Рецепт густого варення з чорної смородини на зиму без стерилізації

Вітаю, вас, дорогі друзі! Не знаю, як ви, але я продовжую робити заготівлі. Поки тільки овочі дозрівають на грядці, перші ягоди і фрукти відходять. Все залежить від регіону, тому, може, хто ще встигне зварити смородинове варення.

Як і обіцяв, із задоволенням поділюся рецептом чергового ласощі до чаю. Нагадаю, що я вже розповідав і показував, як я заготовив полуничний джем, малинове варення. І ось тепер черга варення зі смородини.

Густе варення з чорної смородини на зиму — простий рецепт без води

Я не варю таке варення в кілька етапів, готую його за один раз і отримую ось таке надзвичайно смачне і дуже ароматне смородинове варення.

Десерт варимо без всяких добавок. У смородині достатньо і кислоти, і желюючий речовини, так що воно повністю натуральне. Знадобляться тільки самі ягоди смородини і цукор.

Цукру багато не потрібно, додайте по своєму смаку, але це все ж не такі пропорції, як 1:1 або 1:2, які застосовуються, якщо смородину хочуть зберегти в свіжому вигляді.

Харчова цінність на 100 г: Калорійність 260.8 ккал. Білки 1.3 гр. Жири 0.5 гр. Вуглеводи 62.7 гр. Дані розраховані автоматично, тому можуть відрізнятися.

Склад:

  • смородина – 1 кг;
  • цукор – 300-400 г (за смаком).

Якщо смородина кисліші, то, звичайно, можна додати трохи більше цукру. Але я раджу не забивати смак цукром, краще відчувати аромат. А пахне смородина просто чудово і якщо варення зварити правильно, ви отримаєте смачне ласощі.

Отже, як приготувати смородинове варення без добавок на зиму:

Крок 1. насамперед потрібно очистити ягоди від сміття. Я це роблю, заливаючи їх водою.

Крок 2. Залити потрібно на 2 пальця вище ягід, тоді на поверхні спливає все сміття.

Крок 3. Промиваємо ягоди і зливаємо воду. Ось як виходить все сміття зі смородини.

Крок 4. Промиваючи так до тих пір, поки вода не стане абсолютно чистою.

Крок 5. Зливаємо воду і отримуємо такі гарні ягоди. Якщо є хвостики, їх потрібно видалити, але чистити кожну ягоду окремо не бачу сенсу.

Крок 6. Засипаємо смородину цукром і товкачем намагаємося розбивати ягоди.

Крок 7. Можна пропустити смородину через чопер або скористатися блендером, але мені подобається, щоб ягода відчувалася в варення – так здається смачніше.

Крок 8. Розбиваємо ягоди, поки не з’явиться така рідина.

Крок 9. Далі перекладаємо заготовку в посуд для варіння. У мене це казан з товстим дном.

Крок 10. Ставимо варення на вогонь, можна і на сильний.

Крок 11. В ході кипіння утворюється піна. Її знімати не потрібно! Це той самий пектин, що желирует варення. Якщо хочете, щоб варення не було густим, тоді зніміть її. Я залишив, тому що люблю варення погустіше.

Крок 12. Варіть 40 хвилин. Орієнтуйтеся по тій же пінці, в кінці варіння її вже не повинно бути.

Крок 13. Ще можете перевірити готовність ласощі наступним чином: ложку варення розмажте по тарілці і проведіть посередині ложкою або пальцем. Якщо залишається чистий слід – варення готове!

Крок 14. У гарячому вигляді розкладіть його по стерилізованим баночках.

Крок 15. Накрийте прокип’яченими кришками.

Крок 16. І щільно закрутіть або загорніть їх.

Просте густе варення з чорної смородини на зиму

З такого кількості інгредієнтів у мене вийшла ще одна баночка трохи менше.

Разом у мене вийшло 2 банки (400 г, 350 г) смородинового варення, але повірте, воно того варте.

Ароматний, освіжаючий, добренне до того, що не передати словами.

вам Залишається тільки перевірити і переконатися. Вже точно не пошкодуєте!

І ще три варіанти приготування на зиму смородинового варення.

Рецепт смородинового густого варення з чорної смородини з водою

Це чудове желе, наповнене смаком чорної смородини, не тільки просто приготувати, але і приготувати його набагато швидше, ніж більшість желе

Час приготування 45 хвилин. На виході виходить 4 банки по 300 грам. Немає необхідності очищати чорну смородину від плодоніжок.

Харчова цінність на порцію: 1 банка (300 гр.) Калорійність: 883 ккал. Вуглеводи: 226 гр. Білки: 4 гр. Жири: 1 гр. Дані розраховані автоматично, тому можуть відрізнятися.

Інгредієнти

  • 1 кг чорної смородини
  • 800 мл води
  • близько 750 гр. коричневого цукрового піску, 75 гр. на кожні 100 мл соку.

Як варити варення з чорної смородини

  1. Промийте 1 кг чорної смородини, покладіть у велику каструлю і додайте 800 мл води.
  2. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні протягом 30 хвилин.
  3. Трохи остудіть, процідіть через дрібне сито і добре протріть ягоди ложкою.
  4. М’якоть ягід приберіть, отриманий сік виміряйте кількість соку.
  5. Додайте 75 гр. цукру на кожні 100 мл соку.
  6. Поставте знову на вогонь, нагрійте, обережно помішуючи, поки цукор не розчиниться, потім збільште вогонь і доведіть до кипіння.
  7. Варіть протягом 10-12 хвилин. Перевірте густоту, якщо варення ще рідке, поставте варитися ще 2-3 хвилини.
  8. Розлийте по стерилізованим банкам, закрити стерильними кришками.

Густе варення з чорної смородини на зиму без води і без стерилізації

По цьому рецепту виходить просте варення з чорної смородини, досить солодке і підкреслює приємний смак чорної смородини.

Ингредиенты

  • 1,4 кг чорної смородини, з віддаленими плодоніжками
  • 1,15 кг цукру
  • 3 ст. л. лимонного соку

Приготування смородинового варення

  1. Перекладіть чорну смородину в каструлю з товстим дном і грійте на слабкому вогні близько 10 хвилин, поки вона не почне виділяти сік.
  2. Додайте цукор і лимонний сік. Варіть на повільному вогні близько 30 хвилин, часто помішуючи. Воно буде сильно пінитися.
  3. Коли варення перестане пінитися і почне густіти, потримайте ще кілька хвилин.
  4. Після чого, гаряче розкладіть в банки.
  5. Якщо варення готується на довге зберігання, то краще його ще простерилізувати на водяній бані близько 10 хвилин.

Рецепт варення з чорної і червоної смородини з водою і цукром без стерилізації

В цьому рецепті використовували червону і чорну смородину, можна додатково додати 200 грам жовтої смородини, при цьому збільшити на 250 грамів цукру.

Загальний час приготування 30 хвилин. Виходить близько 700 мл варення.

Інгредієнти

  • 200 гр. (або 2 склянки) чорної смородини, очищеної від плодоніжок і промитої
  • 300 гр. (або 2,5 склянки) червоної смородини, очищеної від плодоніжок і промитої
  • 150 мл води
  • 420 гр. цукрового піску
  • сік ½ лимона

Як зварити смородинове варення на зиму

  1. Поставте стерилізуватися банки. Налийте в кожну трохи води, накрийте кришками і поставте у велику каструлю з водою.
  2. Доведіть до кипіння і залиште стерилізуватися на 10 хвилин. По закінченні вимкніть вогонь, залиште банки з кришками в гарячій воді до розливу варення.
  3. Складіть ягоду у велику каструлю і залийте водою. Доведіть до кипіння, варіть 5-6 хвилин, щоб смородина стала м’якою.
  4. Вміст каструлі подрібніть заглибним блендером до стану пюре. Потім його можна пропустити через сито, щоб прибрати кісточки, але мені більше подобається з кісточками. Повинно вийти около490-500 грам.
  5. Додайте цукор і лимонний сік і прогрійте пюре на повільному вогні, постійно помішуючи, поки цукор повністю не розчиниться і суміш не закипить. Залиште варитися на 8-10 хвилин. Вимкніть вогонь.
  6. Дістаньте стерилізовані банки з кришками з гарячої води і залийте їх гарячим варенням до країв.
  7. Протріть краю чистою вологою тканиною, закрутіть кришку і залиште банки остигати догори дном.

Можна зберігати в прохолодному, темному місці до року.

Поради щодо зміни смаку смородинового варення на зиму

Якщо захотіли зробити варення з додатковою смаковий «родзинкою» пропоную спробувати зробити доповнення:

  • З квітами бузини: додайте 2 ст. л. екстракту квітів бузини під час варіння.
  • З лавандою: додайте 1 ч. л. свіжих або ½ ч. л. сушених квіток лаванди до цукру.
  • З прянощами: додайте в кипляче варення паличку кориці і бадьян. Перед розливом у банки видаліть.

Ось такі варіанти приготування смачного, ароматного варення, які раджу вам спробувати заготовити на зиму. А я прощаюся з вами до нових цікавих і смачних рецептів!