В наших краях розквітли чайні троянди. Цими квітами не лише милуються, вони активно використовуються в кулінарії. Пелюстки чайної троянди сушать і готують з них чай, додають в компоти та консервацію. А який чудовий виходить з цієї квітки лікер – ніжно-рожевий з незвичайним смаком. Подрібнені пелюстки можна використовувати як начинку для приготування пирогів, рулетів і чізкейків. В Азербайджані з рожевих пелюсток готують знаменитий прохолодний напій Овшалу, схожий за смаком на лимонад. У Криму з троянд готують морозиво, желе і натуральні цукерки з зацукрованих пелюсток.
Найчастіше з троянд варять варення і джем. Пропоную перевірений роками рецепт приготування варення з чайної троянди. Десерт виходить густим, з красивими кольором і дуже ароматним. Варення можна додавати в чай, гаряче молоко, смузі, використовувати як для поливання сирників, млинців та оладок, вводити в випічку і алкогольні коктейлі. Крім чудових смакових властивостей десерт з рожевих пелюсток дуже корисний. Його приймають при простудних захворюваннях, для профілактики стоматитів.
Варення з пелюсток троянд в домашніх умовах
Для варення підійдуть пелюстки чайних троянд червоного або рожевого кольору. Пелюстки зривають рано вранці, бажано після дощу. Роза повинна рости в саду, далеко від промислових підприємств і запорошених доріг. Для отримання яскравого кольору варення обов’язково при варінні додається лимонна кислота. А насичений відтінок десерту додадуть сушені квіти гибискуса – чай каркаде. Для того, щоб варення було густим, можна використовувати натуральну суміш на основі пектину. Варити заготівлю найкраще в просторій емальованій каструлі.
Ингредиенты:
- пелюстки чайної троянди – 250 г;
- цукор – 500 г;
- вода очищена – 240 мл;
- лимонна кислота – 1 ч. л.
- пектинова суміш – 2 ст. л.
- каркаде – 3 – 4 квітки.
Рецепт приготування
Чисті рожеві пелюстки можна не промивати у воді. Переберемо сировину, видалимо зіпсовані екземпляри, комах, залишки листя і тичинок.
Укладаємо пелюстки в каструлю, заливаємо водою, додаємо лимонну кислоту.
Доводимо суміш до кипіння на повільному вогні під кришкою. Важливо щоб відвар і залишилися пелюстки рожевого кольору. Цьому допомагає лимонна кислота і щадна термообробка.
Частина пелюсток – приблизно 2/3 від загального обсягу викладаємо на сито і віджимаємо з великим зусиллям. Віджаті пелюстки викидаємо.
Додаємо цукор, кип’ятити суміш одну хвилину. Остуджуємо вміст каструлі.
Викладаємо каркаде, доводимо масу до кипіння. Накриваємо десерт кришкою і залишаємо на п’ять-шість годин. Квіти гибискуса видаляємо.
Всиплемо пектиновую суміш, варимо на середньому вогні близько 3 хвилин.
Банки промиваємо содою, споліскують водою. Стерилізуємо тару зручним способом. Я наливаю в скляні банки невеликого розміру приблизно 50-70 мл води, ставлю їх мікрохвильовку на 3-4 хвилини (вода повинна закипіти), зливаю воду. У стерильні банки виливаємо варення. У мене вийшло 2 банки об’ємом 370 мл і трохи на пробу.
Герметично закручуємо банки ошпареними кришками «твіст оф». Готове варення закутуємо і залишаємо на 6 годин. Перекладаємо банки з варенням в сухе прохолодне місце для зберігання.
Домашнє варення з пелюсток троянд
варення яскраво-рожевий колір, густа структура і приємний квітковий аромат. Такий десерт здивує гостей і порадує ваших близьких. На його основі можна приготувати безліч десертів – смачний мармелад, освіжаючий сорбет. Якщо додати варення з троянд у звичайну ранкову кашу або сир, то сніданок перетвориться на свято. Десерт можна зберігати в темному місці до трьох років.
Як зварити варення з троянд з соком лимона і апельсина
Ингредиенты
- 100 грам пелюсток троянд
- 1 чайна ложка лимонного соку
- 1 чайна ложка апельсинового соку
- 70 грам цукру
Як зварити варення з троянд
Підготовлені пелюстки висипати в миску або невелику каструлю.
Додати лимонний і апельсиновий сік.
Висипати цукор, перемішати.
На слабкому вогні, помішуючи довести до кипіння.
Варити 15 хвилин.
Розкласти по стерильним банкам, закупорити, дати охолонути.
Рецепт варення з пелюсток троянд без варіння
Інгредієнти
1/2 Лимона
600 грам Цукру
300 грам Пелюсток троянд
Приготування
Крок 1. Відокремити пелюстки від бутона, обполоснути холодною водою. Обов’язково обсушити.
Крок 2. Перекласти в глибоку миску. Засипати цукром.
Крок 3. Руками розтерти пелюстки з цукром до тих пір, поки не з’явиться сік.
Крок 4. З половини лимона вичавити сік. Перемішати його з рожевою масою до повного розчинення цукру.
Крок 5. варення Розкласти в стерильні банки, закрутити кришкою.
Зберігати в холодильнику або прохолодному місці.
Варення з пелюсток троянд за старовинним рецептом
Ингредиенты:
- 200 грам пелюсток чайних троянд
- 600 грам цукру
- 300 мл води
- 1 чайна ложка лимонної кислоти
Як зварити:
- Приготовані пелюстки промити в холодній воді.
- Перекласти в невелику каструлю, залити водою.
- На великому вогні довести до кипіння, зменшити вогонь, варити 15 хвилин.
- Засипати цукор, перемішати до розчинення, варити ще 30 хвилин.
- Додати лимонну кислоту. Варення стане рожевого кольору.
- варення Перекласти в стерилізовані банки, закупорити, дати охолонути.
Ось кілька простих рецептів по яким можна приготувати смачне і ароматне варення на зиму. Його можна додавати в чай, з ним відмінно йдуть млинці, прекрасна добавка до морозива. Загалом відмінний десерт. Спробуйте зварити і приємного апетиту!