Друзі, вітаю! Пропоную варіант десерту, який можна подати як на святковий стіл, так і спекти його для звичайного сімейного чаювання.
Незабутній смак дитинства… треба сказати, що він виходить точнісінько за смаком, як раніше продавали в радянських магазинах. Це рецепт по ГОСТу, який мені дістався від мого родича – старого працівника хлібокомбінату з Тирасполя (Молдова, Придністров’я). На цьому підприємстві робили найсмачнішу «Казку».
Прикрашайте за своїм розсудом, але я пам’ятаю, що часто на такому торті були грибочки і лісова поляна, що нагадує казку. Можливо, звідси і загадкове його назва «Казка».
Бісквітний торт Казка з кремом Шарлот в домашніх умовах
Це домашній варіант знаменитого торту «Казка» з масляним кремом Шарлот.
Отже, для його приготування знадобляться такі продукти
Бисквит:
- яйца – 4 шт.;
- цукор -120 г;
- борошно-120 г;
- 1 ч. л. розпушувача.
Просочення:
- цукор -100 г;
- вода (окріп) – 115 г;
- коньяк – 1-2 ст. л. (за бажанням).
Крем Шарлотт:
- масло вершкове – 200г;
- цукор — 170 г;
- молоко – 125 г;
- ванільний цукор – 15 г (можна замінити ванільним сиропом або есенцією);
- жовтки – 2 шт.;
- какао-порошок – 2 ст. л.
- коньяк – 1-2 ст. л. (за бажанням).
Для обсипання і прикраси:
- смажена бісквітна крихта (робиться з обрізків бісквіта);
- какао-порошок – 1-2 ст. л.;
- харчовий барвник декількох кольорів або сік натуральних продуктів (шпинату, червоного буряка і т. д.).
Ще знадобиться прямокутна форма – цей торт робиться не круглим, хоча, напевно форма не має значення. І все ж, я знайшов у себе таку ось скляну, можете взяти будь-яку підходящу.
Друзі, коньяк в крем і в сироп додайте за бажанням, але без цього не отримаєте справжнього смаку «Казки». Якщо робите для маленьких дітей, замініть коньяк освітленим яблучним соком.
Як приготувати торт «Казка» по ГОСТу:
Крок 1. Займемося бісквітом. Підготуємо продукти для його приготування, просеем борошно з розпушувачем і відділити білки від жовтків, хоча в деяких рецептах пропонується використовувати меланж, не відокремлювати білки від жовтків.
Яйця бажано заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони були кімнатної температури.
Крок 2. Взобьем білки з 1/3 цукру, але не як на безе, до дуже твердих піків, а так, щоб маса блищала і тримала форму. Спочатку запускаємо міксер на малих обертах, потім поступово переходимо на великі обороти.
Крок 3. Відставляємо білки в сторону і тим же віночком збиваємо жовтки з 2/3 цукру.
Крок 4. Жовтки, як і білки збиваємо довго, хвилин 5 точно, поки не отримаємо ось таку пишну світлу масу.
Крок 5. Потім в 3 етапи, вводимо в жовтки білки, акуратно перемішуючи знизу вгору. Зручно робити це віночком.
Крок 6. Змішайте борошно з розпушувачем (якщо вже цього не зробили спочатку).
Крок 7. І вводьте борошно з розпушувачем (бажано кілька разів просіяти) частинами в тісто.
Крок 8. Вводите борошно також акуратно, перемішуючи знизу вгору.
Крок 9. Отримаємо таке ніжне повітряне тісто.
Крок 10. Виливаємо його в застелений пекарської папером деко і ставимо випікатися хвилин на 20-25 в розігріту до 200 градусів духовку.
Крок 11. Перевіряємо на готовність дерев’яною паличкою. Якщо вона виходить сухою, значить, виймаємо готовий виріб з духовки.
Крок 12. Папір відокремляться досить легко, якщо вийшла рум’яна кірочка – це не страшно, вона зріже і піде на крихту.
Крок 13. Бісквіт дуже ніжний і м’який, щоб він не осів при охолодженні, переверніть його на бік і дайте постояти так кілька годин.
Крок 14. Після того, як бісквіт відпочив, зрізаємо куточки, надаючи йому напівкруглу форму. Ніж потрібен гострий, щоб не розкришити бісквіт.
Крок 15. Зрізаємо також верхівку.
Крок 16. Отримані обрізки не викидаємо – з них зробимо для обсипання торта.
Крок 17. Їх можна натерти на треку. Я ж скористався своїм комбайном, який не раз мене виручає на кухні. Розламав на шматочки і приготував залишки бісквіта для подрібнення.
Крок 18. ось Така крихта виходить.
Крок 19. Тепер висипаємо крихту на деко і підсмажуємо її в духовці 10 хвилин при 200 градусах.
Крок 20. Крихта повинна стати ось такий коричневою.
Крок 21. Дамо їй охолонути і тепер додамо в неї какао.
Крок 22. Всі перемішаємо і отримаємо потрібну для обсипання торта Казка.
Крок 23. А тепер приготуємо сироп для просочення бісквіта. Для цього цукор заливаємо окропом і розмішуємо до повного його розчинення. Після того, як просочення охолоне, додаємо за бажанням коньяк або освітлений яблучний сік без м’якоті.
Крок 24. Далі займемося приготуванням крему: для цього жовток змішаємо з молоком, додамо цукор і поставимо на вогонь. Помішуючи, доводимо масу до кипіння.
Крок 25. потрібно Кип’ятити кілька хвилин, поки маса не стане тягучою, і по консистенції нагадуватиме згущене молоко.
Крок 26. Дати трохи охолонути. Ось прям, як згущене молоко отримали.
27 Крок. А поки ця суміш охолоджується, збиваємо розм’якшене вершкове масло з ванільним цукром до пишності і білого кольору.
28 Крок. Невеликими порціями додамо заварную остиглу масу, ретельно збиваючи.
Крок 29. Таким чином, вводимо всю масу, і отримуємо стабільний крем Шарлот. Додаємо коньяк за бажанням. Крем повинен вийти пишним, гладким і блискучим.
Крок 30. Весь крем ділимо навпіл, у мене вийшло по 218 р.
Крок 31. В одну частину додаємо какао-порошок і ретельно перемішуємо. Отримали шоколадний крем для того, щоб обмазати верх і боки торта.
Крок 32. З білого відкладемо 2 столові ложки: за однією – в кожен стаканчик або іншу тару. І додамо зелений і червоний барвник (можете вибрати інші кольори – в залежності від того, як будете прикрашати). Це нам для прикраси знадобиться.
Крок 33. А тепер можна збирати торт Казку. Для цього бісквіт разрежем на три однакових коржа. Це можна зробити великим зубчастим ножем для хліба.
Крок 34. Кожен корж добре наситимо цукровим сиропом з коньяком.
Крок 35. Два нижніх коржа промазуємо білим кремом.
Крок 36. Накриваємо останнім коржем – нижньою частиною догори. Його просочуємо також зверху сиропом.
Крок 37. Обмазуємо боки торта шоколадним кремом.
Крок 38. Верх торта також покриваємо шоколадним кремом.
Крок 39. Після того, як весь торт обмазали, потрібно його обсипати (крім верху), бісквітної крихтою з какао.
Крок 40. Якщо залишилося небагато крему, викладіть його посередині торта борозенками. Якщо ні, тоді просто пройдіться по цій ділянці виделкою.
Крок 41. Далі прикрашайте на свій розсуд. Але для мене торт Казка асоціюється з казковою галявиною, на якій обов’язково є гриби.
Крок 42. Капелюшки я зробив з бісквітного тіста (відклав ложку тесту в конвертик, видавив капелюшки і буквально на кілька хвилинок поставив їх у духовку).
Крок 43. Насадив капелюшки на білий крем (відклав ложку білого крему в конвертик і видавив потім ніжки). У мене вийшли на казковій галявині і білі гриби, і лисички.
Крок 44. Далі видавимо ягоди і листя.
Торт Казка готовий! Процес його приготування дуже цікавий і не такий вже і довгий. Я просто намагався детально все розписати.
Домашній торт Казка з кремом Шарлот за Гостом
Дайте торту просочитися в холодильнику і пригощайтеся самі, пригощайте своїх близьких, друзів!
У мене ще багато відмінних солодких рецептів в скарбничці, а поки приємного чаювання з шматочком торта Казка і відчуєте смак дитинства – це просто блаженство!
Пробуйте, готуйте – жоден магазинний торт не зрівняється з домашньою, та ще й власного приготування!
Крем для домашнього класичного торта Казка радянського часу
Такий же смачний десерт можна приготувати використовуючи інший крем.
Крем зі згущеного молока для торта Казка
- Інгредієнти для крему:2 Яйця
- 40 мл Води
- 240 гр. Згущеного молока
- 50 гр. Какао
- 400 гр. Вершкового масла
- 1 ч. л. Екстракту ванілі
Як приготувати крем зі згущеного молока
- В невелику каструльку, додайте яєчні жовтки 2-х яєць і влийте воду. Змішайте.
- Покладіть згущене молоко і ванільний екстракт, відправте на плиту. Увімкніть найменший вогонь.
- Постійно перемішуючи, довести яєчну суміш до хорошого загустіння.
- Перекласти суміш у невелику миску, накрити харчовою плівкою і залишити остуджуватися.
- Розм’якшене вершкове масло збийте міксером до кремоподібного стану.
- Невеликими порціями (по столой ложці) додаємо остигнула заварную масу з вершковою, добре перемішуючи кожну порцію.
Крем готовий.
Сметанний крем для домашнього торта Казка
Для крему потрібно
- 100 грам сметани
- 80 мл молока
- 80 гам цукру піску
- 5 грам ванільного цукру
Як приготувати
- Візьміть молоко і сметану кімнатної температури.
- Змішайте в глибокій мисці віночком.
- Після чого збивайте міксером на малій швидкості і поступово збільшуйте її.
- Доведіть до стану пишної маси, додайте цукор пісок і ванільний цукор.
- Збивайте до повного розчинення цукру кремі.
Вершковий крем для торта Казка з сиром маскарпоне
Потрібно для крему:
- 70 грам цукрової пудри
- 350 грам сиру маскарпоне
- 200 грам вершків 33% жирності
Приготування крему
- Вершки і сир маскарпоне повинні бути холодними, з холодильника.
- Перекласти відразу всі підготовлені інгредієнти в глибоку миску.
- Починайте збивати міксером на малій швидкості.
- Поступово збільшуйте швидкість до максимальної.
- Крем повинен стати щільним, еластичним. Весь процес може зайняти близько 5 хвилин.
Крем для домашнього торта з книги про смачну і здорову їжу 1957 року
Інгредієнти для крему
- 370 грам вареної згущенки
- 180 грам вершкового масла
- 1 ст. л. какао порошку
Розм’якшене вершкове масло змішати з какао порошком какао і вареним згущеним молоком. Збити до стану крему, щільної консистенції. Насиченість шоколадного смаку відрегулюйте кількістю какао.
Успіхів вам приготуванні смачного десерту, так усіма, особливо дітьми, улюбленого радянського торта Казка. Приємного апетиту, незабутнього задоволення. До нових рецептів, друзі!