Вітаю, вас, дорогі друзі! Не знаю, як ви, але я продовжую робити заготівлі. Поки тільки овочі дозрівають на грядці, перші ягоди і фрукти відходять. Все залежить від регіону, тому, може, хто ще встигне зварити смородинове варення.
Як і обіцяв, із задоволенням поділюся рецептом чергового ласощі до чаю. Нагадаю, що я вже розповідав і показував, як я заготовив полуничний джем, малинове варення. І ось тепер черга варення зі смородини.
Густе варення з чорної смородини на зиму — простий рецепт без води
Я не варю таке варення в кілька етапів, готую його за один раз і отримую ось таке надзвичайно смачне і дуже ароматне смородинове варення.
Десерт варимо без всяких добавок. У смородині достатньо і кислоти, і желюючий речовини, так що воно повністю натуральне. Знадобляться тільки самі ягоди смородини і цукор.
Цукру багато не потрібно, додайте по своєму смаку, але це все ж не такі пропорції, як 1:1 або 1:2, які застосовуються, якщо смородину хочуть зберегти в свіжому вигляді.
Харчова цінність на 100 г: Калорійність 260.8 ккал. Білки 1.3 гр. Жири 0.5 гр. Вуглеводи 62.7 гр. Дані розраховані автоматично, тому можуть відрізнятися.
Склад:
- смородина – 1 кг;
- цукор – 300-400 г (за смаком).
Якщо смородина кисліші, то, звичайно, можна додати трохи більше цукру. Але я раджу не забивати смак цукром, краще відчувати аромат. А пахне смородина просто чудово і якщо варення зварити правильно, ви отримаєте смачне ласощі.
Отже, як приготувати смородинове варення без добавок на зиму:
Крок 1. насамперед потрібно очистити ягоди від сміття. Я це роблю, заливаючи їх водою.
Крок 2. Залити потрібно на 2 пальця вище ягід, тоді на поверхні спливає все сміття.
Крок 3. Промиваємо ягоди і зливаємо воду. Ось як виходить все сміття зі смородини.
Крок 4. Промиваючи так до тих пір, поки вода не стане абсолютно чистою.
Крок 5. Зливаємо воду і отримуємо такі гарні ягоди. Якщо є хвостики, їх потрібно видалити, але чистити кожну ягоду окремо не бачу сенсу.
Крок 6. Засипаємо смородину цукром і товкачем намагаємося розбивати ягоди.
Крок 7. Можна пропустити смородину через чопер або скористатися блендером, але мені подобається, щоб ягода відчувалася в варення – так здається смачніше.
Крок 8. Розбиваємо ягоди, поки не з’явиться така рідина.
Крок 9. Далі перекладаємо заготовку в посуд для варіння. У мене це казан з товстим дном.
Крок 10. Ставимо варення на вогонь, можна і на сильний.
Крок 11. В ході кипіння утворюється піна. Її знімати не потрібно! Це той самий пектин, що желирует варення. Якщо хочете, щоб варення не було густим, тоді зніміть її. Я залишив, тому що люблю варення погустіше.
Крок 12. Варіть 40 хвилин. Орієнтуйтеся по тій же пінці, в кінці варіння її вже не повинно бути.
Крок 13. Ще можете перевірити готовність ласощі наступним чином: ложку варення розмажте по тарілці і проведіть посередині ложкою або пальцем. Якщо залишається чистий слід – варення готове!
Крок 14. У гарячому вигляді розкладіть його по стерилізованим баночках.
Крок 15. Накрийте прокип’яченими кришками.
Крок 16. І щільно закрутіть або загорніть їх.
Просте густе варення з чорної смородини на зиму
З такого кількості інгредієнтів у мене вийшла ще одна баночка трохи менше.
Разом у мене вийшло 2 банки (400 г, 350 г) смородинового варення, але повірте, воно того варте.
Ароматний, освіжаючий, добренне до того, що не передати словами.
вам Залишається тільки перевірити і переконатися. Вже точно не пошкодуєте!
І ще три варіанти приготування на зиму смородинового варення.
Рецепт смородинового густого варення з чорної смородини з водою
Це чудове желе, наповнене смаком чорної смородини, не тільки просто приготувати, але і приготувати його набагато швидше, ніж більшість желе
Час приготування 45 хвилин. На виході виходить 4 банки по 300 грам. Немає необхідності очищати чорну смородину від плодоніжок.
Харчова цінність на порцію: 1 банка (300 гр.) Калорійність: 883 ккал. Вуглеводи: 226 гр. Білки: 4 гр. Жири: 1 гр. Дані розраховані автоматично, тому можуть відрізнятися.
Інгредієнти
- 1 кг чорної смородини
- 800 мл води
- близько 750 гр. коричневого цукрового піску, 75 гр. на кожні 100 мл соку.
Як варити варення з чорної смородини
- Промийте 1 кг чорної смородини, покладіть у велику каструлю і додайте 800 мл води.
- Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні протягом 30 хвилин.
- Трохи остудіть, процідіть через дрібне сито і добре протріть ягоди ложкою.
- М’якоть ягід приберіть, отриманий сік виміряйте кількість соку.
- Додайте 75 гр. цукру на кожні 100 мл соку.
- Поставте знову на вогонь, нагрійте, обережно помішуючи, поки цукор не розчиниться, потім збільште вогонь і доведіть до кипіння.
- Варіть протягом 10-12 хвилин. Перевірте густоту, якщо варення ще рідке, поставте варитися ще 2-3 хвилини.
- Розлийте по стерилізованим банкам, закрити стерильними кришками.
Густе варення з чорної смородини на зиму без води і без стерилізації
По цьому рецепту виходить просте варення з чорної смородини, досить солодке і підкреслює приємний смак чорної смородини.
Ингредиенты
- 1,4 кг чорної смородини, з віддаленими плодоніжками
- 1,15 кг цукру
- 3 ст. л. лимонного соку
Приготування смородинового варення
- Перекладіть чорну смородину в каструлю з товстим дном і грійте на слабкому вогні близько 10 хвилин, поки вона не почне виділяти сік.
- Додайте цукор і лимонний сік. Варіть на повільному вогні близько 30 хвилин, часто помішуючи. Воно буде сильно пінитися.
- Коли варення перестане пінитися і почне густіти, потримайте ще кілька хвилин.
- Після чого, гаряче розкладіть в банки.
- Якщо варення готується на довге зберігання, то краще його ще простерилізувати на водяній бані близько 10 хвилин.
Рецепт варення з чорної і червоної смородини з водою і цукром без стерилізації
В цьому рецепті використовували червону і чорну смородину, можна додатково додати 200 грам жовтої смородини, при цьому збільшити на 250 грамів цукру.
Загальний час приготування 30 хвилин. Виходить близько 700 мл варення.
Інгредієнти
- 200 гр. (або 2 склянки) чорної смородини, очищеної від плодоніжок і промитої
- 300 гр. (або 2,5 склянки) червоної смородини, очищеної від плодоніжок і промитої
- 150 мл води
- 420 гр. цукрового піску
- сік ½ лимона
Як зварити смородинове варення на зиму
- Поставте стерилізуватися банки. Налийте в кожну трохи води, накрийте кришками і поставте у велику каструлю з водою.
- Доведіть до кипіння і залиште стерилізуватися на 10 хвилин. По закінченні вимкніть вогонь, залиште банки з кришками в гарячій воді до розливу варення.
- Складіть ягоду у велику каструлю і залийте водою. Доведіть до кипіння, варіть 5-6 хвилин, щоб смородина стала м’якою.
- Вміст каструлі подрібніть заглибним блендером до стану пюре. Потім його можна пропустити через сито, щоб прибрати кісточки, але мені більше подобається з кісточками. Повинно вийти около490-500 грам.
- Додайте цукор і лимонний сік і прогрійте пюре на повільному вогні, постійно помішуючи, поки цукор повністю не розчиниться і суміш не закипить. Залиште варитися на 8-10 хвилин. Вимкніть вогонь.
- Дістаньте стерилізовані банки з кришками з гарячої води і залийте їх гарячим варенням до країв.
- Протріть краю чистою вологою тканиною, закрутіть кришку і залиште банки остигати догори дном.
Можна зберігати в прохолодному, темному місці до року.
Поради щодо зміни смаку смородинового варення на зиму
Якщо захотіли зробити варення з додатковою смаковий «родзинкою» пропоную спробувати зробити доповнення:
- З квітами бузини: додайте 2 ст. л. екстракту квітів бузини під час варіння.
- З лавандою: додайте 1 ч. л. свіжих або ½ ч. л. сушених квіток лаванди до цукру.
- З прянощами: додайте в кипляче варення паличку кориці і бадьян. Перед розливом у банки видаліть.
Ось такі варіанти приготування смачного, ароматного варення, які раджу вам спробувати заготовити на зиму. А я прощаюся з вами до нових цікавих і смачних рецептів!