Ах, компот, узвар, компот! Всіма нами улюблене ласощі з дитинства. З вишнею, з яблуками, з сливою або може смородиною? Рецептів просто не злічити. До того ж кожна господиня постійно вдосконалює рецептуру і додає щось своє, нове.
Що може бути краще склянки холодного компоту в жаркий літній день? Чи може стаканчик після лазні? У нас в родині він розлітається на «Ура». А яке доповнення вітамінів в зимовий час. Тому навіть при невеликому врожаї, заготовляємо на зиму, хоча б кілька баночок.
З кожним роком намагаємося спробувати нові рецепти, тим самим урізноманітнивши стіл. Але, звичайно ж, про класику ми не забуваємо, яблучний компот робимо з величезним задоволенням. Ці два рецепту ми приготували в цьому році, спробуйте і ви.
Рецепт компоту з яблук на зиму в 3-х літровій банці
Першим я розповім вам простий і досить швидкий рецепт класичного компоту з яблук на зиму. Отже, давайте приступимо до приготування. Час приготування — 30 хв.
Харчова цінність на 100 гр.: білки – 0,1 гр., жири – 0 гр., вуглеводи – 5,6 гр., калорійність — 22,7 ккал. Дані розраховані автоматично, тому можуть відрізнятися.
Нам буде потрібно:
- Яблука — 500 гр.
- Цукровий пісок — 150-200 гр.
Як приготувати класичний яблучний компот на зиму
Для консервації нам ще знадобиться одна трилітрова банка, кришка і ключ для закачування, 4-х літрова каструля і чиста тканина для стікання конденсату (я використовую одноразові медичні пелюшки). На таку кількість інгредієнтів виходить три літри компоту.
Банку ретельно промиваємо, приділяючи особливу увагу горлечка, ставимо стерилізуватися на 15-20 хвилин звичним для вас способом. Це може бути носик чайника, або ж мікрохвильова піч, деякі стерилізують в духовці. Як це зробити дивіться тут. Я стерилизую класичним способом і без спеціальної кришки, так як того ж знезаражується ще й саме горлечко банки.
По внутрішній стороні почне стікати конденсат після закипання води. А поки готується банку до подальшого застосування, займемося яблуками.
Ретельно промиваємо їх і відкидаємо на друшляк стекти хвилин на 5. Плоди повинні бути не побитими, не червивими, без гнилі і бруду. Все що не подобається — вирізаємо.
Після закінчення часу банку зняти з вогню, поставити на чисту тканину шийкою вниз і дати трохи стекти крапельок.
Беремо 4-х літрову каструлю і ставимо кип’ятитися воду (не менше трьох літрів, краще трохи більше). Поки вода кип’ятиться, нарізаємо наші яблучка часточками і видаляємо серцевину. Якщо яблука домашні, вони досить швидко почнуть темніти. Тому, нарізати їх бажано тільки на одну порцію.
Складаємо часточки у підготовлену банку, заповнюючи її на 1/3. Зверху засипаємо цукром. Кількість цукру залежить від того, на скільки солодким ви любите компот.
Поки закипає вода, ми з вами відправляємо в невелику ємність кришку для загортання і ставимо на вогонь. Після закипання води, кип’ятимо кришку хвилини 2-3, потім витягуємо її, даємо стекти і трохи охолонути на чистої тканини.
До цього часу вода в каструлі для компоту повинна закипіти. Обережно заливаємо окріп в банку з яблуками і цукром майже до країв і накриваємо кришкою.
Обережно беремо банку прихватками і спускаємо на зручне для вас місце для закочування (це може бути стілець, або лавочка, я закочую на підлозі, мені так зручніше). Беремо ключ для закачування, накриваємо їм кришку (будьте уважні, кришки в цей момент люблять кататися на одну сторону, нам необхідно вирівняти кришку).
Закатуємо, обережно перевертаємо на бік банку і катаємо її що б цукор розчинився. Заодно і переглядаємо не витікає вода з під кришки. Якщо все в порядку, відправляємо настоюватися на чисту тканину у перевернутому догори дном стані.
Обов’язково накрити зверху светонепропускаемой тканиною. Компот настоюється 2-3 дні. Після закінчення часу, банку прибирають на зберігання, або відразу вживають. Такий напій може зберігатися до 1 року. Наш з вами компот готовий, приємного апетиту!
Краще всього, якщо він постоїть ще кілька днів у прохолодному місці. Він добре настоїться, стане ароматною і дуже смачною. Взимку це чудовий напій, а яблучка йдуть на десерт.
Компот з яблук на зиму, простий рецепт з терниною
В цьому році закатали на зиму ще кілька баночок компоту, додавши до яблук тернина. Терн дуже корисний і багатий вітамінами. Цей невеликий колючий чагарник досить часто зустрічається в садах і городах. Сам чагарник відноситься до сливовим культур, називають його по-різному — колючий або дика слива, цапина ягода. Через схрещування чагарнику в наших городах присутні в основному гібриди.
Сама ягода досить терпка на смак, але варто вдарити морозів, відразу ж набуває м’якість смаку. У сирому вигляді його багато не з’їсти, а ось більш досвідчені господині знайшли застосування цій ягоді в кулінарії. Рецептів приготування теж багато. Квас, варення, оцет, чаї, деякі навіть обсмажують і замінюють їм кави, чаї та настоянки і т. д.
Сьогодні ми з вами приготуємо компот на зиму, додавши її до яблук. Смак виходить насиченим, без терпкості, і колір вас теж порадує не менше.
У цій статті я розповім вам, як приготувати смачний, ароматний і досить гарний напій з яблук з додаванням тернини. яблука згладжують терпкість цієї ягоди, завдяки чому від компоту неможливо відірватися. Витрата продуктів на 3-х літрову банку.
Важливо: не рекомендується при гастриті, вагітності, дітям до 4-х років.
Час приготування 30 — 40 хвилин. Харчова цінність на 100 гр.: калорійність — 23,9 ккал. білки — 0,2 гр., жири — 0 гр., вуглеводи — 5,8 гр. Розрахунки проведені автоматично, тому можуть відрізнятися.
Нам буде потрібно:
- 300 гр. яблук
- 150 — 200 гр. цукрового піску
- 300 гр. терну
Приготовление
Також нам знадобиться ключ і кришка для закачування, 3-х літрова банка, чистий рушник або тканину, каструля не менше 4 л.
Для початку ретельно промиваємо банку з внутрішньої сторони і шийку, ставимо стерилізуватися на 15 — 20 хвилин на середньому вогні. Туди ж відправляємо і кришку для закачування.
А поки що стерилізується наша банку з кришкою, ми з вами займемося підготовкою продуктів. Яблука гарненько миємо, видаляємо всі биття, червивости і т. п. Відкидаємо на друшляк стікати.
З терном ж доведеться трохи повозитися, ретельно промивши кожну ягідку. В тому числі і змив білий наліт, так як він може дати бродіння і ваш компот просто зіпсується. Відкладаємо в сторону зіпсовані плоди і відправляємо в друшляк стікати.
До цього часу банку повинна вже бути готова до експлуатації. Обережно знімаємо з вогню і ставимо стікати на чисту тканину або рушник. Також дістаємо з киплячої води кришку, відкидаємо її на чистий рушник поряд з банкою стікати. Ставимо кип’ятити воду для компоту, трохи більше трьох літрів.
Поки остигає банку, беремо стекшие яблука, розрізаємо їх на часточки. Видаляємо серцевину, кісточки і плодоніжку.
Перевертаємо нашу банку, відправляємо в неї терен і нарізані яблучка. Зверху засипаємо цукром (будьте обережні, не насипте на шийку). Якщо любите якнайсолодше, цукру додайте більше. Якщо вода ще не закипіла, накриваємо горлечко кришкою.
Як тільки вода закипіла знімаємо кришку з банки, вимикаємо вогонь і обережно заливаємо окріп майже до країв. Зверху прикриваємо кришкою.
Обережно спускаємо банку в місце для закочування. Я закочую на підлозі. На кришку накладаємо ключ, вирівнюємо і закатуємо. Опрокидываем на бік (обережно) і переглядаємо горлечко на ознаки патьоків, або шипіння (якщо виявлена невідповідність, краще відразу перезакатать). Розкачуємо банку в різні сторони для розчинення цукру.
Після розкочування перевертаємо банку дном вгору і відправляємо на суху тканину остигати і настоюватися. Закриваємо зверху тканиною, щоб не потрапляло світло.
Вже на даному етапі приготування ми можемо спостерігати красивий колір напою. А коли він настоїться 3-5 днів, колір стане ще яскравіше, а смак багатшими.
Ну от і все, компот готовий. Зберігається цей напій до 8-ми місяців, далі може дати бродіння. Після закінчення 3 — 5 днів компот можна прибрати на зберігання, або відразу вжити. Приємного апетиту!