Сьогодні будемо заготовляти на зиму огірки з помідорів «Асорті». Це відмінний варіант «Два в одному». Не потрібно відкривати відразу кілька банок і смак одного овочу, доповнюється іншим.
Маринуванням огірків і помідор ми займаємося кожен рік і обов’язково кілька банок робимо асорті. Процес приготування аналогічний, але інший смак. Дуже зручно, коли на стіл можна подати різні мариновані овочі і не потрібно потім шукати місце в холодильнику під банки з залишками.
Робимо обов’язково з різними смаками. В різні банки додаємо кілька листочків чорної смородини, вишні, хрону. Експериментували з виноградом, кілька ягід і смак відрізняється. Я люблю гостре, тому спеціально кілька заготовок робимо з стручковим перцем, правда не варто захоплюватися кількістю, досить одного невеликого стручка. Так що є простір для кулінарної фантазії.
Простий рецепт смачного асорті з помідорів і огірків на зиму
Це найпростіший варіант асорті, можна сказати, базовий. Спробуйте його приготувати, а потім можна зайнятися смаковими експериментами. Хоча овочі по цьому рецепту теж дуже смачні, огірки, хрусткі, помідори цілі, соковиті.
Якщо у вас більше заготовок, то обсяг інгредієнтів збільште пропорційно вашому кількості.
Інгредієнти на дві 3-х літрові банки
- Помідори
- Огірки
- Часник — 8 зубчиків великих
- Кріп — 4 парасольки, 6-8 гілочок
- перець Запашний — 16 горошин
- Чорний перець — 16 горошин
- Сіль — 2 столові ложки
- Цукор — 4 столові ложки
- Оцтова есенція — 2 столових ложки
Рецепт приготування маринованих огірків і помідор
Перебираємо зібрані помідори і огірки, які будемо маринувати. Прибираємо неякісні. Помідори повинні бути щільні, не перезрілі, без тріщин. Огірки бажано невеликі і приблизно, однакового розміру. Після цього приступаємо до приготування.
Першим ділом моєму огірки. Обрізаємо кінчики. Закладаємо їх у велику миску, заливаємо холодною водної і залишаємо на 2-3 години.
Готуємо скляні банки. Оглядаємо на предмет відколів і тріщин. Моєму їх з содою. Тепер їх можна простерилізувати.
Є кілька способів, про найпростіші ви можете прочитати в моїй статті тут.
Цей рецепт розрахований на 2 трилітрові банки. У мене зараз є тільки 2-х літрові, тому беру 3 штуки по 2 літра.
Моєму помідори, видаляємо плодоніжки, чистимо часник, обполіскуємо кріп.
На дно кожної банки укладаємо по одному парасольки і три гілочки кропу. Закладаємо часник, розрізаний навпіл, з розрахунку 3-4 зубчики на банку. Якщо ви заготовлює відразу кілька банок, спробуйте поекспериментувати. В деякі додати по 2-3 листочки смородини і вишні. І смак вашої заготівлі зміниться, якщо на дно в баночку покласти невеликий свіжий лист хрону.
Щільно, вертикально, викладаємо огірки. Щоб вони добре лягли в банку, краще їх заздалегідь підібрати однакові по довжині.
Тепер закладаємо помідори. Щоб вони не лопалися і добре просолились можна зробити 2-3 проколу зубочисткою з боку плодоніжки.
Укладаємо їх щільно, проміжки заповнюємо більш дрібними. Щоб вони виглядали гарніше, можна 2-3 штуки залишити з зеленими плодоніжками.
Коли банку майже заповнена, кладемо по 5 горошин чорного і запашного перцю і до кінця заповнюємо порожнечу. Таким чином закладаємо всі приготовлені ємності.
Спочатку будемо заливати окропом. Для це, поки закладали овочі, можна поставити кип’ятитися воду у великій каструлі.
Обережно заливаємо овочі окропом до самого верху, накриваємо кришкою і залишаємо на 20 хвилин.
Після закінчення часу зливаємо воду назад в каструлю. Зливаємо через друшляк або марлю, є спеціальні зливні кришки. З цієї води будемо готувати маринад.
Розрахунок спецій такий: для однієї трилітрової ємності потрібно 1 столову ложку солі і 2 столові ложки цукру з невеликою гіркою.
В злиту з овочів воду насипаємо сіль і цукор. Перемішуємо маринад до повного розчинення і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння.
Киплячий маринад акуратно розливаємо по всім банкам до верху. Додаємо оцтову есенцію з розрахунку на 3-х літрову банку, 1 їдальня ложка.
Тепер щільно закручуємо банки кришками, перевертаємо догори дном. Розставляємо на рушник, зверху закутуємо щільною тканиною. Залишаємо до повного охолодження.
Помідори і огірки, мариновані на зиму
наступного дня, після того, як вони повністю охолонуть, їх можна прибирати на зберігання. Через місяць їх можна відкривати на пробу.
Це прекрасна закуска підійде на святковий стіл і ваші гості залишаться задоволені. Відмінно підійдуть в будні дні на обід або вечерю до риби, м’яса, різних гарнірів з картоплі, макаронів.
Приємного апетиту!