Компот з шовковиці на зиму — рецепт заготівлі без стерилізації

Тутовник (шовковиця) – давня рослина, яке згадується в Біблії. Це невелике дерево справді унікально. Його листям живляться личинки тутового шовкопряда – виробники натурального шовку. Коріння і кора активно використовуються в медицині, а з деревини шовковиці виготовляють музичні інструменти.

Звичайно ж сама затребувана частина тутовника – ягоди. Вони активно використовуються в кулінарії, мають приємними смаковими якостями, цікавою структурою і надзвичайно корисні. З ягід шовковиці виготовляють варення, органічний сироп або мед, джеми, морозиво, компоти або киселі. Ягоди морозять, сушать і навіть маринують. Шовковиця входить до складу багатьох східних страв – пастили, мармеладу, зефіру або щербету. У свіжому вигляді ягоди тутовника зберігається не більше 3 днів у холодильнику. Тому продукт не транспортують на тривалі відстані.

Пропоную вам приготувати компот з шовковиці на зиму. Для рецепту вибираємо чорну велику шовковицю, бажано щойно зібрану. Будемо готувати традиційним способом без стерилізації методом двох заливок.

Компот з шовковиці на зиму з лимоном без стерилізації

З чорними ягодами потрібно бути гранично акуратними – сік шовковиці не відпирається, сильно забарвлює посуд і руки. Тому скористайтеся рукавичками при розподілі ягід і кип’ятіть сироп в темній каструлі (в крайньому випадку оттирайте руки, пофарбовані чорною шовковицею, з допомогою соку білої шовковиці).

Ягоди шовковиці дуже солодкі, тому в заготовку слід обов’язково додати лимонну кислоту або сік цитрусових. Для аромату напою відмінно підійде гілочка свіжої м’яти або материнки. Аналогічний компот можна закочувати з білої шовковиці або з міксу чорної і білої ягоди.

Отже, приступимо. Рецепт дано з розрахунку на дві банки об’ємом 720 мл Всі компоненти ділимо на 2 банки.

Інгредієнти для компоту з тутовника:

  • м’ята – 2 гілочки
  • шовковиця – 0,4 кг
  • цукор – 2 ст. л.
  • лимонний сік — 2 ст. л. або лимонна кислота – 1 ч. л.

Як приготувати компот з шовковиці на зиму

Тільки що зібрані, великі ягоди шовковиці акуратно перебрати.

Викладаємо їх у друшляк, промиваємо. Акуратно опускаємо друшляк в посуд з холодною водою і стряхиваем. Дамо ягодам трошки стекти і трохи підсушити.

В цей час стерилізуємо банки зручним для вас способом. Можна скористатися паровою лазнею або простерилізувати протягом 4 хвилин у МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі. Не забудьте налити в кожну банку близько 70 мілілітрів води перед стерилізацією в мікрохвильовці. Надлишки води з банок виливаємо, кришки ошпарюємо. Більш детально про стерилізацію банок можете прочитати тут.

На денця банок розкладемо миту, просушену м’яту.

На м’яту викладаємо шовковицю.

Всипаємо цукор і лимонну кислоту.

Заливаємо банки з ягодами киплячою водою, нещільно закручуємо ошпареними кришками. Закутуємо заготовки пухнастим рушником, залишаємо банки з вмістом на 10 хвилин.

Через чисту кришку з отворами акуратно зіллємо сироп в темну каструлю.

Доведемо сироп до кипіння під кришкою. Кип’ятимо 1 хвилину і розіллємося сироп у банки до плічок.

Компот з шовковиці (тутовника) на зиму

Щільно закрутимо кришки банок. Перевіримо заготовку на герметичність. Акуратно обхватим банку рушником і нахилимо над столом. Компот не повинен капати і виливатися Заготовки поставимо на кришки, укутаем в теплу ковдру і залишимо на 12 годин до охолодження. Готовий компот відмінно зберігається до 3 років при кімнатній температурі в темному місці.

Смачний компот можна подати до обіду або вечері, використовувати як для просочення бісквіта, додавати як барвник в суфле, желе або морозиво. Компот із шовковиці виходить чорного кольору, приємного кисло-солодкого смаку і відмінно підходить для приготування різних коктейлів і напоїв. З компоту можна приготує кисіль, а ягоди застосувати в якості начинки для пирогів або вареників.

І ще кілька рецептів приготування цього узвару — кожен зможе!!!

Компот з шовковиці (тутовника) на зиму, рецепт на 3 літрову банку

Дуже простий спосіб заготівлі компоту на зиму.

Інгредієнти на 3-х літрову банку:

  • Шовковиця — 300 грам
  • Цукор — 200 грам
  • Сік половини лимона

Як заготовити компот на зиму з тутовника

1. Насамперед необхідно простерилізувати банки перед заготівлею.

2. Розкладаємо у кожну підготовлену банку по 300 грам ягоди (1 склянка)

3. Висипаємо 200 грам цукру, додаємо сік половини великого лимона.

4. Заливаємо крутим окропом до самого верху, закриваємо стерильними кришками. Даємо постояти хвилин 10.

5. Обережно зливаємо сироп в каструлю, ставимо на вогонь і кип’ятимо 1-2 хвилини.

6. Заливаємо знову сироп по банкам, закатуємо кришками, перевіряємо на герметичність.

7. Перевертаємо банки з компотом догори дном, добре закутуємо, залишаємо до повного охолодження.

Тепер можна відправляти заготовки на зберігання, взимку витаминизироваться.

найпростіший рецепт приготування компоту з шовковиці на зиму

Це швидкий і простий рецепт смачного компоту, необхідно всього два інгредієнти — ягода і цукор. Пропорції 1:1. Засипається ягід на 1/3 об’єму банки.

Ингредиенты

  • Ягода шовковиця — 1 кг
  • Цукор — 1 кг

Приготування

1. Акуратно перебираємо ягоди, промиваємо і даємо стекти.

2. У стерильні банки засипаємо на 1/3 ягоду, заливаємо крутим окропом, накриваємо кришкою і залишаємо хвилин на 10-15.

3. У каструлю насипати цукровий пісок, виливаємо воду з банок. Ставимо на вогонь, кип’ятити 1-2 хвилини.

4. Заливаємо сиропом ягоду до самого верху, закатуємо кришками.

5. Банки перевертаємо догори дном, закутуємо щільно, залишаємо до повного охолодження.

Охолоджений компот відправляємо на зберігання.

Заготівля компоту з шовковиці (тутовника) на зиму в 1 літровій банці

Компот з шовковиці на зиму — це чудовий, незвичайний напій, з красивим кольором, який втамує спрагу і в холодну зимову пору. Він виходить смачний, насичений і ароматний, сподобається абсолютно всім!

Інгредієнти:

  • Шовковиця — 250 г
  • Вода — 0,8 літра
  • Цукор — 120 грам
  • Кількість порцій: 1 — один літр

Приготування:

Крок 1. Стерилізуємо банки і кришки.

Крок 2. Перебираємо ягоду, миємо під струменем води, обсушуємо.

Крок 3. Засипаємо ягоду, заливаємо крутим окропом, залишаємо настоятися 15 хвилин.

Крок 4. Зливаємо настій в каструлю, засипаємо цукор, розмішуємо, доводимо до кипіння.

Крок 5. Заливаємо сиропом ягоди, закатуємо кришками, перевертаємо догори дном, щільно закутуємо і залишаємо остуджуватися.

такі компоти можна додавати інші ягоди та фрукти. Пробували заготовити з часточками лимона, апельсина, вишнею, яблуками і грушею. Додаються вони в невеликій кількості, для різноманітності смаку і аромату.