Привіт, друзі! Сезон заготовок у розпалі. Як приємно взимку відкрити баночку смачного варення власного приготування і насолодитися літнім ароматом. На початку літа зварили варення з кульбаб. Зовсім недавно полуничний джем закатали. Рецепт найсмачнішого розповідав у своєму блозі «Як смачно приготувати» . На черзі ароматне малинове і смородинове варення.
Але, по черзі. Сьогодні займемося малиною. Зазвичай її перетирають з цукром у співвідношенні 1:2, але для цього потрібно прохолодне місце, щоб зберігати таку малину у свіжому вигляді. Підвал не у всіх є, а в холодильнику місця небагато. Для закачування використовуємо стерилізовані баночки, які можна простерилізувати кількома способами, я використовую зазвичай парову лазню. Більш докладно можна дізнатися тут.
Класичний рецепт густого малинового варення на зиму в домашніх умовах
Так що варимо малинове варення традиційним способом і закатуємо на зиму.
Відразу скажу, що це не рідке варення, це не «П’ятихвилинка», а варення, яке можна намазати на бутерброд з маслом і воно нікуди не втече».
Готується це ласощі лише з двох інгредієнтів – ягід малини і цукру.
Ні лимонний сік, ні лимонної кислоти, згущувача, ні ще чого-то, я не додаю в малинове варення, так зварене, як варили його багато покоління у нашій сім’ї. Все просто, традиційно.
Склад:
- ягоди малини – 1, 3 кг;
- цукор – 300-400 г (за смаком).
Кількість цукру регулюйте, виходячи зі свого смаку і залежно від стиглості, і солодощі самих ягід. Я додав 300 грам, ви можете додати 400 грам, але більше сипати цукру я не раджу, бо, як тоді варення буде приторне і це переб’є аромат.
Як приготувати малинове варення традиційним способом:
Крок 1. Першим ділом переберемо ягоди від сміття, насипаючи їх невеликими порціями в ємність з широким дном – так добре можна побачити сухі листочки або хвостики.
Крок 2. Відразу скажу, що малину я не промиваю. При бажанні її можна відкинути на друшляк і потримати під проточну воду. Я ж вважаю, що це чиста ягода, тим більше термообробка зробить свою справу, тому тільки її очищення від сміття.
Крок 3. Підготовлені ягоди перекладаємо в каструлю для варива з товстим дном.
Крок 4. Засипаємо весь цукор.
Крок 5. І обережно перемішуємо так, щоб кожна ягідка виявилося в цукрі.
Крок 6. Я не залишаю, щоб ягоди пускали сік, бо, як не хочу отримати рідке варення. Тому відразу ставлю на вогонь і перемішую.
Крок 7. По мірі нагрівання ягода почне розм’якшуватися і все одно пустить сік, але його не буде в такій великій кількості, як, якщо б залишити її з цукром перед варінням. Продовжуємо помішувати.
Крок 8. Коли малина буде кипіти, вона почне давати піну. Нагадаю, що, як і при варінні полуничного варення, цю піну я не знімаю, тому що це і є той натуральний загусник – пектин.
наприкінці варіння її вже не буде – це одна з ознак того, що варення готове. У мене воно варилося 40 хвилин на середньому вогні без кришки.
Крок 8. Готовність можна перевірити ще старим бабусиним способом: трохи накапати в тарілку і провести пальцем посередині або ложкою – якщо борозенка виділяється, значить, варення готове.
Крок 9. Заповнюємо гарячим варення стерилізовані банки.
Крок 10. Накриваємо стерильними кришками. І щільно закручуємо або закатуємо кришки.
З такої кількості цукру і малини у мене вийшли 3 баночки ароматного малинового варення (400г, 350 г і 200г).
Домашнє густе варення з малини на зиму пальчики оближеш
Їх потрібно укутати і залишити до повного охолодження під пледом. А після зберігати де завгодно, навіть у ніші у квартирі.
Трохи варення залишилося на пробу. Подивіться, яке воно красивого кольору. Якщо все робити правильно, воно збереже свій колір.
Заварюємо чай, намасти білий батон з маслом, а зверху чудове малинове варення.
Воно не стікає, тримає форму, ароматне і дуже-дуже смачне. Обов’язково запасіться такими ласощами на зиму. Тоді зимові вечори за чашкою чаю з таким варенням не видаватимуться такими довгими і нудними. Та й для здоров’я корисно. Завжди допоможе, якщо застудилися — найкраще народне засіб.
А тепер ще 4 цікавих рецепта малинового варення на зиму.
Швидкий і простий рецепт малинового варення на зиму з лимонним соком
Це смачне малинове варення готується всього з 3-х інгредієнтів менш ніж за 10 хвилин.
Загальний час приготування з підготовкою 19 хвилин.
Інгредієнти
- 800 г малини, промитої і висушеної
- 700 г цукрового піску
- 5 ст. л. лимонного соку
Перед варінням переберіть ягоди, видалите листочки, мусоринки.
Як зварити малинове варення
- Покладіть малину, цукор і лимонний сік в каструлю з товстим дном.
- Поставте варитися на слабкий вогонь, періодично помішуючи, поки всі кристали цукру не розчиняться. Зазвичай це можна визначити, провівши дерев’яною ложкою по дну.
- Доведіть ягоду до кипіння і залиште на 7 хвилин.
- Зніміть з вогню і капніть кілька крапель на охолоджене блюдце.
- Поставте блюдце в холодильник приблизно на хвилину.
- Перевірте готовність, провівши пальцем по варенню, якщо воно схоже на желе, значить, готово.
- Якщо варення не готове, продовжуйте варити ще 2 хвилини і повторно перевіряйте до готовності (у мене пішло 9 хвилин).
- Розлийте невеликим ополоником в стерилізовані банки і відразу ж закрийте кришками – виходить 2 банки (всього 900 мл).
- Зберігайте в прохолодному темному місці і охолодіть після розтину.
Варення з малини і шоколаду на зиму — рецепт густого варення в домашніх умовах
Використання темного шоколаду забезпечує дуже насичений смак какао, який так добре контрастує з солодким смаком малини.
Ингредиенты
- 800 гр. малини , вимитої і висушеної
- 700 гр. цукрового піску
- 4 ст. л. свіжовичавленого лимонного соку
- 70 гр. темного шоколаду
Як зварити смачне варення на зиму
- Покладіть малину, цукор і лимонний сік в каструлю для варива.
- Обережно нагрівайте (не кип’ятіть, поки цукор не розчиниться), помішуючи великою дерев’яною ложкою.
- Потім збільште вогонь до кипіння (на каструлі утворюється піниться маса з бульбашками) варіть 7 хвилин.
- Вимкніть вогонь і викладіть кілька крапель варення на охолоджене блюдце (поставте його в холодильник приблизно на 30 секунд).
- Дістаньте блюдце і проведіть по варенню пальцем, якщо воно схоже на желе, значить, воно готове.
- Якщо ні, варіть ще 2 хвилини і повторіть тест до готовності.
- Потім додайте шоколад, розламаний на шматочки, перемішуйте, поки він повністю не розтане і повністю не змішається з ягодою.
- Розлийте по стерилізованим банкам.
- Після охолодження воно готове до вживання.
- Зберігати в прохолодному, темному місці до 10 місяців, а після відкриття зберігати в холодильнику не більше 2 місяців.
Виходить приблизно 4 банки по 250 мл
Домашнє варення з малини й порічок на зиму пальчики оближеш
Червона смородина надає цьому варенню трохи кислинки, яка дійсно підкреслює смак малини. Виходить близько 6 банок вагою 450 грам.
Загальний час приготування: 50 хвилин
Інгредієнти
- 1 кг малини
- 500 г червоної смородини
- 500 мл води
- 1,5 кг цукрового піску
Як приготувати домашнє варення
- При необхідності вимийте малину і покладіть у велику каструлю.
- Вимийте і розберіть червону смородину і додайте до малині. Налийте воду.
- Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь до легкого кипіння і варіть близько 15 хвилин, поки ягоди не стануть дуже м’якими.
- Засипте цукор і варіть, обережно помішуючи, поки цукор не розчиниться.
- після того, Як весь цукор розчиниться, збільшіть вогонь і варіть близько 10 хвилин.
- Розлийте в гарячі стерильні банки і закрийте і залиште до охолодження.
Просте варення з малини без кісточок на зиму в домашніх умовах
Просте малинове варення без кісточок, яскраве як за кольором, так і за смаком!
Загальний час приготування-15 хвилин.
Інгредієнти
- 450 гр. малини , вимитої і висушеної
- 400 гр. цукрового піску
- 3 ч. л. лимонного соку
Як приготувати малинове варення
- Додайте малину, цукор і лимонний сік в каструлю.
- Використовуючи толкушку, розімніть малину.
- Поставте каструлю на плиту на слабкий вогонь, періодично помішуючи, поки весь цукор не розчиниться.
- Візьміть миску, зверху накрийте ситом.
- Вилийте суміш для варення на сито.
- Вилийте злився сік назад в каструлю, накрийте каструлю ситом.
- Металевою ложкою, протріть м’якоть через сито (це займе близько 5 хвилин).
- Як тільки вся м’якоть буде протерті, перемішайте дерев’яною ложкою.
- Доведіть до кипіння каструлю і варіть 5 хвилин.
- Розлийте в стерильні банки і відразу ж закрийте кришками.
- Зберігайте в прохолодному темному місці.
До нових цікавих рецептів, друзі! Заходьте до мене на сторінки, завжди радий поділитися чимось смачненьким і корисним.