Шашлик зі свинини маринад найсмачніший щоб мясо було мяким

В яскравий, сонячний день, ви вирішили посмажити шашлик на мангалі. Це самий смачний ні з чим не порівнянний варіант, приготування з димком. Найпоширеніший рецепт зі свинячого м’яса. Шашлик виходить м’яким, соковитим, ароматним.

Для приготування потрібно вибирати м’ясо без сала, краще всього шийку, внутрішня частина окосту, вирізка. З тонкими жировими прошарками, вони дають соковитість і м’якість. А головне — воно повинно бути свіжим, не використовуйте заморожену свинину. Смажене парне м’ясо набагато смачніше і соковитіше, ніж шашлик зі старого, перемороженного. При використанні пісного м’яса, без жирових прошарків, додайте трохи рослинного масла (кукурудзяна, соняшникова, оливкова).

Якщо у вас свіжіше, парне м’ясо, можна обійтися без оцту, який часто застосовують для розм’якшення волокон. Використовуйте в якості маринаду для свинини сік грейпфрута, лимона, апельсина, мандарина або помело. Ви з допомогою цих соків, зможете приготувати приголомшливий шашлик. Органічні кислоти, що входять до складу кислого фрешу, швидко розщеплюють поперечні м’ясні волокна, надають шматочках особливий екзотичний смак і незабутній аромат.

Отже приступаємо до приготування відмінного шашлику, ну і звичайно, закуски до нього, без якої ніяк не обійтися. Смачний гарнір, це обов’язковий додаток в такому блюді.

Соковитий шашлик зі свинини з смачним маринадом на мангалі

Інгредієнти для шашлику (4-5 порцій):

  • вирізка з шийної або задньої частини свинини – 1,5 кг
  • мікс (сік) з улюблених цитрусових фруктів – 1 склянку
  • соєвий соус – 2 ст. л.
  • пісне масло – 15-20 мл
  • суміш прянощів для шашлику – 30-40 гр
  • сіль поварена – 1-2 ч. л.
  • цибуля ріпчаста (за бажанням) – 2 головки.

Як замаринувати шашлик зі свинини смачно

Нарізати промите під холодною водою м’ясо кубиками, середньої величини 2,5-3 див. Різати бажано поперек волокон. Попередньо, зрізати плівки. Шматки повинні бути цілими і однакової величини, щоб не вийшло так, що одні шматочки ще не готові, а інші вже починають підгоряти.

Всипати в м’ясо пакет готових прянощів, сіль, додати нарізаний, великими кільцями чи півкільцями цибулю, ретельно перемішати. Якщо під рукою немає готової суміші використовуйте приправи, які у вас є, або просто мелений чорний перець. Тільки тоді раджу взяти горошком і подрібнити через млинок або в ступці, він більш ароматний.

Додати в майбутній шашлик цитрусовий сік. У мене апельсини, мікс робив через соковижималку. З її допомогою більш якісніше виходить. Налити дві ложки соєвого соусу, рослинну олію і ще раз добре перемішати м’ясо руками, щоб воно повністю було смочено маринадом.

Можна спочатку приготувати маринад повністю, перемішавши приправи з рідкими інгредієнтами, а потім залити м’ясо.

Поставити м’ясо під прес в холодильник на 2-3 години. Якщо час дозволяє, потримайте довше. Як преса можна використати банку з водою.

В мангалі розпалити вогонь, приготувати жаркі вуглини. Використовувати найкраще дрова листяних порід, а ідеально плодових — яблуня, груша.

Нанизати порційні шматочки на шампури, наколювати краще поперек волокон. Кільця цибулі наколювати між шматками м’яса, а півкільця окремо можна обсмажити в соняшниковій олії на розпеченій сковороді, додавши до соусу, домашній рецепт якого, пропоную нижче.

Розкласти шампури на мангал. Обов’язково пригасите залишилися язики полум’я, потрібно готувати на тліючих вугіллях, а не на вогні. Періодично перевертаючи шампури обсмажити шашлик з усіх боків до утворення золотистої скоринки. У процесі смаження поливати м’ясо залишками маринаду.

Для визначення готовності надріжте 1 шматочок, м’ясо повинно бути світлим і не виділятися рідина.

Цей же маринад можна сміливо використовувати для пом’якшення стейків і відбивних зі свинини, баранини, телятини, яловичини, а також порціонних шматочків курки або індички. Я замаринував ще шматочки курки і на решітці посмажив. Можна приступати їжі.

Шашлик виходить дуже смачний, м’який і соковитий. Подаємо його різними гарнірами і соусами.

подати до смачного свинячого шашлику

Подають шашлик, приготований за описаним простому рецепту овочевий з нарізкою і листової зеленню.

Свіжі помідори, огірки крупно нарізати.

Можна дістати з льоху мариновані овочі — помідори, огірки, кабачки.

Відмінно підійде квашена капуста, заправлена рослинним маслом.

До смаженого на розжареному вугіллі м’яса відмінно підходять овочі та гриби, приготовлені на мангалі або барбекю. Пластинки змазані рослинним маслом і злегка присоленных печериць, солодкого перцю, кабачків, баклажанів обсмажують, розклавши між шарами решітки гриль.

як гарнір до шашлику, маринованному в цитрусовому фреше, підійдуть будь-які страви з картоплі, а також відварений рис або паста. А підкреслити і повністю розкрити смак м’яса допоможуть готові кисло-солодкі соуси: «Тайський», «Китайська», «Папричи», і Heinz», « AROY-D» тощо

Пропоную рецепт домашнього соусу до такого прекрасного шашлику з свинини

Не менш смачний і самостійно приготований кисло-солодкий соус на основі білого вина, імбирного кореня, фруктового соку та яблучного оцту.

Інгредієнти:

  • цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • імбирний корінь товстий корінець довжиною близько 5 см
  • соняшникова або кукурудзяна олія – 30 мл
  • соус соєвий класичний або з добавками – 30 мл
  • столове біле вино – 30 мл
  • натуральний яблучний оцет – 15 мл
  • кетчуп або томатний соус, наприклад, «Краснодарський» – 3 ст. л.
  • цукор коричневий – 2 ст. л.
  • сік з кислих фруктів (апельсин, яблуко, мандарин) – 130 мл
  • крохмаль картопляний – 1 ст. л.
  • вода питна – 30 мл

Приготування:

  1. Цибулю, нарізану півкільцями, дрібно порізаний часник і корінь імбиру (можна натерти на крупній тертці), обсмажити в розпеченому рослинному маслі протягом 2 хвилин. Сюди ж можна додати, що залишився лук від маринаду.
  2. Змішати в емальованій каструлі 3 ложки томатного соусу, 30 мл соєвого, фруктовий сік, 2 ложки коричневого цукру, біле вино і яблучний оцет, поставити на вогонь.
  3. Додати в рідину обсмажені коренеплоди, перемішати і довести до кипіння на малому вогні.
  4. Окремо з’єднати в невеликій чашці крохмаль з водою.
  5. Продовжуючи варити на малому вогні соус, влити розчинений крохмаль в масу тонкою цівкою. Постійно помішувати суміш дерев’яною лопаткою або ложкою.
  6. Продовжувати варіння соусу, поки маса не досягне необхідної густої консистенції.
  7. Щоб отримати однорідний соус, його можна процідити, прибравши шматочки цибулі, імбирного кореня і часнику.
  8. Подавати кисло-солодкий соус до смаженої свинини, виливши його в красивий соусник.

З таким соусом можна просто окремо подавати свинячий шашлик.

Сідаємо за стіл і насолоджуємося смаком приготованого обіду. Всі будуть ситі, задоволені і скажуть велике спасибі.

Приємного вам апетиту!