Всім привіт! У минулі вихідні вирішили на обід приготувати класичний салат олів’є, за цим рецептом того самого французького шеф-кухаря, Люсьєна Олів’є. Довелося переглянути купу старих книг з рецептами, провести кілька годин в інтернеті. Що ж на сьогодні відомо про це популярному салаті, який досі надихає сучасних кухарів.
Інформації багато і дуже суперечлива — чи був насправді цей Олів’є шеф-кухарем і був спочатку цей великий рецепт з рябчиками і раками. Історики кажуть, що достовірно можна сказати, що рецепт, найімовірніше загублений. А то страва, що подавалася в ресторані готелю «Ермітаж» півтора століття тому, було мало схоже на те, що у нас в Росії називають Салатом Олів’є або за її межами, Російська Салат.
Багато дослідників в кулінарії прийшли до висновку, що «російський салат» був відомий ще до смерті Люсьєна Олів’є, який утримував свій рецепт з рябчиків.
В різних наявних рецептах пропонувалося використовувати м’ясо куріпок, рябчиків, фазанів, раків, свіжих огірків і додавалися каперси і оливки.
Так що після всієї отриманої інформації, вирішили приготувати той самий, який любимо з дитинства. Який обов’язково був присутній на столах на всі свята і торжества. Готувався тазиками та найсмачнішими були залишки на наступний день.
Отже, приготований Олів’є вийшов той самий, з дитинства. Дуже смачний з докторською ковбасою (вона краще підходить для заміни, замість рябчиків, куріпок і фазанів).
Класичний рецепт салату олів’є з ковбасою і солоними огірками
Основні, обов’язкові інгредієнти — картопля, солоні або мариновані огірки, ковбаса і майонез.
Сама головна і обов’язкова родзинка в приготуванні, це те, що всі інгредієнти повинні бути нарізані кубиками одного розміру. За величиною приблизно трохи більше зеленого горошку.
У нашому рецепті в якості м’ясної інгредієнта використовувалася варена ковбаса. Знайшли дуже смачну «Докторську» , але при бажанні можна взяти варену курку чи яловичину.
Овочі варяться в шкірці, повністю остуджувати. Найкраще зварити їх увечері, напередодні і на ніч залишити в холодильнику. При такій температурі вони при нарізуванні не будуть кришитися.
Є й інший варіант зварити картоплю. Його потрібно очистити, нарізати на кубики і варити в підсоленій воді до стану трохи недовареного. Злити воду і залишити в каструлі. Гарячим, він сам дійде до готовності, не буде розсипатися і під час перемішування не перетвориться в пюре.
Замість свіжих огірків, каперсів і маслин, використовували мариновані огірки, слабосоленые і хрусткі, які дають салату солоність і кислинку. Хтось пропонує додавати кисло-солодкі яблука, для додаткової хрумкості та соковитості, але це не обов’язково.
По готовності обов’язково дайте настоятися і спробуйте на смак. Можливо потрібно буде підсолити або посилити кислинку огірком. Загалом збалансуйте його за своїм смаком.
Ингредиенты:
- 4 картоплини
- 3 моркви
- 4 яйця
- 300 гр. «лікарської ковбаси»
- 3 маринованих огірки (солоні)
- 1 цибулина
- 200 гр. консервованого зеленого горошку
- Майонез
- Сіль, перець
Приготування
1. Починаємо заздалегідь з приготування картоплі та моркви. Рекомендую готувати їх разом з шкіркою в одній каструлі з водою.
На повільному вогні доводимо воду до кипіння і варимо овочі до готовності. Перевірити можна ножем, він повинен вільно входити в м’якоть овоча. Намагайтеся не переварити.
Коли картопля і морква будуть готові, відразу зливаємо воду і даємо охолонути до кімнатної температури. Потім їх краще прибрати на кілька годин в холодильник. Холодні овочі буде легше різати на дрібні кубики.
2. Очищаємо від шкірки, гострим тонким ножем ріжемо невеликими кубиками, приблизно, однакового розміру.
3. Готуємо яйця. У каструлю з киплячою водою акуратно викладаємо яйця по одному, ложкою і варимо рівно 10 хвилин.
Дістаньте їх з холодильника заздалегідь, щоб вони стали кімнатної температури. Холодні можуть лопнути.
4. Готуємо миску з льодом і перекладаємо сварившиеся яйця прямо з киплячої води в холодну.
5. Даємо охолонути хоча б 3-5 хвилин. Чистимо і нарізаємо кубиками, такими ж за величиною, як і овочі.
6. Тепер черга за докторською ковбасою. Ріжемо її також, як і інші інгредієнти. Це класика.
7. Ріжемо цибулю і мариновані огірки кубиками.
8. Зливаємо розсіл з банки з зеленим горошком.
Збираємо класичний олів’є
9. Тепер всі нарізані інгредієнти і зелений горошок викладаємо в глибоку миску, обережно перемішуємо. Додаємо трохи солі, меленого перцю і перемішуємо.
10. Тепер додаємо близько 3 столових ложок майонезу і знову перемішуємо салат. Обов’язково пробуємо на смак, не потрібно більше майонезу, солі або чого-небудь ще.
За бажанням можна додати жменю каперсів, чорні оливки без кісточок, порізані тонкими кільцями або невелике кисло-солодке яблуко, нарізане без шкірки і серцевини.
Даємо трохи настоятися, прикрашаємо гілочкою кропу, можна подавати на стіл. Салат вийшов відмінним, як в дитинстві.
Вам раджу приготувати такий. Приємного апетиту!