Доброго часу доби всім читачам мого блогу! Сьогодні хочу розповісти кілька домашніх рецептів салату Мімоза. Блюдо, яке дуже популярно у всіх країнах колишнього СРСР, також, як «Оселедець під шубою» та «Олів’є». «Мімоза» знаходить своє заслужене місце на столі для великих свят, таких як Новий рік, Різдво, дні народження та інші.
Хоча майже кожне свято в СРСР відзначався цим розкішним салатом, він був насамперед знаком кінця зими завдяки своїй схожості з жовтими квітами мімози. Ніхто не знає ні точної дати створення «Мімози», ні того, хто створив цей радянський кулінарний шедевр, але в 1970-х роках цей салат традиційно був головною стравою будь-якого святкового столу. Він здобув свою назву із-за верхнього шару, що складається з подрібненого яєчних жовтків, який у багатьох людей став асоціюватися з квітками мімози.
Сама мімоза завжди вважалася головним подарунком жінкам у Міжнародний жіночий день 8 березня, який досі широко відзначається в Росії. Початок березня — час, коли мімоза починає цвісти, і починає проявлятися весна. Звичайно, людям, природно, захотілося провести паралель між квітами мімози, святом і салатом.
Він не вимагає екзотичних інгредієнтів. Його популярність зобов’язана прекрасного смаку і простому списку інгредієнтів, які легко знайти на кухні кожної господині. В класичний варіант входять яйця, рибні консерви, цибулю, масло і майонез. Звичайно, у кожної сім’ї є свій особливий рецепт. Багато використовують картоплю, моркву і сир, а в деяких рецептах навіть потрібні грінки.
Незважаючи на те, що в нього входять самі прості інгредієнти, блюдо завжди виходить смачним і красивим. Спробуйте створити весняний настрій з популярним салатом «Мімоза».
Класичний салат Мімоза з консервованим тунцем
Сьогодні ми готуємо салат — рецепт російської кухні. Незважаючи на те, що цей рецепт зроблений з дуже простих і недорогих інгредієнтів, він настільки багатий і красиво оформлений, що став незамінним рецептом у святкових меню країн Східної Європи.
Головна особливість цього салату в тому, що він збирається шарами, без змішування інгредієнтів, що надає йому особливу неповторну консистенцію і аромат. Подивимося, як це готується!
Інгредієнти
Для салату:
- 3 середніх картоплі
- 2 великі моркви
- 4 яйця
- 4 банки тунця у власному соку
- майонез домашній
- Сіль
Для домашнього майонезу: склад
- 1 яйце
- 200 або 250 мл соняшникової олії (залежить від бажаної густоти)
- 1 столова ложка оцту
- трохи лимонного соку
- солити за смаком
Як приготувати салат Мімоза
Крок 1. В каструлю з водою кладемо добре промитий картоплю і моркву, при цьому вода має покривати овочі. Ставимо на вогонь. Солимо за смаком і варимо на середньому вогні. Час приготування буде залежати від розміру використовуваних овочів, але для приготування буде потрібно не менше 20 хвилин. Щоб дізнатися, приготовані вони, проколіть їх зубочисткою і переконайтеся, що вона входить без проблем і, коли ви піднімаєте її, картоплю відразу падає.
Крок 2. В іншій каструлі варимо курячі яйця. Відраховуємо 10 хвилин з моменту закипання.
Крок 3. Після того, як зварилися овочі та яйця, ставимо їх під струмінь холодної води і як тільки вони трохи охолонуть, очищаємо овочі від шкірки. З яєць знімаємо шкаралупу, відокремлюємо білки від жовтків. Білки натираємо на тертці, а жовтки дрібно раскрошим руками.
Крок 4. Тепер овочі натремо на крупній тертці. Це додасть салату більше ніжності.
Крок 5. Нам залишилося тільки зібрати салат шар за шаром. Ставимо кільце від форми на плоске блюдо. Першим шаром покладемо шар з половини тертої картоплі, а зверху — шар майонезу. Майонез повинен покривати картоплю тонким шаром. Для приготування використовуємо свіжий домашній. Як його зробити, дивіться в кінці цього рецепта.
Крок 6. Потім ми покладемо шар риби (в моєму випадку тунець, але ви можете використовувати скумбрія, лосось або інші рибні консерви, які вам подобаються). З консерви потрібно злити сік і рибу розім’яти виделкою. Шар злегка ущільнюємо і знову покриваємо майонезом.
Крок 7. Додаємо новий шар з решти тертої картоплі. Зверху майонез, розкладаємо терту моркву і ще раз промазуємо соусом.
Крок 8. На завершення додаємо натерті яєчні білки, майонез і раскрошенные жовтками.
Коли салат Мімоза зібраний, накриваємо форму поліетиленовою плівкою і ставимо в холодильник на 3 або 4 години, щоб всі верстви добре просочилися.
По закінчення цього часу знімаємо акуратно форму. Тепер можна прикрасити гілочками зелені, соусом, загалом тут вже залежить від вашої фантазії, робіть по своєму смаку.
Виходить ось такий салат, з яскраво вираженими красивими шарами.
Майонез — один з основних соусів в будь-якій книзі рецептів.
Його дуже легко і швидко приготувати, тому за короткий час і з допомогою простих інгредієнтів у вас буде готовий ідеальний домашній майонез.
Рецепт майонезу: як його зробити
Складаємо всі інгредієнти в чашу блендера. Ставимо блендер на дно склянки і запускаємо на максимальній потужності, не піднімаючи, поки суміш не загусне. Після цього блендер піднімаємо і опускаємо плавними рухами до повного схоплювання соусу або потрібної густоти.
Радянський рецепт салату Мімоза з рибними консервами
По такому рецепту, до свята, робили це блюдо, обов’язкове, практично, у всіх. Мінімум інгредієнтів і максимум отриманого задоволення.
Все дуже просто, можна сміливо починати навіть тим, хто не дуже дружить з кулінарією.
Інгредієнти:
- 3 картоплини
- 2 моркви
- 2 банки лосося в олії або у власному соку (або тунця)
- Половина цибулини
- 3 яйца
- Майонез
- Укроп
Приготовление:
1. Очистіть моркву і картоплю, покладіть в каструлю з холодною водою. Поставити на сильний вогонь, довести до кипіння і посолити. Можна зменшити вогонь, варити овочі, поки вони не стануть м’якими. Вийняти з води і повністю остудити.
Овочі можна спочатку зварити в шкірці, а очистити після остигання
2. Зваріть яйця круто, помістивши їх у каструлю з холодною водою, доведіть до кипіння, накрийте каструлю кришкою і вимкніть вогонь, залишивши яйця на 8 хвилин. Потім пролийте яйця холодною водою, очистіть їх. Таким чином, жовтки залишаться ідеально жовтими.
3. Наріжте половину цибулі дуже тонкими півкільцями.
4. Злийте рідину з консервованого лосося.
5. Коли всі інгредієнти приготуються і охолонуть, візьміть саму дрібну тертку і натріть поперемінно картопля, морква, яєчні білки і, нарешті, яєчні жовтки.
Не забувайте обполіскувати тертку між інгредієнтами, тоді ваші шари будуть чистими.
6. На велику сервірувальну тарілку встановіть розбірну форму. Почніть укладати шари з половини тертої картоплі. Намагайтеся не тиснути на неї, щоб вона була більш ніжною. Поверх картоплі намазати приблизно ложку майонезу.
Потім зробіть шар риби (половину того, що у вас є) і знову намажте майонезом. Тепер покладіть тонкий шар цибулі і додайте решту картоплю. Потім знову майонез і іншу рибу. Потім зробіть шар моркви, звичайно, з майонезом і нарешті, яєчні білки і яєчні жовтки.
7. Прикрашаємо салат зверху кропом. Спробуйте зробити його схожим на квіти мімози!
Листковий салат Мімоза з рибою, картоплею і сиром
А тепер хочу розповісти як в цьому салаті ми використовували мариновану оселедець. Дуже сподобався солоний і гострий смак оселедця в поєднанні з овочами і сиром. Основні інгредієнти — сир, яйця, риба, цибуля і майонез. Ми також додаємо картоплю, моркву для контрасту і смаку, і трохи солоних огірків, щоб зробити його трохи хрусткому і трохи гострим.
Інгредієнти для салату з мімозою:
- Філе оселедця
- Картопля — приготований і очищений
- Середня морква — приготована і очищена
- Кріп — дрібно нарізану
- Сир Моцарелла
- Варені яйця — 5 шт.
- Майонез
- Білий оцет — 1/4 чайн. ложки
- Дрібно нарізану цибулю
- Чорний мелений перець
Як приготувати
1. Овочі будемо готувати в шкірці. У невелику каструлю кладемо 1 середня картоплина, 1 середню моркву. Заливаємо водою, доводимо до кипіння на середньому або сильному вогні. Зменшуємо вогонь до мінімуму і готуємо морква 15-20 хвилин, витягуємо з каструлі. Продовжуємо готувати картоплю ще 10 хвилин, поки він не стане м’яким. Зливаємо воду і даємо овочам постояти при кімнатній температурі, перш ніж знімати шкірку. Можна поставити в холодильник для більш швидкого охолодження. Холодні овочі можна очистити перед приготуванням.
2. Поки варяться овочі, зваримо 5 яєць. Як зварити, щоб жовтки були яскраво жовтими, читайте в кінці рецепта.
3. Вийняти з упаковки 2 скибочки оселедця і викласти на тарілку, застелену паперовою серветкою. Промокніть оселедець паперовим рушником, щоб видалити надлишки масла. Нарізати дрібними кубиками.
4. На салатної тарілки розподіліть оселедець по колу в центрі тарілки, обережно ущільнюючи виделкою. Збризніть 1/4 чайної ложки білого оцту і 1/4 столової ложки дрібно натертого лука (натерти на дрібній тертці).
5. Використовуючи велику тертку, натираємо 1 картоплину середнього розміру рівномірно, поверх оселедця і обережно ущільнюємо виделкою. Столовою ложкою або вузьким кулінарним шпателем намазуємо картоіге майонезом, приблизно 1,5 столової ложки.
6. Також, дрібно натерти 1 середню моркву поверх салату, злегка ущільнити.
Добре змащуємо майонезом.
7. Відкидаємо На сито дуже дрібно нарізаний або тертий квашений огірок, щоб скапал зайвий сік, можна ложкою злегка віджати. Рівномірно розподіляємо масу з моркви.
Змащуємо тонким шаром соусу.
8. Трьом невеликий шматок моцарели на дрібній тертці і рівномірно розподіляємо по салату. Злегка ущільнюємо виделкою і змащуємо 3 столовими ложками майонезу.
9. Варені яйця чистимо, білки відділяємо від жовтків. Трьом 4-5 яєчних білків на тертці, рівномірно обсипаємо салат. Злегка ущільнюємо і знову 3 столові ложки майонезу.
10. Зверху викладаємо 3-4 подрібнених жовтка. Можна додати подрібнену свіжу петрушку, посипаємо меленим чорним перцем. Накриваємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник до подачі.
Перед самою подачею, прикрашаємо гілочками кропу, малюнком з білка, жовтків і майонезу. Цей салат можна зберігати в холодильнику 3-4 дні.
Як зварити яйця, щоб жовток був яскраво жовтим
- Помістіть холодні яйця в каструлю середнього розміру і залийте холодною водою так, щоб вона закривала яйця на пару сантиметрів. Накрийте кришкою і доведіть воду до кипіння на сильному вогні.
- Як тільки вода закипить, встановіть таймер на 7 хвилин (для ідеально зварених круто яєць) і зменшіть вогонь до середньо-слабкої (щоб підтримувати середню кипіння).
- Приготуйте миску з крижаною водою, як тільки таймер спрацює, вимкніть вогонь і перекладіть яйця в крижану воду. Якщо льоду немає, гарячу воду злийте з каструлі і залийте холодною водою на 3-5 хвилин, поки вода не стане холодною. (Холодна вода швидко охолоджує їх і запобігає подальше приготування).
- Залиште яйця в холодній воді до повного охолодження.
ідеального звареного круто яйця повинна бути яскраво-жовта середина і повністю застиглі яєчні білки. Якщо у них зеленуватий відтінок навколо жовтка, значить, ви їх переварили.
Рецепт класичного салату Мімоза з консервованої сайрою
Є багато різновидів салату з мімозою — в моєму рецепті я використовую консервований тунець в олії, але ви також можете використовувати консервований лосось, сайру у власному соку. Використовуємо рибу з картоплею, морквою, круто яйцями, цибулею і майонезом, щоб вийшов смачний вершковий листковий салат. У цьому салаті все дрібно натерто, що робить його дуже ніжним.
Калорій — 288 ккал. Жир — 12 гр. Вуглеводів — 22,8 гр. Купити протеїн — 22,1 гр. Холестерин — 212 мг. Натрій — 318 мг. Розрахунки проведені автоматично, тому можуть трохи відрізнятися.
Для приготування вам знадобляться наступні інгредієнти:
Інгредієнти на 4 порції
- 2 шт. картоплі
- 2 моркви
- 4 яйця
- 1/2 цибулини
- Банка сайри в олії
- 1 столова ложка майонезу
Як приготувати
В каструлі ставимо варитися картоплю і моркву. Овочі не чистимо, просто добре їх миємо. Після закипання зменшуємо вогонь до середньо-слабкої. Варимо на повільному вогні близько 15-20 хвилин, поки вони не стануть м’якими.
Зливаємо воду з картоплі і моркви, даємо охолонути. Чистимо і дрібно трьом на крупній тертці.
В каструлі доводимо яйця до кипіння. Після закипання знімаємо з вогню, накриваємо кришкою і залишаємо приблизно на 15 хвилин. Після чого охолодити в холодній воді. Або зваріть іншим способом, наприклад, як я розповів у попередньому рецепті.
яйця Очищаємо від шкаралупи і розрізаємо навпіл. Відокремлюємо жовтки від білків.
Кришимо руками яєчні жовтки і трьом на тертці білки.
Кладемо в миску дрібно порізану цибулю і заливаємо окропом, щоб пішла зайва гіркота. Через 5-10 хвилин воду зливаємо через сито.
З консервів зливаємо масло, виделкою подрібнюємо вміст. Якщо є кістки, краще їх прибрати. Розкладаємо суміш по окремим дрібним салатникам або 1 великий.
Посипаємо рибу цибулею, а потім половиною яєчного білка. Зверху змащуємо тонким шаром майонезу.
Далі робимо шар моркви, зверху сіточка з майонезу.
Ще один із залишків яєчного білка з майонезом.
Потім викладаємо шар картоплі і намазуємо останній тонкий шар майонезу. Посипаємо шаром покришені яєчних жовтків.
Даємо трохи часу постояти в холодильнику, щоб краще просочилися шари і можна подавати з крекерами або хлібом. Ситний і смачний.
Салат Мімоза з консервованою рибою з рисом і яйцем
Готувати його легко і весело, а з-за шаруватої структури салату, його потрібно готувати за кілька годин до подачі, щоб шари просочилися . Тому непогано було б приготувати за ніч до того, як ви збираєтеся подавати його на стіл.
Ингредиенты:
- 250-350 г рибних консервів (в оригінальному рецепті використовуються сардини, приготовлені в олії, якщо не знайшли, використовуйте лосось, сайру)
- 5 яєць
- До ½ склянки рису
- 3-4 середніх моркви
- Пучок зеленого цибулі
- Майонез, близько 2 склянок
- Мелений чорний перець
- Солити за смаком
Як приготувати
Підготувати інгредієнти:
- Відварити яйця (важливо зварити круто, але не переварювати, щоб жовток придбав яскраво-жовтий колір).
- Відварити моркву для салату , зняти з неї шкірку і остудити до кімнатної температури.
- Рис для відварити і теж охолодити до кімнатної температури.
- Злити рідину з риби, прибрати рибні кістки, якщо вони попалися і рибу розім’яти виделкою.
- Промити і очистити зелений лук.
Візьміть салатницю з прямими сторонами (ви можете використовувати форму для запікання), викладіть на дно шар рису товщиною приблизно 2-3 сантиметри, зверху додайте трохи майонезу. На соус розкласти рівним шаром рибу і знову додати трохи майонезу.
Покрийте рибу шаром дрібно нарізаного зеленого цибулі, приправити меленим чорним перцем і, звичайно ж, трохи майонезу.
Очистити все варені яйця, відокремити білки від жовтків.
яєчні білки Натерти на дрібній тертці, розкласти рівним шаром, приправити сіллю і додати трохи майонезу. Варену моркву натерти на великих прорізах.
Зробіть шар моркви рівним і трохи ущільніть його руками. Змастіть тонким шаром майонезу (розмажте виделкою, ложкою або кулінарної лопаткою).
Тепер настала черга яєчних жовтків: натріть їх все на дрібній тертці. Ретельно розрівняйте поверхню. Накрийте форму з салатом харчовою плівкою і поставте в холодильник на кілька годин, щоб шари встигли просочитися майонезом, перш ніж подавати на стіл.
Зазвичай цей салат подають в салатниці, в якій він готується. Обережно нарізати на порції і кулінарним шпателем розкласти по тарілках.
Як приготувати класичну мімозу зі шпротами, на відео «Секрети домоведення»
Друзі, в тексті є застереження! В кінці приготування посипаємо шар яєчних білків не сиром, а жовтками!
Дуже гарний святковий салат.
Інгредієнти:
- картопля — 2 шт.
- морква — 2 шт.
- яйце — 3 шт.
- шпроти — 80-100 гр
- цибуля — 0,5 шт
- майонез за смаком
Для прикраси:
- петрушка — 2 гілочки і
- кра червона — 1-2 ч. ложка