У серпні-вересні на всіх кухнях країни починається гаряча пора заготівель на зиму. Рання осінь особливо щедра на пряні запахи, насичені смаки і яскраві вітамінні плоди. Протягом літа, ми зазвичай закриваємо огірки невеликими порціями, а ближче до осені починаються закачування практично в промислових масштабах.
Пізні сорти огірків відрізняються приємним смаком і відмінно підходять для маринування та соління. Плоди дозрівають повільно, в прохолодних умовах, і це позначається на їх хрустких властивостей, щільності і пружності. З пізніх сортів ми воліємо заготовлювати «Хрускіт», «Анніку» (німецький гібрид корнішонного типу) або «Три сестриці».
У південних районах популярні заготовки з огірків другого обороту, які збирають до середини жовтня. Кращими сортами друге обертів у вересні-жовтні завалені овочеві базари, і ви не кваплячись зможете завершити сезон закачуванням останньої баночки ароматних огірків. З другого сортів обороту ми вибираємо для маринування – «Міміно» (красиві смачні огірочки), «Директор» (без пустот, відмінно переносить транспортування) або «Дафні» (невеликі огірки з великими шипами).
Хрусткі мариновані огірки на зиму з сухою гірчицею в зернах без стерилізації
Пропоную вам один з перевірених рецептів в гірчичному маринаді. Гірчиця надає огірочків трохи гостроти, приємний післясмак і знищує патогенні бактерії, які викликають бомбаж заготовки. Ви можете використовувати гірчицю в порошку або в зернах. Гірчичний порошок продається в магазинах і коштує сущі копійки.
А ось зернова гірчиця на полицях супермаркету представлена в красивій упаковці у вигляді засолочной суміші разом з лавровим листом і перцем. Не ведіться на маркетингові хитрощі, відвідайте магазин «Насіння» і виберіть гірчичні зерна на вагу. Стограммового пакетика вам вистачить надовго.
Інгредієнти:
Рецепт дано з розрахунку на літрову банку.
- огірки – 550 — 600 г
- гірчиця – 1 ст. л.
- сухі парасольки кропу – 2 шт.
- базилік лимонний – 5 г
- сіль – 25 г
- цукор – 25 г
- оцет 9% – 25 мл
Крім гірчиці в маринад можна додати свіжі і сухі ароматні трави, спеції і листя ягідних дерев і чагарників. Саме в цю заготовку ми не рекомендуємо додавати часник. Любителі гострих смаків можуть замінити його на тертий хрін. Зазвичай ми додаємо сухі парасольки кропу і фенхелю, свіжий базилік лимонний. Спробуйте цей варіант. Буде смачно!
Приготування
Огірки замочимо на чотири-п’ять годин. Банку для закачування простерилизуем зручним способом. На дно викладемо сухі парасольки кропу і зелень базиліка.
Як зручно і швидко простерилізувати банки я раніше розповідав тут, подивіться обов’язково.
У огірків відріжемо кінчики.
Щільно укладемо їх банку.
Всиплемо сіль і цукор.
Заллємо огірки доверху окропом.
Накриємо банку гвинтовою кришкою (ошпарену окропом), укутаем в теплий рушник. Залишимо на 30 хвилин.
В емальовану каструлю всиплемо гірчицю.
Додамо розсіл з банки, закип’ятимо його повторно. Заллємо розсолом огірки, наллємо оцет.
Для рецепта підійде звичайний 9% оцет, але з яблучним аналогом смак заготовки стане яскравішим.
Хрусткі мариновані огірки з гірчицею на зиму
Заготівлю герметично закриємо кришкою. Банку перевернемо догори дном, укутаем ковдрою і залишимо до повного охолодження.
Заготівля прекрасно зберігається в сухому темному сухому місці при кімнатній температурі 3 роки. Огірки виходять среднесоленые, хрусткі, із запахом спецій і трав. Після того, коли ви відкриєте банку з огірками, зберігайте її в холодильнику.
Маринад з гірчицею відмінно підійде для всіх видів шашликів, особливо смачні будуть стейки з осетра і або лосося. Огірки прекрасно доповнюють традиційні салати олів’є і вінегрету, використовуються для розсольнику і в якості начинки для смажених пиріжків.
Подивіться, як ще можна смачно замаринувати огірки з зерновий гірчицею на зиму.
Мариновані огірки на зиму з гірчицею в зернах і оцтом без стерилізації
Рецепт розрахований на літрову банку. Виходять хрусткі, ароматні і дуже смачні
Ингредиенты:
- Огірки – 6 -10 шт (в залежності від розміру)
- Листя хрону – 1-2 шт.
- Часник – 2-3 зуб.
- Гірчиця – 0,3 ч. л.
- Корінь хрону – 20 гр.
- Перець запашний чорний – 3-4 горошини
Маринад на 1 літр води
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Оцтова есенція – 2 ч. ложка
Приготування
1. Огірки ретельно промиваємо, замочуємо в таз з холодною водою. Обрізаємо кінчики з обох сторін.
2. Літрові банки моєму з содою, стерилізуємо. На дно укладаємо листя хрону, запашний перець горошини, гірчицю, очищені зубчики часнику і нарізаний невеликими шматочками корінь хрону.
3. Щільно укладаємо в банку огірки, намагайтеся використовувати приблизно однакові за розміром плоди.
4. Заливаємо крутим окропом на 15-20 хвилин. Потім зливаємо в каструлю, кип’ятимо і повторно наливаємо ще на 15-20 хвилин.
5. Поки гріються огірки, готуємо маринад. На літр окропу додаємо столову ложку солі, 2 столові ложки цукру. Перемішайте до повного розчинення, додаємо оцет.
6. Заповнюємо банки до самого верху, після чого закатуємо кришкою.
Така закуска буде радувати всю сім’ю в холодні зимові вечори. Приємного вам апетиту!
найсмачніший рецепт огірків з сухою гірчицею та оцтом на зиму в літрових банках
Напевно, у вас в запасі є свій рецепт з маринування овочів. Я в свою чергу хочу поділитися своїм. Хрусткі огірки підкорити всіх своїм смаком. Кількість інгредієнтів в рецепті розраховане на 10 літрових банок.
Ингредиенты:
- 4,5 кг огірків
- 2 середніх моркви
- 8-10 зубчиків часнику
- Невеликий корінь хрону
- 8 ч. л. гірчиці в зернах
- 4 ч. ложки коріандру
- 20 горошин чорного перцю
- 20 горошин запашного перцю
- 10 шт. Гвоздики
- 10 лаврових листочків
- 200 мл оцту 9%
- 10 ст. ложок цукру
- 6 ст. ложок солі
- 16 склянок води
- Кріп парасольками
Приготування
1. Підготувати огірки, вимити й замочити в тазу в холодній воді на три години.
2. Вимиті з содою простерилізувати банки, кришки прокип’ятити.
3. Очистити моркву, нарізати тонкими кружальцями. Очистити часник. Почистити корінь хрону, нарізати невеликими шматочками.
4. Розкласти всі спеції, морква, хрін, часник, за парасольки кропу в приготовані банки. За бажанням, для більшого аромату можна додати по 2 листочки смородини.
5. Огірки щільно укласти поверх спецій.
6. Залити заготовки крутим окропом до самого верху, накрити кришками, залишити на 10 хвилин.
7. Воду з огірків злити в каструлю, всипати сіль, цукор, налити оцет. Поставити на плиту, закип’ятити.
8. Киплячим розсолом відразу залити банки, закатати кришками.
9. Перевернути верх дном, укутати теплою ковдрою. Залишити до повного охолодження.
Через добу можна прибирати на зберігання. Приємного вам апетиту!
Хрусткі огірки на зиму з гірчицею в зернах в 1 літрових банках без стерилізації
Мариновані огірочки на зиму «пікантні» з гірчицею і хріном, з додаванням листків вишні і смородини. Дуже смачні та хрусткі. Спробуйте обов’язково!
Інгредієнти 1 л. банку:
- Огірки
- 2 листи вишні
- 2 Листків смородини
- 1 лавровий Лист
- Перець духмяний горошок — 3 шт.
- Перець чорний горошок — 5 шт.
- Гвоздика — 1 шт.
- Насіння гірчиці — 1 ч. л.
- Оцет 70% — 2/3 ч. л.
- Хрін — 1 середній живець (з листа зрізати зелену частину, використовувати тільки серцевину)
Маринад на 1 літр води:
- Цукор — 2 ст. л.
- Сіль — 1 ст. л.
Приготування
1. Вибираємо невеликі огірочки для однолитровой банки. Промиваємо і закладаємо в таз в холодну воду.
Якщо огірки тільки зібрані, достатньо однієї години, якщо зібрані більше доби тому, тримаємо у воді 2-3 години.
2. Листя вишні, смородини, лавровий лист і держак хрону кладемо в тарілку і заливаємо окропом на 2 хвилини, потім воду зливаємо.
3. У огірків зрізаємо кінчики з обох сторін.
4. В простерилізовані банки закладаємо по 2 листків смородини і вишні, лаврушку і по черешку хрону, гвоздику, горошини запашного і чорного перцю.
5. Щільно укладаємо огірки, заливаємо окропом на 10 хвилин, закривши кришкою.
6. Зливаємо воду в каструлю, кип’ятимо і ще раз заливаємо банки на 10 хвилин.
7. Поки прогріваються огірки, готуємо маринад. На 1 літр води висипаємо 2 столових ложки цукру і ложку солі, доводимо до кипіння.
8. Зливаємо воду з огірків, засипаємо чайну ложку зернистої гірчиці, заливаємо киплячим маринадом. Виливаємо не повну чайну ложку оцтової есенції.
9. Закатуємо кришкою, перевертаємо догори дном, вкриваємо пледом і залишаємо до повного охолодження.
Через добу, охолоджені банки з маринованими огірками можна прибирати на зберігання в прохолодне місце.
Ще кілька рецептів заготівлі огірків на зиму я розповідав у статті «Огірки мариновані на зиму в банках» подивіться, це цікаво.