Цукор — 150 грамм
- Клубника
- Черешня
Приготовление:
Крок 1. Ягоду добре промити. Черешню очистити від черешків, полуницю від хвостиків.
Крок 2. Розкласти ягоди 1:1 в простерилізовані банки.
Крок 3. Залити банку крутим окропом до самого верху. Накрити кришкою, укутати, залишити на 20 хвилин
Крок 4. Висипати цукор у каструлю, злити в неї воду з банки з ягодами.
Крок 5. Поставити на вогонь, довести сироп до кипіння.
Крок 6. Сироп залити в ягоду, закатати кришкою.
Крок 7. Банку перевернути, щільно укутати, залишити до повного охолодження.
Смачний і ароматний компот готовий. Приємного апетиту!