Салат олівє – класичний рецепт з ковбасою і солоними огірками

Всім привіт! У минулі вихідні вирішили на обід приготувати класичний салат олів’є, за цим рецептом того самого французького шеф-кухаря, Люсьєна Олів’є. Довелося переглянути купу старих книг з рецептами, провести кілька годин в інтернеті. Що ж на сьогодні відомо про це популярному салаті, який досі надихає сучасних кухарів.

Інформації багато і дуже суперечлива — чи був насправді цей Олів’є шеф-кухарем і був спочатку цей великий рецепт з рябчиками і раками. Історики кажуть, що достовірно можна сказати, що рецепт, найімовірніше загублений. А то страва, що подавалася в ресторані готелю «Ермітаж» півтора століття тому, було мало схоже на те, що у нас в Росії називають Салатом Олів’є або за її межами, Російська Салат.

Багато дослідників в кулінарії прийшли до висновку, що «російський салат» був відомий ще до смерті Люсьєна Олів’є, який утримував свій рецепт з рябчиків.

В різних наявних рецептах пропонувалося використовувати м’ясо куріпок, рябчиків, фазанів, раків, свіжих огірків і додавалися каперси і оливки.

Так що після всієї отриманої інформації, вирішили приготувати той самий, який любимо з дитинства. Який обов’язково був присутній на столах на всі свята і торжества. Готувався тазиками та найсмачнішими були залишки на наступний день.

Отже, приготований Олів’є вийшов той самий, з дитинства. Дуже смачний з докторською ковбасою (вона краще підходить для заміни, замість рябчиків, куріпок і фазанів).

Класичний рецепт салату олів’є з ковбасою і солоними огірками

Основні, обов’язкові інгредієнти — картопля, солоні або мариновані огірки, ковбаса і майонез.

Сама головна і обов’язкова родзинка в приготуванні, це те, що всі інгредієнти повинні бути нарізані кубиками одного розміру. За величиною приблизно трохи більше зеленого горошку.

У нашому рецепті в якості м’ясної інгредієнта використовувалася варена ковбаса. Знайшли дуже смачну «Докторську» , але при бажанні можна взяти варену курку чи яловичину.

Овочі варяться в шкірці, повністю остуджувати. Найкраще зварити їх увечері, напередодні і на ніч залишити в холодильнику. При такій температурі вони при нарізуванні не будуть кришитися.

Є й інший варіант зварити картоплю. Його потрібно очистити, нарізати на кубики і варити в підсоленій воді до стану трохи недовареного. Злити воду і залишити в каструлі. Гарячим, він сам дійде до готовності, не буде розсипатися і під час перемішування не перетвориться в пюре.

Замість свіжих огірків, каперсів і маслин, використовували мариновані огірки, слабосоленые і хрусткі, які дають салату солоність і кислинку. Хтось пропонує додавати кисло-солодкі яблука, для додаткової хрумкості та соковитості, але це не обов’язково.

По готовності обов’язково дайте настоятися і спробуйте на смак. Можливо потрібно буде підсолити або посилити кислинку огірком. Загалом збалансуйте його за своїм смаком.

Ингредиенты:

  • 4 картоплини
  • 3 моркви
  • 4 яйця
  • 300 гр. «лікарської ковбаси»
  • 3 маринованих огірки (солоні)
  • 1 цибулина
  • 200 гр. консервованого зеленого горошку
  • Майонез
  • Сіль, перець

Приготування

1. Починаємо заздалегідь з приготування картоплі та моркви. Рекомендую готувати їх разом з шкіркою в одній каструлі з водою.

На повільному вогні доводимо воду до кипіння і варимо овочі до готовності. Перевірити можна ножем, він повинен вільно входити в м’якоть овоча. Намагайтеся не переварити.

Коли картопля і морква будуть готові, відразу зливаємо воду і даємо охолонути до кімнатної температури. Потім їх краще прибрати на кілька годин в холодильник. Холодні овочі буде легше різати на дрібні кубики.

2. Очищаємо від шкірки, гострим тонким ножем ріжемо невеликими кубиками, приблизно, однакового розміру.

3. Готуємо яйця. У каструлю з киплячою водою акуратно викладаємо яйця по одному, ложкою і варимо рівно 10 хвилин.

Дістаньте їх з холодильника заздалегідь, щоб вони стали кімнатної температури. Холодні можуть лопнути.

4. Готуємо миску з льодом і перекладаємо сварившиеся яйця прямо з киплячої води в холодну.

5. Даємо охолонути хоча б 3-5 хвилин. Чистимо і нарізаємо кубиками, такими ж за величиною, як і овочі.

6. Тепер черга за докторською ковбасою. Ріжемо її також, як і інші інгредієнти. Це класика.

7. Ріжемо цибулю і мариновані огірки кубиками.

8. Зливаємо розсіл з банки з зеленим горошком.

Збираємо класичний олів’є

9. Тепер всі нарізані інгредієнти і зелений горошок викладаємо в глибоку миску, обережно перемішуємо. Додаємо трохи солі, меленого перцю і перемішуємо.

10. Тепер додаємо близько 3 столових ложок майонезу і знову перемішуємо салат. Обов’язково пробуємо на смак, не потрібно більше майонезу, солі або чого-небудь ще.

За бажанням можна додати жменю каперсів, чорні оливки без кісточок, порізані тонкими кільцями або невелике кисло-солодке яблуко, нарізане без шкірки і серцевини.

Даємо трохи настоятися, прикрашаємо гілочкою кропу, можна подавати на стіл. Салат вийшов відмінним, як в дитинстві.

Вам раджу приготувати такий. Приємного апетиту!