Долма у виноградних листках — класичний рецепт з фото

Доброго всім часу доби!

Сьогодні до вечері вирішили приготувати оригінальне кавказьке блюдо – долму. Робиться воно з м’ясного фаршу з рисом, загорнутого у виноградне листя. По суті, це голубці, але не з капустяних, а виноградних. Також фарш викласти на лист і загортається конвертом.

Приготувати таку страву можна, в першу чергу тим, хто вирощує виноград. Ця рослина вимагає видалення листя. Але часто, їх просто викидаються. Я теж так і робив, поки не наткнувся на ось таке кулінарне застосування виноградним листям. У продажу можна знайти консервовані, вони теж підійдуть для цієї страви.

Спробували зробити, вийшло дуже смачно, не гірше капустяних голубців. Тепер часто готуємо. Всій родині дуже сподобалася.

Як приготувати долму з виноградного листя

Отже, давайте приготуємо долму з виноградного листя. Думаю, це блюдо вам теж сподобається.

Нам знадобляться наступні інгредієнти:

Молоді листя винограду

Начинка:

  • Фарш м’ясний — 200 г
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт.
  • Цибуля зелена — 4-5 пір’я.
  • Рис — 0,5 склянки.
  • Часник — 3 зубчики.
  • Вода — 500 мл
  • Перець чорний мелений, сіль — за смаком

Для Соусу:

  • Склянку сметани
  • 2-3 зубчики часнику
  • Кріп, базилік
  • Сіль, перець

Рецепт приготування долми з свіжого виноградного листя

Фарш можна використовувати будь-який, навіть підійде куряче м’ясо. Можна приготувати фарш з декількох типів м’яса, загалом, як кому подобається. В ідеалі, звичайно баранячий, але у мене був яловичий. Щоб вийшло смачніше, додав невеликий, 60 грамів, шматок баранини. Що стосується зелені, крім зеленого цибулі можна використовувати і інші трави, базилік, кріп, кінзу.

Тепер головне – листя винограду. У кількості не пишу, скільки їх брати. Один листок – одна долма, скільки вам треба приготувати, стільки і берете штук. У мене на 200 грам м’ясного фаршу пішло близько 20 штук. Крім того, лист повинен бути більшим. В іншому випадку, загорнути в нього начинку не вийде. Використовувати краще молоді, світло зеленого кольору.

Після того, як приготували всі інгредієнти, починаємо готувати долму. Насамперед ставимо варити рис. Добре промиваємо, заливаємо водою, варимо, але не повністю, а до напівготовності. Відварити рис можна як на газі, так і в мікрохвильовці, що було мною зроблено. Можна його злегка підсолити.

Потім, беремо листя, кладемо їх в каструлю і заливаємо окропом. Так залишаємо лежати хвилин 5. Попередньо у прибираємо листя черешки.

Це робиться для того, щоб листя стали м’якшими і їх можна було потім скручувати. Рис витягуємо з мікрохвильовки і залишаємо на столі, а поки рубаємо зелень, цибулю і часник.

Зелений лук ріжемо тонкими кільцями. Ріпчасту цибулю і часник чистимо, дуже дрібно шаткуємо.

Поки ми нарізали, настав час виймати з гарячої води виноградне листя. Відкидаємо їх на друшляк і залишаємо, щоб стекла вода.

А поки змішуємо фарш з нарізаними компонентами. Кладемо на м’ясо цибулю і часник, викладаємо рис.

Перемішуємо все дуже ретельно, додаємо за смаком сіль і перець, можна додати половину чайної ложки коріандру. Знову перемішуємо. В результаті вийде однорідна маса – начинка.

Тепер можна приступати до виготовлення безпосередньо продукту. Кладемо на дошку перший виноградний лист. Кладемо його лицьовому або верхньою стороною нагору.

Беремо невелику кількість начинки і кладемо її посередині виноградного листа.

Тепер починаємо загортати. Тут особливих вимога немає, можна просто скачати роликом. Але щоб при варіння лист не розвернувся я складав його, як млинець, конвертиком. На початку загорнув верхню частину листа.

Потім підвернув його краю.

Після цього загнув і нижню частину.

Таким чином, звертаємо всі листи винограду які були приготовані. В результаті у нас вийде цілий набір таких ось ролів-долми.

Тепер приступаємо до їх варінні. Першим ділом кладемо на дно каструлі кілька невеликих листя. Вони також заздалегідь готуються разом з великими листочками. Їх досить штук п’ять-шість.

Потім кладемо саму долму, щільно один до одного в кілька шарів, швом вниз.

Після того, як всю долму виклали, заливаємо каструлю холодною водою. Рівень води на 1-2 сантиметри вище верхньої порції.

Зверху кладемо тарілку, щоб під час варіння долма не спливала і не розгорталася.

Після цього ставимо каструлю на повільний вогонь і варимо протягом години. По закінченні варіння, дістаємо долму з каструлі, розкладаємо по тарілках.

Долма у виноградних листках і соус

Подавати можна з будь-яким соусом, що кому більше подобається. Підійде майонез, кетчуп або ж приготований самостійно.

Ми спробували зробити соус самі. На склянку сметани видавили 2 зубчики часнику через часникодавку. Змішали з дрібно порубаним кропом і базиліком. Трохи посолили і додали перцю. Соус вийшов чудовий. Замість сметани можна використовувати йогурт не солодкий або мацоні, а до зелені додати петрушку або кинзу, але це вже на смак кожного.

Спробуйте приготувати, все дуже просто, страва виходить відмінним. Вам це сподобається і стане частим в домашньому меню.

Приємного апетиту!