Сучасна домашня кухня за останні 50 років зазнала великі зміни. Ніхто годинами пекти пиріжки і не ліпить пельмені. Швидкі рецепти, перекуси кафе, замовлення їжі додому – все дуже спростилося. Страви стали малокалорійні, а всі рідкісні екзотичні продукти з будь-якої країни світу доступні навіть на рівні провінційного супермаркету.
Але як би не змінювався світ, найулюбленішою їжею залишаються страви та напої з дитинства. Десерт зі свіжого білого хліба з черносмородиновим варенням або делікатес з житнього хліба з смаженою соняшниковою олією і сіллю, домашня картопля на смальці з салатом з помідорів зі сметаною – всі ці страви з ностальгією згадуються в особливо складні моменти життя.
Свинина тушкована з картоплею – одне з таких страв. В часи СРСР її готували на вечерю або до святкового столу. Крім свинини в рецепт додавали м’ясо курки, гриби, бекон в різних пропорціях і комбінаціях. Іноді картоплю готували без м’яса на наваристому м’ясному бульйоні і це блюдо називалося помилкове спекотне.
Свинина тушкована в каструлі з картоплею, цибулею і морквою
Як і будь-який популярний рецепт, страва модернізувалося, доповнювалося новими компонентами і способами приготування. Свинину з картоплею можна запікати в казані, горщику, духовці МІКРОХВИЛЬОВІ печі, мультиварці, пароварці або аерогрилі.
Ми вирішили приготувати свинину тушковану з картоплею в каструлі.
Інгредієнти
- рослинна олія – 2,5 ст. ложки
- цибуля – 70 гр.
- морква – 70 гр.
- картопля – 0,5 кг
- свинина – 0,35 кг
- помідор – 1 шт.
- петрушка – 0,5 пучка
- паприка -0,5 ч. л
- хмелі-сунелі – 0,5 ч. л.
- чебрець – 0,5 ч. л.
- грибний порошок – 1,5 ч. л
- часник – 2 зубчики
- сіль, перець – за смаком
Кількість цибулі і часнику можна змінити за смаком, а от вибір спеції для цієї страви дуже важливий. Він визначає основний смаковий акцент.
Приготування
Для рецепта краще всього підійде м’який шматочок свинини з жирком – ошийок або задня частина.
М’ясо зачистимо від плівок, промиємо в проточній воді. Промокнем в рушник і наріжемо невеликими шматочками вагою близько 7-10 р.
Моркву очистимо від шкірки і наріжемо фігурним ножем на невеликі брусочки. Цибулю подрібнити.
В сковороду наллємо трохи рослинного масла, обсмажимо м’ясо до скоринки. На даному етапі не солимо і не перчимо.
В товстостінну каструлю наллємо рослинне масло, викладемо моркву з цибулею. Готуємо на середньому вогні до прозорості.
На овочі укладемо підготовлені м’ясні шматочки.
Картоплю очистимо від шкірки і наріжемо середніми кубиками. Викладемо в каструлю.
Вибираючи картоплю, віддайте перевагу середньо крохмалистим сортів.
Увіллємо гарячу воду так, щоб вона вкрила картоплю.
Всиплемо спеції і сіль. Будемо готувати на тихому вогні під кришкою 25 хвилин.
Щоб підкреслити аромат тушкованої свинини та картоплі крім звичайного набору ароматних трав і спецій, рекомендую вам порошок сухого білого гриба. Це приправу можна з легкістю приготувати в кавомолці, просто подрібніть білі сушені гриби в ній. Запах страви буде прекрасним.
Додамо поросяти, ягняти помідор, часник і петрушку. Будемо настоювати 5-7 хвилин. Відключимо вогонь, залишимо каструлю на плиті для настоювання ще на 10 міную
Свинина тушкована в каструлі з овочами
Викладемо тушковане м’ясо з картоплею на тарілку і подамо до столу. Доповнити подачу можна гострим перцем, сметанним соусом і свіжим хлібом.
Смачне і ситне блюдо збере за столом всі сім’ю і наповнить будинок теплом і затишком. Це м’ясо тушковане з овочами можна зберігати в холодильнику.
Успіхів в кулінарії і приємного апетиту!
Пропоную ще три варіанти смачне тушкованої свинини з овочами
Рецепт тушкованої свинини в каструлі з картоплею і овочами
Сьогодні приготуємо дуже смачне і ароматне тушковане м’ясо з картоплею!
Інгредієнти
- свинина — 500 гр.
- картопля — 500 гр.
- болгарський перець — один червоний
- цибуля ріпчаста — 2 шт. (великий)
- морква — 1 шт.
- паприка — одна ч. л. з гіркою
- сіль — 1,5 ч. л. (+- за смаком)
- коріандр — 0,5 ч. л.
- чорний перець горошок — 5 шт.
- лавровий лист — 2-3 шт.
- часник — 4 зубчики
- рослинне масло — 2-3 ст. л.
- вода — 350 мл
- кріп
Приготування
1. Свинину ріжемо невеликими шматочками. Морква підлозі гуртками. Цибуля чверть кільцями. Картоплю на шматочки, як ви ріжете для супу. Солодкий перець чистимо від насіння і нарізаємо невеликим кубиком.
2. Розігріваємо в каструлі 2-3 столових ложки рослинного масла. Обсмажуємо м’ясо до золотистої скоринки, додаємо цибулю, моркву. Перемішуємо.
3. Додаємо лавровий лист, коріандр, перець горошком, сіль, паприку і солодкий перець. Перемішуємо.
4. Викладаємо картоплю, наливаємо 100 грам води. Накриваємо кришкою і тушкуємо 25 хвилин на слабкому вогні.
5. Викладаємо дрібно порізаний часник, нарізаний кріп, додаємо 250 грам води. Тушкуємо ще п’ять хвилин.
Страва готова, подаємо на стіл. Приємного апетиту!
Свинина з картоплею, цибулею, морквою, тушкована в каструлі
У цьому класичному рецепті тушкованої свинини з картоплею та морквою, є всі необхідні спеції, які додадуть цій страві особливий аромат і приблизно через годину апетитне блюдо буде готове для подачі до столу.
Ідеальне блюдо і у свята, і в будні!
Склад:
- Свинина, бажано шийка — 800 гр.
- Картопля — 1 кг
- Морква — 300 г
- цибуля Ріпчаста — 200 гр.
- Стебла селери — 100 гр.
- Часник — 3 зубчики
- Рослинне масло — 2,5 ст. ложки
- копчена Паприка мелена — 1,5 ч. л.
- Майоран сушений — 1 ч. л.
- Чебрець сушений — 1/2 ч. л.
- Чорний мелений перець — за смаком
- Сіль — за смаком
- Лавровий лист — 2 шт.
- Вода — 800 мл
- Зелень (кріп, петрушка, кінза) — за смаком
Приготування
1. У каструлі нагріти 2,5 ложки рослинної олії. Викласти нарізану великими шматками, свинину. Обсмажити на середньому вогні 12-15 хвилин.
2. Цибулю нарізати чверть кільцями, додати в м’ясо. Перемішуючи, готувати 3 хвилини.
3. Додати нарізану тонкими брусочками, моркву і тонко нарізану селеру. Перемішати і готувати ще 3-4 хвилини.
4. Часник дрібно порубати, додати до м’яса. Засипати приправи — перець, паприку, чебрець і майоран. За смаком посолити. Перемішати і обсмажити близько хвилини.
5. Викласти нарізаний невеликими кубиками, картоплю, налити води, перемішати і довести до кипіння.
6. Накрити кришкою, тушкувати 20 хвилин на слабкому вогні. Ще раз перемішати, покласти лавровий лист, накрити кришкою і готувати ще 20 хвилин.
7. Додати дрібно нарізану зелень, перемішати, накрити кришкою. Вимкнути вогонь, залишити на 2-3 хвилини.
Зняти з плити, можна приступати до обіду. Приємного апетиту!
Тушкована свинина в каструлі з картоплею і овочами з томатною пастою
Просте у приготуванні блюдо, з яким впорається кожен. Спробуйте приготувати
Ингредиенты
- Свинина — 1 кг
- Картопля — 1 кг
- Морква — 2 шт.
- Перець — 2 шт.
- Цибуля — одна головка
- Заморожений зелений горошок — 300 гр.
- Борошно для панірування
- Томатна паста — 2-3 ст. л.
- Вода — один стакан
- Рослинне масло
- Лавровий лист — 2 шт.
- Сіль, мелений перець
Приготування
1. Свинину нарізати великими шматочками, приблизно 3х3 див.
2. У каструлі розігріти 80 грам рослинної олії, обсмажити в ньому шматочки м’яса, обкачані в борошні, до рум’яної скоринки.
3. Цибулю нарізати кубиком, перекласти до м’яса. Посолити і поперчити.
4. Морква, картопля і солодкий перець нарізати великими шматками.
5. До м’яса додати томатну пасту, склянка води, накрити кришкою, тушкувати ще 20 хвилин.
6. Закласти всі овочі в каструлю, підсолити, покласти лавровий лист.
7. Тушкувати до повної готовності м’яса і овочів.
Все готово, приємного апетиту!