Свинина в кисло-солодкому соусі — рецепт в домашніх умовах

Привіт усім читачам мого блогу! Ця стаття для любителів азіатської кухні. Сьогодні розповім про дуже популярному корейсько-китайському блюді — свинина в кисло-солодкому соусі. Шматочки м’яса в хрусткому клярі з дуже смачним кисло-солодким овочевим соусом чудовий вечерю або друге на обід.

У багатьох китайських ресторанчиках і кафе, це блюдо завжди можна знайти в меню і спробувати. Цей рецепт дозволить вам приготувати таке м’ясо в домашніх умовах і пригостити домашніх. Хто ще не став шанувальником корейської і китайської кухні, ця їжа, приготовлена своїми руками будинку, зробить вас любителями азіатських страв.

Саме головне, постаратися знайти всі необхідні інгредієнти, використовувані для приготування. Для цього варто відвідати магазин з відділом азіатських продуктів.

Якщо вас зацікавила азіатська кухня, ознайомтесь ще з кількома рецептами:

  • Смажена червона риба
  • Качка по-пекінськи
  • Смажені креветки на сковороді
  • Смачна куряча грудка

Приступаємо до приготування!

Домашній рецепт свинини в кисло-солодкому соусі з овочами

Кисло-солодка свинина, по-корейськи — Тансуюк. Добре відома в корейської та китайської кухні.

Інгредієнти

Для свинини

  • 1 стакан картопляного крохмалю
  • 700 грам свинячої корейки, нарізаного на тонкі шматочки
  • 1 столова ложка соєвого соусу
  • 1 столова ложка шаосінського вина (біле сухе вино)
  • щіпка чорного або білого перцю
  • 0,5 збитого яйця
  • 2 столові ложки рослинної олії або масла авокадо
  • масло для смаження

Для соусу

  • 1 чайна ложка рослинного масла
  • 1/4 маленької солодкої цибулини
  • 5-6 шт. деревних грибів
  • 0,5 червоного солодкого перцю
  • 0,5 нарізаного огірка
  • 3/4 склянки курячого бульйону
  • 0,25 шматочки ананаса в соку
  • 0,5 склянки цукру
  • 0,25 склянки білого оцту
  • 1 столова ложка кетчупу
  • свіжий сік з 0,5 лимона
  • щіпка солі або 1 ч. л. соєвого соусу, за бажанням
  • 1 їдальня ложка крохмалю, змішаного з рівною кількістю холодної води

Приготування свинини

Починаємо підготовку з розведення крохмалю для кляру до м’яса. Зробити це потрібно заздалегідь, за чотири години, а краще з вечора і залишити на ніч.

В глибоку миску висипаємо стакан картопляного крохмалю. Наливаємо в неї воду. Вона повинна покривати крохмаль вище на 2-3 сантиметри. Вам знадобиться приблизно 2 склянки води.

Добре перемішуємо і залишаємо на 5 годин або на ніч. Накриваємо миску рушником і відставляємо в сторону.

Через кілька годин, вода і крохмаль розділяться, вода повинна бути дуже чистою, а крохмаль осяде на дні миски. Дуже обережно зливаємо воду.

На дні залишиться щільний шар замоченого крохмалю. Його будемо використовувати для приготування кляра.

Тепер можна приступити до підготовки м’яса. Філе свинини (ми використовували корейку, вона більш м’ясна і дуже проста в приготуванні. Використовували товсті свинячі відбивні без кісток, просто їх нарізали скибочками) ріжемо тонкими смужками, приблизно однакового розміру.

В м’ясну нарізку наливаємо ложку соєвого соусу і ложку шаосінського вина.

Шаосінське вино, це рисове кулінарне вино, його можна знайти в магазинах з китайськими приправами. Можна замінити сухим білим вином. Або, як радять наші досвідчені кулінари китайської кухні, на крайній випадок — горілкою.

Більш детально про це китайському кулінарному соусі — чим його замінити, читайте в кінці статті.

Додаємо по щіпці меленого чорного і білого перцю.

Добре перемішуємо, щоб всі шматки були покриті маринадом. Відставляємо маринуватися на 10-15 хвилин.

Наливаємо олію в невелику каструлю. Ставимо розігріватися масло для смаження приблизно до 180° С.

В невелику миску вбиваємо 1 яйце, збиваємо його виделкою, щоб повністю змішався білок з жовтком. Ложкою разрыхляем набряклий крохмаль. Додаємо в нього половину порції збитого яйця.

Наливаємо дві ложки рослинної олії і добре перемішуємо.

Додавання олії в рідке тісто — корисна порада для отримання хрусткої свинини в клярі.

По консистенції рідке тісто має вийти тягучим, нагадує згущене молоко.

Обсмажуємо м’ясо

Виливаємо тісто в замариновану свинину. Добре перемішуємо рукою або ложкою.

Обережно опускаємо по одному шматку свинини в розігріте масло. Це можна зробити виделкою, але зручніше, хто вміє користуватися китайськими паличками.

Робити це обережно, кипляче масло може розприскуватися.

Не робіть велику закладку. Шматочки не повинні стикатися один з одним. Краще обжарку зробити за 2-3 прийоми.

Смажимо свинину близько 2-3 хвилин або трохи довше, залежно від товщини нарізаних шматочків. Колір кляру поки не важливий, потім м’ясо ще раз буде обсмажуватися.

Викладаємо м’ясо на решітку або на поверхню застелену паперовими рушниками. Повторюємо те ж саме з іншими шматками і даємо повністю охолонути перед другою спекотною.

Поки остигає свинина, робимо соус.

половину цибулини Ріжемо великими шматками.

Огірок ріжемо тонкими пластиками.

Деревні гриби у нас, як правило, продаються в сухому вигляді. Тому заздалегідь, кілька штук потрібно замочити в теплій воді, щоб вони розбухнули.

Ріжемо гриби невеликими шматочками.

Половину червоного солодкого перцю ріжемо великими шматками.

У глибоку сковороду або вок наливаємо трохи масло, нагріваємо на сильному вогні обсмажуємо цибулю.

Викладаємо приготовані червоний болгарський перець, огірок і деревні гриби. Смажимо, помішуючи, близько 1 хвилини.

Додаємо шматочки ананаса з соком (використовуємо нарізану четвертинку гуртка консервованого ананаса і ложку соку). Висипаємо цукор. Наливаємо оцет і курячий бульйон. Якщо у вас немає, заздалегідь відвареного бульйону, використовуйте кубики, розчиніть і остудіть.

Виливаємо лимонний сік і ложку кетчупу. Все перемішуємо, доводимо до кипіння. Додаємо 1 чайну ложку соєвого соусу або щіпку солі за смаком.

Коли соус закипить, змішуємо ложку крохмалю з ложкою води, додаємо в соус добре перемішуємо. Залишаємо найменший вогонь.

Знову нагріваємо масло в каструлі до 180° С. Вдруге викладаємо охолоджену свинину, приблизно, на 2 хвилини до отримання кляру золотисто-коричневого кольору.

Кляр повинен бути хрустким і розсипчастим. Дістаємо шматочки свинини з масла, знову перекладаємо на деко, вистелений ґратами або паперові рушники.

Свинина в кисло-солодкому соусі

Готову свинину в клярі викладаємо на тарілку. Гарячий соус можна налити в невелику миску і просто вмочати шматочки в соусі під час їжі, якщо ви любите насолоджуватися хрусткою свининою. Або полити соусом свинину зверху, що є класичним способом подачі.

Подаємо на стіл і насолоджуємося смаком свинини в кисло-солодкому соусі. Приємного апетиту!

Шаосінське вино — чим замінити

Кулінарне вино шаосин, це не алкогольний напій, це рисовий соус, який використовується в Китаї для приготування самих різних блюд. Широко використовується для приготування риби, маринування м’яса або ароматизатора.

На жаль, його не завжди легко знайти в звичайних місцевих супермаркетах. А в основному тільки в магазинах мають відділи з азіатським асортиментом. Якщо ви не зможете знайти рисове вино, ось кілька пропонованих замінників шаосиновского вина.

Білий сухий херес, доступний у винних магазинах, є найбільш рекомендованим замінником рисового вина. За смаком воно ближче всього до Шаосин,

Біле сухе вино — хоча смак не той, але є прийнятною заміною китайського рисового вина в маринадах і гідна альтернатива.

Багато кулінари для маринадів м’яса, пропонують замінити його звичайною горілкою.