У нашій родині страви азіатської кухні займають значне місце в сімейному меню. Цього разу готували курку в кисло-солодкому соусі по-китайськи. Як ми це робили і хочу розповісти в цій статті.
Китайська кухня одна з найдавніших на землі. Відомі рецепти з Піднебесної давно перестали бути екзотикою і увійшли в наш звичний раціон. Секрет популярності китайських страв продуманої багатогранності смакових відчуттів. Особливо, якщо справа стосується м’ясних страв. Найчастіше шматочки м’яса піддають не тривалої термічної обробки при високих температурах, що дозволяє зберегти природний аромат продукту. Страви готуються дуже швидко.
Китайські кухарі дотримуються цікавою філософії. Згідно їй, людина, яка весь час їсть солодке, рано чи пізно захоче кислого і солоного продукту. Тому правильно приготовлене блюдо повинне бути одночасно кислим, солоним і солодким. Цей комплексний смак призведе до більшого гастрономічного задоволення. У Китаї м’ясо смажать на спеціальних сковородах ВОК. Якщо у вас є така посуд – готуйте в ній. Якщо немає візьміть сковороду з високими бортами. Ми використовували глибоку сковороду.
Спробуємо приготувати пряну курку в кисло-солодкому соусі з ананасами за традиційним рецептом. Для страви можна взяти куряче філе або будь-яку частину курки – плечі або гомілки і стегна без кісточок. М’ясо повинно бути свіжим або охолодженим, заморожений продукт не підійде.
Курка в кисло-солодкому соусі по-китайськи з ананасами
Для рецепта краще всього підійдуть консервовані ананаси в легкому сиропі. Рекомендую уважно поставитися до вибору соєвого соусу, одного з головних компонентів китайської кухні. Соус повинен бути приготованим шляхом природного бродіння. Ідеально підійде продукт, який можна нагрівати.
В рецепті використовуються традиційні китайські спеції – червоний перець і імбир. Обсмажувати курку краще всього на кокосовому, соєвому або ріпаковій олії. Ці сорти стійкі до високих температур і при смаженні не утворюють канцерогени. В крайньому випадку смажте на рафінованій рослинній олії.
Час приготування – 20 хвилин.
Інгредієнти:
- яблучний (або звичайний) оцет – 1,5 ст. л.
- соєвий соус – 3 ст. л.
- соєва олія – 2 ст. л.
- ананаси в сиропі – 250 г
- томатна паста – 1,5 ст. л.
- крохмаль – 2,5 ст. ложки
- куряче філе – 0,5 кг
- пластівці гострого перцю – 0,5 ч. л.
- мелений перець – 0,7 ч. л.
- імбир – 1 ч. л.
- часник – 2 зубчики
- зелена цибуля, кунжут для подачі.
Як приготувати курку в кисло-солодкому соусі:
Куряче філе зачистимо від пліви і жиру, промиємо в проточній воді, обсушим в рушник. Наріжемо кубиками вагою приблизно по 15 р. Не солимо.
Чайну ложку крохмалю відкладемо для загущення соусу. Решті крохмаль всипаємо в щільний пакет, туди викладемо шматочки курки. Обваляем м’ясо з усіх боків в крохмалі (енергійно струснемо пакет), надлишки панірування залишаться в пакеті.
Розігріваємо сковороду з маслом, викладемо шматочки курки. Обсмажуємо на сильному вогні до золотистого кольору.
Перевернемо м’ясо, продовжуємо готувати аналогічно. Вливаємо соєвий соус, додаємо томатну пасту.
Сироп від ананасів (близько 100-120 мл) зливаємо в окремий стакан, вводимо крохмаль, перемішуємо вміст до розчинення.
викладемо на сковороду шматочки ананаса, наллємо сироп. Перемішуємо блюдо, накриваємо сковороду кришкою. Готуємо на тихому вогні близько 10 хвилин. Стежимо, щоб соус сильно не загус, при необхідності можна додати трохи гарячої води.
В кінці приготування додамо всі приготовані спеції і пропущений через прес часник. Готуємо ще 2 хвилини.
Курка в кисло-солодкому соусі по-китайськи будинку
Знімаємо страву з вогню. Залишимо курку з ананасами в кисло-солодкому соусі під кришкою на 7 хвилин. Перекладемо страву на тарілку для подачі посиплемо кунжутом і зеленою цибулею.
Курка з ананасами апетитно виглядає і має впізнаваний азіатський смак. Це блюдо можна подати з відвареною рисом або картоплею.
Спробуйте це блюдо китайської кухні. Приємного апетиту!
Як приготувати курку в кисло солодкому соусі з ананасами і крохмалем будинку
Ингредиенты:
- 500 гр. Курячого філе
- 100 гр. Соєвого соусу
- 1 ст. л. Оцту
- 30 гр. Цукру
- 5 гр. Солі
- 100 гр. Ананасів консервованих
- 50 гр. Крохмалю
- 20 гр. Томатної пасти;
- 1 шт. Цибулі
- 1 шт. болгарського Перцю
Як приготувати:
Крок 1. курку Порубати на невеликі шматки. Залити соєвим соусом, замаринувати 20-30 хвилин.
Крок 2. Порізати цибулю, перець на кубики.
Крок 3. Запанірувати курку крохмалем.
Крок 4. Обсмажити м’ясо на сковороді в рослинному маслі до рум’яного кольору. Перекласти в тарілку.
Крок 5. В сковороду з-під м’яса викласти овочі, додати томатну пасту, оцет.
Крок 6. Додати нарізані ананаси.
Крок 7. Додати цукор, сіль, крохмаль. Перемішати. Обсмажити п’ять хвилин.
Крок 8. Перекласти шматки м’яса у сковорідку. Перемішати. Прибрати з нагріву.
Прикрасити зеленню і подати на стіл. Приємного апетиту!
Курка в кисло-солодкому соусі по-китайськи з ананасами і медом
Ингредиенты:
- 120 гр. квасолі стручкової
- моркву
- 30 гр. меду
- соус соєвий
- 23 мл оцту
- 500 р. філе курячої
- 100 гр. крохмалю картопляного
- масло пісне
- 1 ст. л. тертого імбиру
- 0,5 банки консервованих ананасів
- 2 перцю
- 25 гр. томатної пасти;
Як приготувати:
Крок 1. курячу грудку Ріжемо невеликими смужками. Заливаємо соєвим соусом, маринуємо 2 години.
Крок 2. Ріжемо моркву невеликими шматочками. Перці великими кубиками.
Крок 3. Насипаємо в м’ясо 40 гр. крохмалю, паніруємо.
Крок. 4 Обсмажити в сковороді філе 15 хвилин в олії, постійно перемішуючи.
Крок 5. Перекласти м’ясо в тарілку, на їх місце відправити моркву. Готувати 5 хвилин.
Крок 6. Додати оцет, пасту, мед, імбир, порізані на кубики ананаси.
Крок 7. Приправити складу ложкою соку, посолити, перемішати і тушкувати до повної готовності овочів.
Крок 8. Перекласти курку в кисло-солодкий соус по-китайськи.