Компот з яблук на зиму з апельсином, рецепт на 3 літрову банку

Привіт дорогі читачі! Ні для кого не секрет, що вітаміни необхідні для нашого організму щодня. Влітку це легко заповнити, в садах і городах плещуть корисними фруктами і овочами. А ось вже ближче до зими, організм починає виснажуватися, адже такої великої кількості вітамінів вже не надходить. Мабуть саме з-за цього, наші бабусі та прабабусі придумали, як зберегти ці корисні властивості на довгу і холодну зиму.

У цій статті мова піде, звичайно ж, про компоті з апельсином без кип’ятіння. Саме завдяки «запариванию» фруктів, всі корисні речовини залишаються в самому напої, а не розщеплюються під впливом високих температур. Смак виходить ніжним і приємним, з апельсиновим присмаком.

У цьому році врожай був не дуже високий, але щороку намагаємося обов’язково закатати на зиму такі напої. Взимку їх із задоволенням п’ють і дорослі, і діти наші. Хочу поділитися нашим простим способом збереження смачних і корисних вітамінів.

Як зробити найпростіший компот з яблук, ви знайдете в моїй статті:

  • Компот з яблук на зиму — простий рецепт

Рецепт компоту за зиму з яблук з апельсином без стерилізації в 3-х літровій банці

Рецепт досить простий і не займе у вас багато часу, розрахований на трилітрову банку. Також в описі розкажу вам невеличку пораду, як зробити так, що б шкірка апельсина не надавала гірчинку компоту. Ну що ж, давайте приступимо.

Час приготування 40-50 хв. Енергетична цінність в 100 гр. продукту — 29,7 ккал. Білки — 0,1 гр., жири — 0 гр., вуглеводи — 7,3 гр. Розрахунок зроблений автоматично, тому може трохи відрізнятися.

Нам буде потрібно:

  • Апельсин — 1 шт.
  • Яблука — 0,4-0,5 кг
  • Цукровий пісок — 0,15-0,2 кг
  • Кришка для закачування — 1-2 шт.

Приготування

Також нам потрібно, звичайно ж, одна 3-х літрова банка, ключ для закочування кришки. Сачала готуємо банку для її подальшого використання. При митті приділіть велику увагу шийки (не отколотое). Далі відправляємо стерилізуватися банку (як вам зручніше), якщо стерилизуете на пару, час стерилізації від 15 до 30 хвилин для однієї банки.

Поки готується наша банку, беремо невелику ємність, наливаємо в неї воду (приблизно 0,5 л.) і ставимо її кип’ятити. Після закипання вимикаємо вогонь, опускаємо в гарячу воду заздалегідь помитий апельсин. Якщо вода покриває цитрус не повністю, ложкою перевертайте його. У такому стані він повинен пролежати в окропі приблизно 1 хвилину (не більше).

Це робиться саме для того, щоб пішла гіркота з шкірки. Адже в ній теж досить корисних речовин.

Апельсин дістаємо з окропу, даємо йому трохи охолонути, далі нарізаємо тонкими кружечками. Можете додатково кружечки розрізати на часточки, або ж на кубики. Кому як подобається. Поки відкладаємо підготовлений апельсин в бік.

Займемося яблуками. Добре промиваємо, розрізаємо так, щоб була можливість видалити плодоніжку і серцевину. У цьому рецепті я нарізала шматочками. Також зрізаємо з яблук всі биття, червивости і т. п.

Биття можуть дати ефект бродіння і наш компот в даному випадку зіпсується, не проживши і двох тижнів.

До цього моменту банку повинна бути готовою. Знімаємо з вогню, даємо трохи охолонути і стекти на чистій тканині шийкою вниз. У цю ємність (де стерилізувати банку) відправляємо стерилізуватися кришку, хвилини на 3. Поки остигає банку, беремо каструлю 4-5 літрів, наливаємо в неї воду і ставимо кип’ятитися. Як банку охолоне, закладаємо в неї яблука і апельсин.

До фруктів додаємо цукор, зверху горлечко банки закривають стерильною кришкою, яка до цього часу має бути вже готова. Даємо трохи постояти в такому стані, що б виділився сік і чекаємо закипання води.

Після закипання води для компоту, бажано прокип’ятити близько 1-2 хвилин. Далі знімаємо кришку і обережно заливаємо в банку окріп майже до країв. Зверху закриваємо кришкою, за допомогою прихваток спускаємо в місце для закочування.

При закочуванні ключ вирівнюйте, інакше кришка може з’їхати з горлечка. Закатали. Тепер обережно банку необхідно поговорити з боку в бік або покатати на боці (для того, щоб розчинився цукор-пісок і переглянути горлечко на предмет підтікання або ж шипіння), для зручності я це роблю на підлозі.

Компот з яблук з апельсином на зиму

Наш з вами компот з яблук з апельсином готовий. Тепер перевертаємо банку шийкою вниз і відправляємо настоюватися 2-3 дні. Закриваємо зверху тканиною або ж можна укутати ковдрою. Далі прибираємо на зберігання, або відразу вживаємо. Приємного апетиту!