Дорогі друзі, вітаю вас і поспішаю поділитися ще одним своїм досягненням на кулінарному терені. Котлети по-київськи… Чудова хрустка скоринка приховує ніжне соковите м’ясо з маслянистим часниково-трав’яним соусом. Впевнений, що доросле покоління встигло спробувати їх у радянських ресторанах.
Деякі історики кулінарії стверджують, що походження котлет по-київськи з Франції. Насправді, в Росії, Україні та Польщі котлета по-київськи більш популярна і французька côtelette de volaille, приблизно перекладається як “куряча котлета”. Ідея цієї страви проста: ніжна куряча грудка, поки вона холодна, загортається з холодним часниковим маслом і зеленню, а зовні обмазується борошном, яйцем і панірувальними сухарями. Потім загорнутий м’ясної згорток запікають і подають.
Багато не можуть зважитися на їх приготування будинку з-за боязні, що не вийдуть. Але я допоможу вам впоратися. Варіацій приготування котлет по-київськи багато, але для себе обрав класичний рецепт, так як такі котлетки мені найбільше подобаються.
Саме такі подавали раніше в ресторанах і не лише Києва.
Котлети по-київськи класичний рецепт з курячої грудки з вершковим маслом
Котлети по-київськи дуже соковиті, смачні і ніжні, і готувати їх зовсім не складно, як здається! А щоб зберегти в них масло, поділюся секретом, як зробити так, щоб воно не виходило зсередини при смаженні.
Так, ось які продукти нам знадобляться для приготування котлет по-київськи за класичним рецептом.
Інгредієнти на 5 порцій:
- філе Куряче – 700 г;
- Панірувальні сухарі — 200 г;
- Часник — 2 зубчики;
- Яйце куряче — 2 штуки;
- Вершки 33% — 50 мл;
- масло Вершкове 120 г;
- Кріп — 30 г;
- Сіль, перець за смаком;
- Рослинна олія для смаження — 0,5 л.
Як приготувати котлети по-київськи за класичним рецептом
Крок 1. Для початку приготуємо начинку. До вершкового масла кімнатної температури додамо подрібнений часник і все перемішаємо.
Крок 2. Далі додамо зелень. У мене це кріп.
Крок 3. Трохи присолите і все добре перемішайте. Тепер цю масу можна скачати в тонку ковбаску, загорнути в плівку і прибрати в морозилку, щоб воно затверділо. Я ж просто загладив масу і відправив прямо в пиалке в холодильник.
Крок 4. Займемося курячим філе. Його потрібно розібрати на шматочки. Тонку частину – на невеликі шматки, а велику – на шматочки побільше.
Крок 5. Всі шматочки курячого філе як слід відбити до товщини приблизно 3-5 мм. Можна використовувати харчовий пластиковий пакет зверху, щоб не було бризок. Посолити і поперчити з обох сторін.
Крок 6. Потім на малі шматочки покласти по чайній ложці часниково-укропного масла з холодильника.
Крок 7. І, загорнувши краю сторін, акуратно згорнути рулетиком. Ось такі заготовки повинні вийти.
Крок 8. Робимо таким чином всі котлетки.
Крок 9. Далі ці малі котлетки кладемо на великі шматочки філе.
Крок 10. І загортаємо їх, формуючи вже справжні котлети по-київськи. В цьому і є один із секретів того, що масло не випливає при смаженні – подвійна так сказати захист.
Крок 11. Саме час налити масло в чавунець і поставити його на вогонь нагріватися.
Крок 12. А тим часом у мисці збиваємо яйця.
Крок 13. І приготуємо панірувальні сухарі. Для гарного кольору я вибираю з помаранчевим відтінком – вони універсальні і підходять, як для м’яса, так і для риби.
Крок 14. Тепер кожну котлетку перед відправкою у фритюр мачає в яйце.
Крок 15. А тепер обвалюємо в сухарях.
Крок 16. І увагу: робимо подвійне панірування. Знову опускаємо яйце (вже з сухарями).
Крок 17. І знову вдруге в сухарях. Це другий секрет, який дозволить нам утримати масло всередині. Ну і плюс отримаємо хорошу скоринку. З-за подвійне панірування відпадає необхідність ще вмочати котлети в борошно.
Крок 18. Обсмажити котлети у фритюрі до приємної золотистої скоринки.
Крок 19. Смажаться вони дуже швидко в розпеченому маслі, так що краще не відходити від плити.
Крок 19. Складіть всі котлети в скляну форму або будь-яку іншу посуд для запікання і відправте їх хвилин на 15 в розігріту до 180 градусів духовку, додавши між ними невеликі шматочки вершкового масла. При необхідності, накрийте фольгою.
Соковиті котлети по-київськи з курячої грудки
Котлети по-київськи готові! Подавати можна з будь-яким гарніром на ваш смак! Найбільш традиційне поєднання – з картопляним пюре.
Крім масла всередину можна додати гриби або сир. Це вже будуть не зовсім котлети по-київськи, але теж дуже смачно!
Такі котлети подають в гарячому вигляді.
Так що не бійтеся взятися за приготування таких смачних котлет! У вас обов’язково все вийде! До речі, це блюдо відносять як до української, так і російської кухні. А з’явилося воно на межі 19-20 століть.
Так що насолоджуйтеся смачною стравою, готуючи котлети по-київськи у тому числі на святковий стіл – гарний рецепт, щоб здивувати гостей! До зустрічі і до нового смачного, цікавого рецепту!
Класичний рецепт соковитих котлет по-київськи з курячого філе покроково
Класична котлета по-київськи з вершковим маслом всередині. Паніровані і хрусткі зовні з несподіваною начинкою.
Час підготовки: 2 години. Час приготування: 30 хвилин. Загальний час: 2 години 30 хвилин.
Інгредієнти на 4 порції
- 4 курячі грудки
- 2 яйця, збиті
- ¾ склянки борошна
- 1,5 склянки панірувальних сухарів з білого хліба
- Сіль і перець для смаку
- Оливкова олія для обсмажування
Масло для начинки:
- 8 столових ложок розм’якшеного несолоного вершкового масла
- 1 зубчик часнику, подрібнений
- 1 ст. л. лимонного соку
- 2 ст. л. нарізаної свіжої петрушки
- 0,5 чайної ложки солі
- 0,5 чайної ложки перцю
Приготування котлет по-київськи
Крок 1. Готуємо начинку для котлет. У середній мисці змішайте 8 столових ложок розм’якшеного вершкового масла 1 подрібненою зубчиком часнику, 1 столовою ложкою лимонного соку, 2 столовими ложками дрібно нарізаної свіжої петрушки, 1/2 чайної ложки солі і 1/2 чайної ложки перцю. Сформуйте ковбаску товщиною 2 см, накрийте поліетиленовою плівкою і поставте в морозильну камеру.
Крок 2. Готуємо куряче філе. Курячу грудку накрити харчовою плівкою і відбити молоточком до товщини близько 1 див. По краях зробіть тонше, щоб добре обернути і запечатати котлету.
Крок 3. Посипати одну сторону відбитого філе сіллю і перцем. Дістаньте підготовлене масло з морозилки і розріжте на 4 рівні частини. Розмістіть один шматочок вершкового масла в центр курячої грудки.
Крок 4. Акуратно згорніть котлету закриту м’ясом з усіх боків.
Крок 5. Поставте на розігрів духовку до 180°С. У сотейнику розігрійте оливкову олію. Підготуйте 3 миски з мукою, збитими яйцями, панірувальними сухарями.
Крок 6. Акуратно обваляйте підготовлені курячі котлети в борошні.
Потім опустіть в яйце і посипте панірувальними сухарями (акуратно струсіть надлишки).
Крок 7. Акуратно покладіть котлети в гаряче масло і обсмажте до золотистого кольору (по 4 хвилини з кожної сторони).
Крок 8. Вийміть котлети з жаровні, перекладіть у форму для запікання. Поставте в розігріту духовку, запікайте без кришки протягом 18-20 хвилин при 180°С. Потім перекладіть на паперові рушники, дайте охолонути протягом 10 хвилин.
Подавайте на стіл з овочевими салатами, гарнірами. Приємного апетиту!
Рецепт соковитих класичних котлет по-київськи з курячих грудок
Чудова хрустка скоринка домашньої котлети по-київськи приховує ніжне соковите м’ясо з маслянистим часниково-трав’яним соусом.
Ингредиенты
- Курячі грудки — 6 шт.
- Кукурудзяна мука — 0,5 склянки
- Будь-яка суміш спецій для курки — 4 ст. л.
- Яйця (злегка збиті) — 3 великих або 4 середніх
- Панірувальні сухарі — 1,5 склянки
- Сіль — за смаком
- Чорний/кайенский перець — за смаком
- Рослинне масло — 2 склянки (для смаження)
Для часникового масла зі свіжою зеленню
- масло — 150 г
- 6 зубчиків часнику (подрібнених)
- Свіжий кріп / петрушка – 1 пучок (дрібно нарізані)
- Лимонний сік — 2 ст. л.
- Чорний перець — 0,5 ч. л.
Як приготувати
- Приготувати часниково-масляну начинку. У чаші кухонного комбайна подрібнити і змішати до стану пасти вершкове масло, зубчики часнику, свіжу зелень і перець.
- Сформуйте брусок товщиною 4 см, накрийте поліетиленовою плівкою і покладіть в морозильну камеру мінімум на 15-20 хвилин.
- Підготувати м’ясо. Викладіть курку на обробну дошку, накрийте поліетиленом або вощеного папером.
- Ретельно відбийте м’ясо молотком для м’яса. У вас повинні вийти курячі грудки товщиною 0,5 див.
- Обваляйте відбиті шматки в суміші курячих спецій і залиште маринуватися на 10-15 хвилин.
- Підготовлене, остигле масло з часником і зеленню і розріжте на 4 рівні частини.
- Покладіть по 1 шматочку в центр кожної курячої грудки.
- Скрутіть в рулет, закрийте з країв і накрийте плівкою (переконайтеся, що курка щільно загорнута плівкою).
- Поставте котлету по-київськи у морозилку на 1 годину.
- У сотейнику розігрійте 2 склянки рослинного масла.
- Приготуйте 3 миски: миску для кукурудзяного борошна, для панірувальних сухарів і миску для яєць.
- Дістаньте котлети з морозилки, розгорніть. Обваляйте спочатку в борошні (вона вбере зайву рідину).
- Потім умочіть кожну в збиті яйця і посипте панірувальними сухарями.
- Обсмажуйте по 3-4 хвилини з кожного боку до золотистого кольору і готовності.
- Перекладіть на деко і запікайте ще 20 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів.
Подавайте з картопляним пюре або салатом.
Курячі котлети по-київськи з курячого філе з вершковим маслом на сковороді
Цей рецепт по-киевски, з заправленим вершковим маслом, обвалянным в паніровці з курячих грудок.
Загальний час приготування 1 годину 10 хвилин. Харчова цінність: Калорійність 756 ккал. Жири 66 гр. Вуглеводи 12 гр. Білки 30 гр. Дані розраховані автоматично тому можуть відрізнятися.
Інгредієнти на 8 порцій
- 8 половинок курячої грудки без шкіри і кісток
- 60-70 грам розм’якшеного вершкового масла
- 0,5 чайної ложки меленого чорного перцю
- 1 чайна ложка часникового порошку
- 2 яйця
- 3 столові ложки води
- ¼ чайної ложки меленого чорного перцю
- ¼ чайної ложки часникового порошку
- 1 чайна ложка сушеної зелені кропу
- 0,5 склянки борошна
- 0,5 склянки сухих панірувальних сухарів
- 2 склянки рослинного масла
- 0,5 лимона, нарізаного скибочками
- пучок нарізаної свіжої петрушки
Як приготувати котлети по-київськи
- Приготувати масло для начинки. У невеликій мисці змішайте розм’якшене вершкове масло, 0,5 чайної ложки перцю і 1 чайну ложку часникового порошку.
- Викладіть суміш у вигляді прямокутного бруска. Перекладіть на шматок алюмінієвої фольги, загорніть і відправте в морозилку.
- Курячу грудку накрийте харчової плівкою і відбийте кулінарним молотком до товщини 1 див. Складіть в миску і поставте в холодильник.
- Коли масло застигне, розріжте його на 8 шматочків однакового розміру і покладіть по одному шматочку на кожну курячу грудку.
- Загорніть краї курки і скрутіть в рулет, якщо потрібно закріпіть зубочистками.
- У невеликій мисці збийте яйця з водою.
- В неглибокому посуді або мисці змішайте 1/4 чайної ложки перцю, 1/4 чайної ложки часникового порошку, ложку кропу і борошно.
- Покладіть панірувальні сухарі в окрему неглибоку тарілку.
- Умочіть курячі рулетики в борошно, потім в яєчну суміш, потім в сухарі.
- Викладіть курку в дрібний посуд, накрийте і поставте в холодильник приблизно на 30 хвилин.
- Розігрійте масло у великій сковороді на середньо-високому вогні.
- Коли олія нагріється, обсмажуйте курячі рулетики у фритюрі близько 5 хвилин.
- Потім переверніть і обсмажуйте ще 5 хвилин, поки вони не стануть золотистими і підсмаженою.
- Обсушити на паперових рушниках, прикрасьте скибочками лимона і петрушкою і подавайте.
Куряча котлета по-київськи з курячого філе з вершковим маслом
Ця котлета по-київськи з домашнім часниковим маслом з петрушкою може зайняти трохи більше часу, ніж на звичайні м’ясні, але смачний результат вартий витрачених зусиль.
Час підготовки: 30 хвилин. Час приготування: 20 хвилин. Додатковий час: 1 год. Загальний час:1 година 50 хвилин. Харчова цінність на порцію: Калорійність 790 ккал. Жири 38 гр. Вуглеводи 62 гр. Білки 60 гр. Дані розраховані автоматично, тому можуть відрізнятися.
Інгредієнти на 4 порції
- 2 зубчики часнику, подрібнених
- 1 щіпка солі
- 2 столові ложки нарізаної свіжої петрушки
- 6 столових ложок несолоного вершкового масла
- 4 половинки курячої грудки без шкіри і кісток
- сіль і перець за смаком
- 0,5 склянки борошна
- 2 чайні ложки солі
- 2 яйця, збиті
- 1 склянку панірувальних сухарів
- 1 щіпка кайенского перцю
- 2 склянки рослинного масла для смаження
Як приготувати соковиті котлети по-київськи
- Подрібніть часник і дрібку солі в ступці товкачиком до отримання однорідної маси. додайте петрушку і добре перемішайте.
- Змішайте масло з часниковою сумішшю. Загорніть масляну суміш в харчову плівку і поставте в холодильник, мінімум на 15 хвилин.
- Відбийте молоточком курячі грудки до товщини близько 0,7 см, приправте сіллю і перцем.
- Покладіть 1/4 частини масляної суміші в центр відбитого шматка.
- Оберніть масло м’ясом і скрутіть рулет. Щільно загорніть кожну котлету в харчову плівку.
- Перекладіть на тарілку і охолодити в морозильній камері близько 30 хвилин.
- В неглибокій мисці змішайте борошно і 2 чайні ложки солі.
- Збийте яйця в інший неглибокій мисці.
- У третю миску насипте панірувальні сухарі.
- Дістаньте котлети з поліетиленової плівки. Акуратно обваляйте їх в борошняній суміші.
- Умочіть у збиті яйця, потім обваляйте в панірувальних сухарях.
- Викладіть все на тарілку, накрийте поліетиленовою плівкою і поставте в морозильну камеру на 15 хвилин.
- Розігрійте масло у фритюрниці або великій каструлі до 175 градусів С.
- Розігрійте духовку до 200 градусів. Застеліть деко алюмінієвою фольгою.
- Готуйте порціями в гарячому маслі до золотистого кольору, приблизно по 1 хвилині з кожної сторони.
- Перекладіть курку на деко, посипте сіллю і кайенским перцем.
- Запікайте в духовці від 15 до 17 хвилин.
Дайте постояти кілька хвилин перед подачею.
Всім приємного апетиту і успіхів в кулінарії!!!