Качка фарширована з рисом в духовці – покроковий рецепт

Всім привіт! Пропоную святковий рецепт. Як правило, готують його нечасто, але завжди може придатися. Качка, запечена в духовці цілком, завжди виглядає дуже ошатно, святково і підійде до будь-якого застілля. А якщо її нафарширувати рисом з потрухами, то одночасно ви отримаєте повноцінний гарнір. Якщо готуєте качку вперше – уважно прочитайте рекомендації, рецепт непростий. Для страви насамперед слід вибрати молоду птицю.

Качка повинна бути вагою близько 2 кг, з цілою шкіркою, без пошкоджень, бажано м’ясної породи. У птиці повинен бути приємний запах і жир білого кольору. Для запікання качки знадобиться спеціальна чавунна каструля – гусятниця з довгастою формою і з щільною кришкою. Недосвідченим господаркам рекомендуємо відразу купувати гусятницю. Ця посуд просторіше і підійде для найбільших качок і гусей.

Качка в духовці фарширована рисом — соковита і м’яка в утятнице

Для начинки ми взяли пропарений рис і набір качиних потрухів. Якщо ваша качка продавалася без нього, то замініть їх на курячі сердечка і печінку. Для аромату в начинку використовуйте ваші улюблені приправи. Качку натерти всередині і зовні сіллю і спеціями. Якщо дозволяє час, то можна змастити птицю маринадом і залишити на ніч у холодильнику в пакеті.

На 100 грам: Калорії — 478.8 ккал. Білки — 20.3 гр. Жири — 42.3 гр. Вуглеводи — 4.2 гр. Розрахунки проведені автоматично, тому можуть трохи відрізнятися.

Склад:

  • качка – 2 кг
  • рис – 1 склянка*
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • потрухи качки – 1 комплект
  • рослинне масло – 25 мл
  • сіль, перець – за смаком
  • коріандр – 2 гр.
  • хмелі-сунелі – 3 гр.
  • мускатний горіх – 2 гр.

*1 стакан – 200 мл

Приготування

Крок 1. Ріпчаста лук очистимо від лушпиння, наріжемо як можна дрібніше. Морква очистимо від шкірки і натремо на тертці з малими отворами. Будемо пасерувати овочі на сковороді з рослинною олією до прозорості овочів.

Крок 2. Рис промиємо і викладемо в каструлю. Заллємо холодною водою (2,5 склянки*). Будемо готувати під кришкою 5 хвилин на сильному вогні, 5 – на середньому і 5 – на мінімальному. Потрухи подрібнити і викладемо в гарячий рис.

Крок 3. Додамо пасеровану цибулю з морквою, сіль, перець і перемішати. Начинку залишимо для охолодження.

Крок 4. Качку оглянемо з усіх сторін, при необхідності опалим на вогні. Видалимо залишки пір’я, пуху, вимиємо і обсушим в рушник. Шкуру відділимо від шиї, а шию відрубаємо. Загорнемо відокремлену шкуру всередину качки. Видалимо підкрилки (з них разом з відрізаною шиєю вийде пристойний бульйон) і вичистимо копчиковую залозу на хвостику.

Крок 5. Качку натремо всередині і зовні сіллю, перцем і спеціями. Залишимо на 10 — 30 хвилин.

Крок 6. Остигнула начинку щільно укладемо всередину качки, трохи утрамбуємо.

Крок 7. Краю з’єднаємо з допомогою зубочисток. Гусятницю змастимо рослинним маслом, викладемо качку спинкою вниз. Духовку розігріємо до 250 градусів, розмістимо гусятницю в духовці.

Крок 8. Спочатку будемо готувати качку 50 — 60 хвилин. За цей час качка виділить достатню кількість жиру. Акуратно нахилимо гусятницю і за допомогою ложки поллємо качку виділився гарячим жиром кілька разів. Будемо продовжувати готувати по температурі 200° ще 30 хвилин. Накриємо каструлю кришкою, вогонь в духовці зменшимо до мінімального і залишимо качку в духовці ще на 30 хвилин. Відключимо духовку і залишимо страву ще на 10 хвилин.

Соковита і м’яка качка з рисом цілком у духовці

Готову качку перекладемо на тарілку для подачі. Видалимо зубочистки. Навколо фаршированої качки розкладемо помідори черрі, прикрасимо тонко нарізаною цибулею-пореєм і свіжою зеленню.

Подамо до столу. Ніжна м’яка качка просто тане в роті, а ситний гарнір з рису з потрохами гармонійно поєднується з м’ясом.

Обов’язково приготуйте, спробуйте і приємного апетиту!