Варення з малини на зиму пальчики оближеш. Як зварити домашнє малинове варення

Привіт, друзі! Сезон заготовок у розпалі. Як приємно взимку відкрити баночку смачного варення власного приготування і насолодитися літнім ароматом. На початку літа зварили варення з кульбаб. Зовсім недавно полуничний джем закатали. Рецепт найсмачнішого розповідав у своєму блозі «Як смачно приготувати» . На черзі ароматне малинове і смородинове варення.

Але, по черзі. Сьогодні займемося малиною. Зазвичай її перетирають з цукром у співвідношенні 1:2, але для цього потрібно прохолодне місце, щоб зберігати таку малину у свіжому вигляді. Підвал не у всіх є, а в холодильнику місця небагато. Для закачування використовуємо стерилізовані баночки, які можна простерилізувати кількома способами, я використовую зазвичай парову лазню. Більш докладно можна дізнатися тут.

Класичний рецепт густого малинового варення на зиму в домашніх умовах

Так що варимо малинове варення традиційним способом і закатуємо на зиму.

Відразу скажу, що це не рідке варення, це не «П’ятихвилинка», а варення, яке можна намазати на бутерброд з маслом і воно нікуди не втече».

Готується це ласощі лише з двох інгредієнтів – ягід малини і цукру.

Ні лимонний сік, ні лимонної кислоти, згущувача, ні ще чого-то, я не додаю в малинове варення, так зварене, як варили його багато покоління у нашій сім’ї. Все просто, традиційно.

Склад:

  • ягоди малини – 1, 3 кг;
  • цукор – 300-400 г (за смаком).

Кількість цукру регулюйте, виходячи зі свого смаку і залежно від стиглості, і солодощі самих ягід. Я додав 300 грам, ви можете додати 400 грам, але більше сипати цукру я не раджу, бо, як тоді варення буде приторне і це переб’є аромат.

Як приготувати малинове варення традиційним способом:

Крок 1. Першим ділом переберемо ягоди від сміття, насипаючи їх невеликими порціями в ємність з широким дном – так добре можна побачити сухі листочки або хвостики.

Крок 2. Відразу скажу, що малину я не промиваю. При бажанні її можна відкинути на друшляк і потримати під проточну воду. Я ж вважаю, що це чиста ягода, тим більше термообробка зробить свою справу, тому тільки її очищення від сміття.

Крок 3. Підготовлені ягоди перекладаємо в каструлю для варива з товстим дном.

Крок 4. Засипаємо весь цукор.

Крок 5. І обережно перемішуємо так, щоб кожна ягідка виявилося в цукрі.

Крок 6. Я не залишаю, щоб ягоди пускали сік, бо, як не хочу отримати рідке варення. Тому відразу ставлю на вогонь і перемішую.

Крок 7. По мірі нагрівання ягода почне розм’якшуватися і все одно пустить сік, але його не буде в такій великій кількості, як, якщо б залишити її з цукром перед варінням. Продовжуємо помішувати.

Крок 8. Коли малина буде кипіти, вона почне давати піну. Нагадаю, що, як і при варінні полуничного варення, цю піну я не знімаю, тому що це і є той натуральний загусник – пектин.

наприкінці варіння її вже не буде – це одна з ознак того, що варення готове. У мене воно варилося 40 хвилин на середньому вогні без кришки.

Крок 8. Готовність можна перевірити ще старим бабусиним способом: трохи накапати в тарілку і провести пальцем посередині або ложкою – якщо борозенка виділяється, значить, варення готове.

Крок 9. Заповнюємо гарячим варення стерилізовані банки.

Крок 10. Накриваємо стерильними кришками. І щільно закручуємо або закатуємо кришки.

З такої кількості цукру і малини у мене вийшли 3 баночки ароматного малинового варення (400г, 350 г і 200г).

Домашнє густе варення з малини на зиму пальчики оближеш

Їх потрібно укутати і залишити до повного охолодження під пледом. А після зберігати де завгодно, навіть у ніші у квартирі.

Трохи варення залишилося на пробу. Подивіться, яке воно красивого кольору. Якщо все робити правильно, воно збереже свій колір.

Заварюємо чай, намасти білий батон з маслом, а зверху чудове малинове варення.

Воно не стікає, тримає форму, ароматне і дуже-дуже смачне. Обов’язково запасіться такими ласощами на зиму. Тоді зимові вечори за чашкою чаю з таким варенням не видаватимуться такими довгими і нудними. Та й для здоров’я корисно. Завжди допоможе, якщо застудилися — найкраще народне засіб.

А тепер ще 4 цікавих рецепта малинового варення на зиму.

Швидкий і простий рецепт малинового варення на зиму з лимонним соком

Це смачне малинове варення готується всього з 3-х інгредієнтів менш ніж за 10 хвилин.

Загальний час приготування з підготовкою 19 хвилин.

Інгредієнти

  • 800 г малини, промитої і висушеної
  • 700 г цукрового піску
  • 5 ст. л. лимонного соку

Перед варінням переберіть ягоди, видалите листочки, мусоринки.

Як зварити малинове варення

  1. Покладіть малину, цукор і лимонний сік в каструлю з товстим дном.
  2. Поставте варитися на слабкий вогонь, періодично помішуючи, поки всі кристали цукру не розчиняться. Зазвичай це можна визначити, провівши дерев’яною ложкою по дну.
  3. Доведіть ягоду до кипіння і залиште на 7 хвилин.
  4. Зніміть з вогню і капніть кілька крапель на охолоджене блюдце.
  5. Поставте блюдце в холодильник приблизно на хвилину.
  6. Перевірте готовність, провівши пальцем по варенню, якщо воно схоже на желе, значить, готово.
  7. Якщо варення не готове, продовжуйте варити ще 2 хвилини і повторно перевіряйте до готовності (у мене пішло 9 хвилин).
  8. Розлийте невеликим ополоником в стерилізовані банки і відразу ж закрийте кришками – виходить 2 банки (всього 900 мл).
  9. Зберігайте в прохолодному темному місці і охолодіть після розтину.

Варення з малини і шоколаду на зиму — рецепт густого варення в домашніх умовах

Використання темного шоколаду забезпечує дуже насичений смак какао, який так добре контрастує з солодким смаком малини.

Ингредиенты

  • 800 гр. малини , вимитої і висушеної
  • 700 гр. цукрового піску
  • 4 ст. л. свіжовичавленого лимонного соку
  • 70 гр. темного шоколаду

Як зварити смачне варення на зиму

  1. Покладіть малину, цукор і лимонний сік в каструлю для варива.
  2. Обережно нагрівайте (не кип’ятіть, поки цукор не розчиниться), помішуючи великою дерев’яною ложкою.
  3. Потім збільште вогонь до кипіння (на каструлі утворюється піниться маса з бульбашками) варіть 7 хвилин.
  4. Вимкніть вогонь і викладіть кілька крапель варення на охолоджене блюдце (поставте його в холодильник приблизно на 30 секунд).
  5. Дістаньте блюдце і проведіть по варенню пальцем, якщо воно схоже на желе, значить, воно готове.
  6. Якщо ні, варіть ще 2 хвилини і повторіть тест до готовності.
  7. Потім додайте шоколад, розламаний на шматочки, перемішуйте, поки він повністю не розтане і повністю не змішається з ягодою.
  8. Розлийте по стерилізованим банкам.
  9. Після охолодження воно готове до вживання.
  10. Зберігати в прохолодному, темному місці до 10 місяців, а після відкриття зберігати в холодильнику не більше 2 місяців.

Виходить приблизно 4 банки по 250 мл

Домашнє варення з малини й порічок на зиму пальчики оближеш

Червона смородина надає цьому варенню трохи кислинки, яка дійсно підкреслює смак малини. Виходить близько 6 банок вагою 450 грам.

Загальний час приготування: 50 хвилин

Інгредієнти

  • 1 кг малини
  • 500 г червоної смородини
  • 500 мл води
  • 1,5 кг цукрового піску

Як приготувати домашнє варення

  1. При необхідності вимийте малину і покладіть у велику каструлю.
  2. Вимийте і розберіть червону смородину і додайте до малині. Налийте воду.
  3. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь до легкого кипіння і варіть близько 15 хвилин, поки ягоди не стануть дуже м’якими.
  4. Засипте цукор і варіть, обережно помішуючи, поки цукор не розчиниться.
  5. після того, Як весь цукор розчиниться, збільшіть вогонь і варіть близько 10 хвилин.
  6. Розлийте в гарячі стерильні банки і закрийте і залиште до охолодження.

Просте варення з малини без кісточок на зиму в домашніх умовах

Просте малинове варення без кісточок, яскраве як за кольором, так і за смаком!

Загальний час приготування-15 хвилин.

Інгредієнти

  • 450 гр. малини , вимитої і висушеної
  • 400 гр. цукрового піску
  • 3 ч. л. лимонного соку

Як приготувати малинове варення

  1. Додайте малину, цукор і лимонний сік в каструлю.
  2. Використовуючи толкушку, розімніть малину.
  3. Поставте каструлю на плиту на слабкий вогонь, періодично помішуючи, поки весь цукор не розчиниться.
  4. Візьміть миску, зверху накрийте ситом.
  5. Вилийте суміш для варення на сито.
  6. Вилийте злився сік назад в каструлю, накрийте каструлю ситом.
  7. Металевою ложкою, протріть м’якоть через сито (це займе близько 5 хвилин).
  8. Як тільки вся м’якоть буде протерті, перемішайте дерев’яною ложкою.
  9. Доведіть до кипіння каструлю і варіть 5 хвилин.
  10. Розлийте в стерильні банки і відразу ж закрийте кришками.
  11. Зберігайте в прохолодному темному місці.

До нових цікавих рецептів, друзі! Заходьте до мене на сторінки, завжди радий поділитися чимось смачненьким і корисним.